Een eerste zwangerschap is super spannend. Je hebt geen idee wat je overkomt, hoe je je voelt en hoe je je gaat voelen. Hoe dik jouw buik gaat worden, hoe een bevalling gaat, noem maar op! Maar als je voor de tweede (derde, of vierde) keer zwanger bent, is dat al heel anders. Waarom? En wat er allemaal zo anders is? Lees mee!
12 Dingen die anders zijn aan je tweede (derde, vierde) zwangerschap!
-
Alles!
Het is hoeft niet zo te zijn dat de tweede (derde, vierde) zwangerschap precies hetzelfde verloopt als jouw eerste. Sterker nog, meestal is dat niet zo.
Had je bij de eerste zwangerschap geen last van ochtendmisselijkheid? Dan is dat geen garantie voor volgende zwangerschappen. Ook andere zwangerschapskwaaltjes zeggen helemaal niets, je kunt echt bij iedere zwangerschap ergens anders last van hebben.
-
Hoe veel je aankomt!
Vaak wordt er gezegd dat je bij de tweede zwangerschap sneller aankomt dan bij een eerste. Het is wel vaak zo dat je buik sneller zichtbaar wordt, maar dat komt omdat je lichaam al is ‘opgerekt’. De buikspieren zijn niet meer zo stevig, waardoor ze sneller uitrekken en daardoor is jouw babybelly sneller te zien.
-
Je hebt eerder door dat je zwanger bent!
Waarschijnlijk. Het is niet meer zo nieuw en je herkent de symptomen een stuk sneller.
-
Je bent er minder mee bezig
Tijdens jouw eerste zwangerschap houd je alles bij. Hoe groot is de baby nu? Wat kan hij allemaal al? Welke kwaaltjes hoor je te hebben en wanneer gebeurt er wat? Misschien hield je wel een dagboek bij en plakte je de echo’s in. Kijk hier voor de leukste invulboeken voor de baby!.
Bij een tweede zwangerschap heb je dat waarschijnlijk een stuk minder. Je ziet wel hoe het loopt en hebt minder tijd om er constant mee bezig te zijn, omdat je al een kleintje hebt rondlopen die jouw aandacht opeist.
-
Minder zorgen
Tenminste, als je geluk hebt en als de eerste zwangerschap een zorgeloze zwangerschap was. Bij een eerste zwangerschap heb je al snel het idee dat er iets niet goed gaat, of ben je bang dat er iets ‘niet hoort’.
Als je al eens zwanger bent geweest, maak je je bij een tweede of derde zwangerschap misschien wat minder zorgen.
-
Andere kijk op de bevalling
En hopelijk is dat in positieve zin! Bij de eerste heb je geen idee wat je kunt verwachten. Dat is voor sommige vrouwen fijn en positief, omdat jouw bevalling dan juist misschien wel meevalt.
Maar voor sommigen is dat ook heel beangstigend. Bij jouw tweede bevalling heb je al ervaring en kijk je er waarschijnlijk anders naar. Persoonlijk ging ik mijn tweede bevalling minder zorgeloos in dan de eerste, maar dat zegt natuurlijk helemaal niks.
-
Minder gedoe om het eten
Bij de eerste ben je geneigd om overal een app bij te pakken. Mag ik dit wel eten? Is dit wel goed? Bij de tweede heb je daar een stuk minder last van.
-
Informatie opslurpen
Alle boeken en folders, naar een zwangerschapscursus en alle bijeenkomsten bij de verloskundige. Dat heb je waarschijnlijk in de eerste zwangerschap gedaan. Dikke kans dat dat ook de enige keer was en je dat bij de volgende zwangerschappen allemaal wel prima vindt.
-
De babykamer is pas net op tijd af!
Bij de eerste moet alles op tijd en perfect. Want stel je voor dat er iets gebeurt en je niet perfect alle hydrofiele doeken gestreken in de kast hebt liggen.
Bij de baby daarna heb je misschien de babykamer nog niet eens af als de bevalling begint. “Ach, zo’n baby heeft eigenlijk niks nodig in het begin, alleen melk en liefde”. Hoe anders kan het lopen. 😉
-
Je koopt veel minder
Zeker als je kindje van hetzelfde geslacht is als zijn broer of zus. Kinderwagen? Maxi Cosi? Wiegje? Commode? Allemaal al in huis!
-
Geen relaxed zwangerschapsverlof
Althans, een minder relaxed zwangerschapsverlof. Toen je zwanger was van de eerste, kon je echt nog genieten van de rust. Languit op de bank, slapen wanneer je wilde. Maar nu je al een peuter hebt rondlopen is dat anders. Die wil ook aandacht van mama.
-
Zwaarder
Veel vrouwen ervaren hun eerste zwangerschap als minder zwaar dan de zwangerschappen die daarop volgen. Waarschijnlijk omdat je simpelweg minder rust kunt nemen.
Als je een klein kindje hebt, moet je die vaak tillen, en dat is funest als je zwanger bent. Achter een dreumes aanhobbelen terwijl je last van je banden hebt is geen pretje. En vroeg opstaan terwijl je kotsmisselijk bent ook niet.
Ben jij zwanger van je tweede (derde, vierde) baby en merk jij ook de verschillen ten opzichte van je eerste zwangerschap? Of heb je echt precies dezelfde kwaaltjes en merk jij geen verschil?
Lees ook: Wanneer ben je klaar voor een tweede zwangerschap?