Heb je last van aambeien na de bevalling? Je bent niet de enige, ongeveer 70% van alle vrouwen heeft last van aambeien tijdens de zwangerschap of door de bevalling. Natuurlijk is het ontzettend vervelend, maar aambeien zijn niet schadelijk voor je gezondheid. Wel kan je last hebben van jeuk, een branderig gevoel en pijn bij je anus. Lees hier meer over wat aambeien nu precies zijn en (belangrijker nog) wat je kunt doen om ze te behandelen!
Wat zijn aambeien?
Aambeien zijn opgezwollen bloedvaatjes in de anus. Ze zien eruit als bolletjes die een rode of paarse kleur hebben. Aambeien kunnen in de anus zitten, deze zijn dus niet zichtbaar, maar ook buiten de anus voorkomen. Deze zijn wel zichtbaar.
Hoe ontstaan aambeien tijdens zwangerschap?
Aambeien tijdens de zwangerschap worden veroorzaakt door de zwangerschapshormonen en dan met name het hormoon progesteron. Aambeien na de bevalling worden veroorzaakt door het persen tijdens de bevalling. De bloedvaten en het weefsel rond de anus zijn gevoelig voor druk. Wanneer er langdurig een hoge druk komt te staan op de anus, rekken de bloedvaten en het weefsel uit en raken geïrriteerd. Dit veroorzaakt aambeien.
Hoe weet je of je aambeien hebt?
Aambeien zijn niet schadelijk voor je gezondheid, maar wel ontzettend vervelend. Je hebt aambeien als je:
- Een drukkend gevoel hebt bij je anus.
- Je hebt pijn, jeuk of een branderig gevoel bij je anus.
- Je mogelijk wat bloed of slijm verliest tijdens het ontlasten (dit is niet erg).
Wat kan je doen als je last hebt van aambeien na de bevalling?
Aambeien na de bevalling is ontzettend vervelend en het kan een tijdje duren voordat je genezen bent. Hoe lang dit duurt is van tevoren niet goed aan te geven.
Onderstaand hebben we een aantal tips voor je om de pijn te verlichten en het genezingsproces te versnellen. Voordat je overgaat tot één van onderstaande behandelingen, licht altijd eerst je verloskundige in. Zij kan je ook bijstaan met vele tips.
-
Eet veel vezels en drink veel vocht
De allereerste tip is een natuurlijke manier om de pijn te verlichten: Het eten van veel vezels en veel vocht drinken. Vezels zorgen ervoor dat de ontlasting zacht blijft. Zachte ontlasting is makkelijker uit te persen en doet dus ook minder pijn. Vezels zitten onder andere in groenten, fruit, volkorenproducten en peulvruchten.
-
Curanol zalf
Curanol is een populaire zalf om te gebruiken tegen de aambeien na de bevalling. Dat komt omdat je curanol prima kunt smeren wanneer je borstvoeding geeft. Curanol breng je een aantal keer per dag aan bij je anus. De zalf zorgt ervoor dat de huid rondom meer elastisch blijft.
Je kunt curanol ook kopen in de vorm van curanol tabletten, deze versterken de werking van de zalf. Curanol kan je via je verloskundige kopen, in de apotheek of op het internet bestellen.
-
IJskompressen
IJskompressen kunnen erg goed helpen tegen de jeuk en tegen de pijn. Tevens zullen de aambeien er ook tijdelijk door slinken. Omdat de plek niet heel makkelijk te bereiken is kun het volgende doen:
- IJsblokjes in een washandje.
- Laat een tampon vollopen met water en vries deze in.
- Vul een zakje met jam of erwtjes en vries dit in (dit kun je later in de geschikte vorm buigen).
Voordat je ijs of iets anders dat bevroren is op je pijnlijke plek legt is het wel belangrijk dat je het eerst inwikkelt in een hydrofiele doek, washandje of theedoek.
-
Neusspray
Spray 5 keer per dag een neusspray bestaande uit een zoutoplossing op de aambeien. Dit helpt tegen de pijn en de jeuk. Tevens zullen de aambeien ook slinken. Het verschil is al merkbaar na een paar dagen.
Andere tips tegen aambeien na de bevalling
Hieronder nog een paar andere tips die kunnen helpen tegen aambeien na de bevalling:
- Ga niet krabben! Krabben maakt het alleen maar erger, dus ook al voel je die drang: houdt jezelf in!
- Gebruik geen vochtig toiletpapier. Hier zit parfum in wat niet goed is voor de aambeien. In plaats van deze doekjes kun je toiletpapier wat nat maken of bij de apotheek of drogist speciale aambeiendoekjes kopen.
- Ga direct naar de wc wanneer je aandrang voelt. Als je het uitstelt wordt de ontlasting alleen maar harder.
- Probeer bij het ontlasten niet te persen, maar laat het gewoon komen. Inderdaad: dit kan wat tijd in beslag nemen.
- Doe aan lichaamsbeweging. Dit kan ervoor zorgen dat je ontlasting wat dunner en soepeler wordt. Begin met wat op en neer lopen in huis en bouw dit steeds verder uit.
- Heb je veel pijn, dan kan paracetamol helpen.
- Houd de aambeien goed schoon door minimaal 1 maal per dag de plek schoon te maken met lauw water onder de douche.
- Ga niet op een zogenoemd zwembandje zitten, dit is misschien wel even prettig, maar kan het uiteindelijk allemaal verergeren.
Heb je al meer dan een maand last van aambeien na de bevalling? Schakel dan je huisarts in!