header luiers van pampers met 50% korting
Zwangerschapskwaaltjes

Afscheiding tijdens de zwangerschap

Afscheiding tijdens de zwangerschap is totaal niet iets om jezelf voor te schamen. Sterker nog: iedere zwangere vrouw heeft hier ‘last’ van. En dat is maar goed ook, want de afscheiding beschermt je baarmoeder en vagina tegen infecties. Je kunt er overigens maar beter aan wennen, want gedurende je zwangerschap zal de afscheiding eerder toenemen dan afnemen. Lees hier hoe de afscheiding tijdens de zwangerschap er uit hoort te zien en wat je moet doen als jouw afscheiding afwijkt qua kleur, structuur en geur.

startersbox zwitsal banner

Afscheiding begin zwangerschap

Meer afscheiding tijdens de zwangerschap is een zeer natuurlijk verschijnsel. De meeste vrouwen hebben zelfs veel meer afscheiding dan voorheen. Al vanaf het begin van je zwangerschap zal je merken dat de hoeveelheid afscheiding toeneemt. De afscheiding tijdens de zwangerschap is wat wittig van kleur, dunner en meer waterig dan de afscheiding die je had voor je zwangerschap.

Het kan zijn dat je afscheiding in het begin van je zwangerschap wat bloed bevat. Dit is vaak rond de periode dat het eitje gaat innestelen en wordt innestelingsbloeding genoemd. Als je een beetje bloed verliest is dat totaal niet erg en is het juist een teken dat je zwanger bent. Lees hier wanneer de innesteling plaatsvindt zodat je kunt achterhalen of dat de oorzaak is van het bloed bij je afscheiding.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Waarom heb je afscheiding tijdens de zwangerschap?

Dacht je misschien dat je verlost was van de afscheiding nu je zwanger bent, krijg je juist meer afscheiding! Hoe langer je zwanger bent, hoe meer afscheiding je aanmaakt en hoe meer waterig deze wordt. De dunne, waterige afscheiding tijdens de zwangerschap beschermt je baarmoeder en vagina tegen infecties. Het is dus zeker heel zinvol!

De reden dat je tijdens je zwangerschap meer afscheiding gaat aanmaken is door de verhoogde oestrogeenproductie. Deze productie verhoogt de toestroom van bloed naar je bekkengebied waardoor je slijmvliezen extra worden gestimuleerd.

Wat kun je doen tegen vaginale afscheiding?

De toename van vaginale afscheiding tijdens je zwangerschap kan wat vervelend zijn. Als je er zo min mogelijk last van wilt hebben kun je het beste wat vaker een schone onderbroek aandoen van katoen. Katoen is stof die ademt en dat vindt je vagina erg prettig.

Gebruik geen tampons, maandverband, inlegkruisje of synthetisch ondergoed. Dit veroorzaakt een kleine broedplaats daarbeneden voor bacteriën waardoor je de kans op een infectie vergroot. Verder is hygiëne erg belangrijk. Was je intieme deel dus dagelijks met lauw water. Gebruik geen zeep, ook geen vaginale zeep want ook die zeep dat kan de balans in je vagina verstoren.

canesten gyno vaginale schimmelinfectie

Dikke witte afscheiding begin zwangerschap

Je afscheiding tijdens de zwangerschap behoort wittig van kleur, doorzichtig, vloeibaar en licht slijmerig te zijn en niet heel erg te ruiken. Als jouw structuur, kleur of geur hiervan afwijkt dan is er vaak wat aan de hand.

Heb je dikke witte afscheiding in het begin of tijdens de zwangerschap dan is het goed om naar de huisarts te gaan. Dikke witte afscheiding met een korrelige structuur kan wijzen op een vaginale schimmelinfectie. Vaak heb dan nog andere klachten zoals jeuk of een branderig gevoel bij je vagina. Heb je deze klachten, dan hoef je niet naar de huisarts maar kun je bij de drogist een middel halen. Lees hier meer over een vaginale schimmelinfectie.

Dikke witte afscheiding tijdens de zwangerschap

Bruine afscheiding begin zwangerschap

Veel vrouwen hebben af en toe bruine afscheiding, in de meeste gevallen is dit onschuldig. De bruine of soms roze of rode kleur wordt veroorzaakt door bloed. Dit is bijvoorbeeld wat bloed dat is vrijgekomen tijdens de innesteling waardoor je afscheiding na bevruchting wat bruin of rozig kleurt.

Daarnaast kan het ook later voorkomen. Je baarmoedermond is tijdens je zwangerschap extra doorbloed. Hierdoor springt er sneller een vaatje, bijvoorbeeld tijdens een hoestbui, niesbui of tijdens het sporten waardoor je last hebt van wat bloedverlies. Je afscheiding zal dan een dag of een paar dagen wat bruin of rood of roze zijn en daarna is het weer wit of doorzichtig.
Houd de bruine kleur langer aan, licht dan je huisarts of verloskundige in.

Gele afscheiding zwangerschap

Als afscheiding opdroogt in je onderbroek dan kleurt het vaak wat gelig en ruikt het een beetje zuur. Dat is heel normaal. Het kan ook zijn dat je afscheiding tijdens de zwangerschap iets gelig wordt. Dat is niet erg zolang het niet stinkt of erg gaat ruiken. Is de afscheiding echt geel en niet wit-geel dan kan er sprake zijn van een ontsteking of SOA. Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Afscheiding of vruchtwater

De waterige en dunne afscheiding tijdens je zwangerschap lijkt een beetje op vruchtwater. Hoe kun je dan weten of je aan het einde van je zwangerschap vruchtwater verliest? De verschillen zijn:

  • Afscheiding is altijd een beetje wittig van kleur, ook al is het doorzichtig. Vruchtwater is doorzichtig en helder met soms wat witte vlokken.
  • De afscheiding ruikt niet of een beetje zurig. Vruchtwater ruikt zoet.
  • Afscheiding is altijd een beetje slijmerig. Vruchtwater is niet plakkerig of slijmerig.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019