De manier waarop borstvoeding wordt samengesteld is behoorlijk complex. Wat je als moeder eet beïnvloedt de samenstelling een beetje maar heeft het meeste effect op de smaak en de geur. Toch zijn er wel een aantal stoffen waar je heel erg mee moet opletten als je borstvoeding geeft: alcohol, roken en bepaalde medicijnen. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor je baby. Lees hier wat de effecten zijn van alcohol, roken, medicijnen en cafeïne tijdens borstvoeding geven. En hoelang ze in de moedermelk aanwezig blijven.
Het effect van cafeïne tijdens borstvoeding geven
Cafeïne is eigenlijk geen schadelijke stof. Je mag dus best wat koffie drinken als je borstvoeding geeft. Gelukkig maar, want dat zal je wel nodig hebben met jouw gebroken nachten. Toch is het wel verstandig om een beetje op te letten met je cafeïne inname. Je baby kan namelijk onrustig worden van te veel cafeïne en dat zou nog meer effect hebben op je niet bestaande nachtrust.
Voor je het weet kom je in een vicieuze cirkel terecht van te veel koffie drinken, waardoor je baby onrustig wordt, je nog minder slaapt en dus nog meer koffie gaat drinken. En zo is de cirkel rond. Het voedingscentrum adviseert om het bij 1 kopje koffie per dag te houden als je borstvoeding geeft. Daarbij houden ze rekening met het feit dat je ook frisdrank en thee drinkt waar ook weer cafeïne in zit. Drink je dat niet, dan mag je best 2 kopjes koffie per dag.
Gevolgen alcohol in moedermelk bij borstvoeding geven
Als je het allerbeste voor je kindje wilt kan je beter geen alcohol drinken, dus ook niet na jouw zwangerschap. Alcohol komt namelijk in de moedermelk terecht. Baby’s die alcohol binnenkrijgen gaan minder goed drinken en krijgen een verstoord slaapritme. Daarnaast kan alcohol de toeschietreflex beïnvloeden waardoor de melkafgifte verlaagt. Er zijn studies die een daling in melkafgifte van 23% rapporteren!
Ongeveer 30 tot 60 minuten nadat je een glaasje hebt gedronken bereikt het alcoholpercentage in je moedermelk de piek, hierna neemt het langzaam weer af. In ieder geval: als je de fles laat staan. Want hoe meer je drinkt, hoe langer het duurt voordat de alcohol uit je lichaam is. Wil je ervoor zorgen dat je baby geen alcohol binnenkrijgt dan is het verstandig om 3 uur te wachten met de volgende borstvoeding. Je weet dan zeker dat alles uit je moedermelk is.
Ook na de bevalling moet je je bewust zijn van wat je eet en drinkt. Zo kunnen alcohol, roken, medicijnen en cafeïne tijdens borstvoeding geven invloed hebben op je baby!
Alcohol drinken en borstvoeding geven
Wacht met je allereerste glaasje totdat je zeker weet dat je een goede melkproductie hebt en je kind goed groeit. Het is dus nooit verstandig om vlak na de geboorte al een wijntje te drinken. Ben je een paar maanden verder en wil je toch graag een glaasje drinken? Doe dit dan vlak na de borstvoeding. Of kolf alvast wat melk voordat je aan de drank gaat. Drink 1 glaasje en wacht 3 uur totdat je weer gaat voeden. Heeft je baby eerder honger? Geef dan moedermelk die je eerder hebt afgekolfd. Het is dus goed om al een klein voorraadje aan te leggen.
Kolven na alcohol
Er gaan verhalen de rondte die aangeven dat wanneer je na je alcoholische versnapering gaat kolven, de alcohol uit je lichaam is. Maar dat is onjuist. Ook sporten, koffie drinken of een liter water achterover slaan helpt niet om ervoor te zorgen dat de alcohol sneller je lichaam verlaat. Als dat zo zou zijn zouden we ook nooit last hebben van katers. De enige manier om de alcohol uit je lichaam te krijgen is wachten totdat je lever het heeft afgebroken. En die heeft daar nu eenmaal een paar uurtjes voor nodig.
Wat doen medicijnen tijdens borstvoeding geven?
Ook de stoffen van medicijnen komen in de moedermelk terecht en eindigen dus bij je kleine baby. Dit geldt niet alleen voor veel medicijnen die je in de apotheek kunt kopen. Het geldt ook voor de medicijnen zonder recept en zelfs voor bepaalde homeopathische middelen.
Gelukkig zijn er genoeg medicijnen die niet schadelijk zijn voor de baby. Geef dus altijd bij je arts aan dat je zwanger bent (als die persoon dat nog niet wist) zodat er rekening mee gehouden wordt. Koop je zelf iets, lees dan altijd uitvoerig de bijsluiter of vraag in de winkel of je het middel mag gebruiken in combinatie met borstvoeding geven. Bij twijfel: niet kopen. Je kunt voor de zekerheid ook nog op deze website opzoeken of het middel schadelijk is voor je baby.
Het kan voorkomen dat je wegens een bepaalde ziekte of aandoening toch een middel moet gebruiken dat schadelijk kan zijn voor je baby. Je arts zal dan met je bespreken hoe je hier het beste mee kan omgaan. Zoals bijvoorbeeld eerst melk afkolven of even wachten met borstvoeding geven totdat het middel uit je lichaam is.
Roken en borstvoeding geven
Als je rookt en borstvoeding geeft kan je er zeker van zijn dat de nicotine je baby bereikt. Dat is uiteraard schadelijk voor je baby. Ben je toch van plan om te blijven roken, dan betekent dat niet dat je geen borstvoeding kunt geven. Dat klinkt heel vreemd, maar in jouw borstvoeding zitten antistoffen die je baby nodig heeft om zich te weren tegen de schadelijke stoffen van het roken. Borstvoeding geven blijft dus ook voor rokende moeders de beste keuze voor hun kind. Probeer in ieder geval niet te roken in het bijzijn van je kind en al helemaal niet tijdens het voeden.
Lees ook: Een op de 10 vrouwen rookt tijdens de zwangerschap!
Hoe lang blijft nicotine in moedermelk?
Volgens een kleine studie is de nicotine na ongeveer 90 minuten uit de moedermelk. Als je de schadelijke invloeden van roken op je baby wilt verkleinen is het goed om meteen na de voeding te roken en de tijd tussen deze sigaret en de volgende voeding zo lang mogelijk te houden (minstens 90 minuten). Rook ook niet in huis of vlakbij je baby.
Baby afkicken nicotine
Wat wij hebben kunnen vinden aan informatie wordt nergens aangegeven dat baby’s verslaafd raken aan nicotine en later moeten afkicken. Zoals het wel het geval kan zijn bij andere drugs. Wat roken wel kan veroorzaken bij je baby:
- Hogere kans op wiegendood.
- Ademhalingsklachten zoals benauwdheid en grotere kans op luchtweginfectie.
- Grotere kans op bronchitis.
- Hoger risico op astma.
- Het kan zijn dat je baby langer en meer huilt.
- Hogere kans op oorontsteking en op hersenvliesontsteking.
Meer info over alcohol, roken, medicijnen en cafeïne tijdens borstvoeding geven
Als je nog vragen hebt over alcohol, roken, medicijnen en cafeïne tijdens borstvoeding geven kun je deze altijd stellen bij het consultatiebureau of je huisarts.