Kinderen onder de 5 jaar, voornamelijk peuters, kunnen waterwratjes krijgen. Waterwratjes bij een baby komen echter ook voor. Het zijn kleine pukkeltjes die onschuldig zijn, maar wel besmettelijk. Wat is het precies, hoe komt het en wat kan je er eventueel tegen doen?
Wat zijn waterwratjes precies?
Waterwratjes zijn kleine pukkeltjes die op de huid van je kind zitten. Ze zijn bolvormig, glad, doorschijnend of wit van kleur en hebben in het midden een deukje. Waterwratjes worden 1 tot ongeveer 8 millimeter groot en zijn gevuld met vocht. Ze komen meestal op meerdere plekken op het lichaam voor. Waterwratjes bij een baby worden veroorzaakt door het pokvirus. De medische term is mollusca contagiosa.
Waterwratjes zijn onschuldig, het enige wat vervelend kan zijn is de jeuk. Ieder kind kan waterwratjes krijgen, maar een baby met eczeem heeft een grotere kans om waterwratjes te ontwikkelen.
Verschillen waterwratjes en andere wratjes
Naast waterwratjes zijn er ook nog andere soorten wratjes. Bijvoorbeeld gewone wratten, voetwratten en gladde wratten. Waterwratjes onderscheiden zich van de andere omdat ze bolvormig zijn, klein en doorschijnend of wit.
Gewone wratten zijn hard en bloemkoolvormig. Voetwratten komen alleen op voeten voor en zien eruit als zwarte puntjes. Een gladde wrat is glad en vlak (dus niet bolvormig) en komt voornamelijk voor op het gezicht, armen of benen.
Waterwratjes bij een baby komt dat vaak voor?
Waterwratjes bij een baby komt niet zo heel vaak voor, wel zijn ze vaak te zien bij kinderen tussen de 1 en 4 jaar oud. Dat komt omdat de kinderen van deze leeftijd meer met elkaar spelen en dus ook elkaar sneller kunnen besmetten. Een baby heeft nog niet zoveel intensief contact met andere kinderen.
Op welke plekken zitten de wratjes het meest?
Waterwratjes bij een baby of kinderen kunnen op meerdere plekken voorkomen. Ze kunnen in groepjes bij elkaar zitten, vaak op de romp van je kind (het bovenlichaampje), maar ook op de armen, benen en gezicht. Het kunnen er een paar zijn, maar er kunnen ook honderd waterwratjes ontstaan! Dit is vervelend omdat ze kunnen jeuken, maar verder zijn ze niet gevaarlijk, behalve als ze op het ooglid zitten. Een waterwratje op het ooglid kan een oogontsteking veroorzaken. Ga in dat geval naar de huisarts.
Waterwratjes kunnen ook bij eczeem plekken gaan zitten. Kinderen met eczeem zijn gevoeliger voor waterwratjes.
Hoe krijgt een kind waterwratjes
Waterwratjes bij een baby en oudere kinderen worden veroorzaakt door het pokvirus. Dit virus zit in het vocht van de waterwrat. Als je kind in aanraking komt met het vocht kan je kind het krijgen. Niet alleen van een ander, ook van zichzelf.
Je kind kan in aanraking komen met het vocht door bijvoorbeeld speelgoed te delen met anderen of contact met besmette handdoeken of kleding. Ook direct huidcontact veroorzaakt waterwratjes, bijvoorbeeld tijdens het spelen, zwemmen of gymmen.
Zijn waterwratjes besmettelijk bij een baby?
Waterwratjes zijn heel besmettelijk. Je kind kan een ander besmetten of besmet raken wanneer hij/zij in contact komt met het vocht dat in de wratjes zit. Dit vocht komt vrij door bijvoorbeeld aan het wratje te krabben of wanneer ze spontaan opengaan. De besmetting treedt op via direct huidcontact of via speelgoed en handdoeken. Na besmetting duurt het ongeveer 2 weken tot 6 maanden voordat er waterwratjes zichtbaar worden.
Omdat ze zo besmettelijk zijn, kan je kind zichzelf ook weer besmetten. Bijvoorbeeld omdat je kind een wratje open krabt en het vocht op andere delen van het lichaam terecht komt. Daar ontstaan vervolgens weer nieuwe wratjes.
Hoe kun je waterwratten behandelen?
Vroeger werden waterwratjes bij een baby of ouder kind wel eens aangestipt door de huisarts, maar dat gebeurt niet meer aangezien er dan littekens kunnen ontstaan. Daarnaast kunnen de wratjes gewoon terug blijven komen, omdat je kind nog niet bestand is tegen het virus.
Het is overigens ook helemaal niet nodig, want de wratjes verdwijnen vanzelf. Dit gaat bij de een sneller dan bij de ander. Doorgaans zijn ze binnen 1 of 2 jaar wel weg. Als je kind eenmaal waterwratjes heeft gehad, komen ze niet meer terug. Laat de natuur dus haar gang gaan. Denk je dat de waterwratjes ontstoken zijn (ze zien er rood uit) of zit er één op het ooglid, ga dan naar de huisarts.
Het meest vervelende van waterwratjes is dat ze kunnen jeuken. Je kind gaat krabben, krabt ze open, besmet anderen of zichzelf en zo kan het wel even doorgaan. Je kunt een opengekrabd wratje behandelen door er jodium of een betadinezalf op te smeren en het af te plakken met een pleister. Mentholgel of koelzalf kunnen helpen tegen de jeuk. Deze zijn verkrijgbaar bij de apotheek zonder recept. Smeer deze zalfjes bij kleine kinderen niet rondom de neus of mond!
Tips tegen waterwratjes bij een baby!
Hieronder nog wat tips tegen waterwratjes bij een baby en oudere kinderen, die mogelijk kunnen helpen (al is het niet bewezen):
- Geef je kind een eigen handdoek en washand en gooi deze na gebruik meteen in de was (was op 60 graden).
- Plak open gekrabde wratjes af met een pleister.
- Leg je kind zo goed en zo kwaad als het kan uit dat hij niet moet krabben aan de wratjes.
- Houd de nagels van je kind kort.
- Laat je kind regelmatig de handjes wassen om verspreiding te voorkomen.
- Tip van een moeder: smeer er dagelijks een dun laagje sudocrem op.