Als er één schaap over de dam is, dan volgen er vaak vanzelf meer. Maar wat als jij dat eerste schaap bent en dus als eerste een baby hebt in jouw vriendengroep? Het lijkt misschien iets wat allemaal wel mee zal vallen, dat denken veel ouders in spe. Maar eenmaal het leven geschonken aan een baby, zal je merken dat het toch wel lastig is om je nieuwe leven met baby te combineren met je oude leven met vrienden. Lees hier enkele ‘problemen’ of struggles die je kunt hebben als je als eerste een baby krijgt in jouw vriendengroep!
12 Struggles als je als eerste een baby hebt in jouw vriendengroep!
-
Dag spontaan afspreken
‘Zullen we morgen even lekker uiteten gaan?’ ‘Zullen we straks even een terrasje pakken?’ Eerst was je de eerste die paraat stond, maar nu gaat dat niet. Het eerste wat jij denkt is: baby meenemen of niet? Kan ik een oppas regelen? Hoe ga ik dat doen met de voedingen?
Heb ik er nu nog wel zin in… Voordat je goed en wel de deur uit kunt is de lunchkaart al van tafel 🙁 -
Alles draait om de dutjes
Even een uitstapje maken met baby is een stuk lastiger, zo heb ik het althans ervaren. Alles moet namelijk gepland worden, zeker als je een baby hebt die niet zo snel overal slaapt (zoals die van mij). Wij zaten altijd aan dutjes vast en moeten alles daaromheen plannen. Dan houd je niet veel over als je kind behoorlijk lang 3 dutjes op een dag doet.
Maar vrienden snappen dat niet ‘ze kan toch gewoon in de auto of wagen slapen?’ Nee! Die van ons niet en als ze niet slaapt, dan is al helemaal het hek van de dam.
-
Dag weekendjes weg!
Het viel me pas op hoe vaak ik met vriendinnen een weekend weg ging, toen ik een baby had. Want een weekendje weg doe je dan echt niet meer zo snel. Zeker niet als je nog borstvoeding geeft (een heel weekend kolven is ook niet alles) en later wil je ook je vent niet telkens een weekend met de baby laten zitten.
Ergens wil je super graag, maar ergens wil je ook gewoon bij je gezin blijven. Het is die constante tweestrijd van moeder versus party-vriendin.
-
Voor jou geen flessen meer
Je baby lurkt dagelijks flink wat flesjes weg, maar die van jou zijn tot het minimum gezakt. Want alcohol drinken is lang niet altijd meer zo’n feest als vroeger.
Als eerste stijgt de wijn na één slok al naar je hoofd en als tweede is brak zijn met baby 100 keer zo erg als gewoon brak zijn. En mocht je borstvoeding geven dan zitten de drankjes er al helemaal niet meer in, of je moet even gaan kolven. Op het feest… -
Van 3.00 uur naar 23.00 (MAX)
Werd je voorheen altijd met je vrienden de kroeg uitgeveegd? Nu zal dat wel anders zijn. Op het moment dat je vermoeid op je horloge kijkt zie je dat het 22.00 uur is in plaats van 2.00 uur (want het voelde namelijk meer als 2.00 uur).
Pff hoe ga je het nog volhouden tot een fatsoenlijk tijdstip en je niet tegelijk met de opa van je vriendin aftaait? -
Opeens besef je dat feestjes best laat beginnen
Voorheen was het prima als een feestje om 21.00 uur begon. Als je dit tijdstip nu op de uitnodiging ziet staan, dan moet je even slikken. 21.00 uur??
Rond die tijd wil je eigenlijk naar bed, want je moet nog ’s nachts 2 keer voeden of je baby is om 6.00 uur alweer klaar wakker.
-
Ze snappen het niet
Het ergste is misschien wel dat vrienden zonder kinderen, het soms gewoon niet snappen. Als je als eerste een baby hebt in de vriendengroep zal je vaak tegen wat onbegrip aanlopen. Want jeetje mens, doe eens niet zo moeilijk. Je kunt je kind toch gewoon meenemen de kroeg in, het restaurant in, naar het festival of het terras op?!
Nee dat gaat dus niet altijd en misschien heb je daar ook niet altijd zin in! -
Mag je kind nu wel of niet mee?
Dit is iets waar veel ouders die als eerst een baby krijgen mee zitten: als er wordt afgesproken, wanneer neem je jouw kind mee en wanneer niet? Wanneer vinden je vrienden het goed en wanneer denken ze stiekem ‘jeetje, moet ze nu echt weer haar kind meenemen?’
Je weet het gewoon niet, want als je het vraagt mag je ‘natuurlijk je kind meenemen’ maar ergens voel je dat het helemaal niet oké is. Als zij nou ook kinderen hadden, dan kon je dat veel beter bespreken.
-
Geen gesprekken die je eigenlijk even wil voeren
Hoewel je het misschien totaal niet van jezelf had verwacht, soms wil je gewoon even een tijdje over rompers, zwangerschapskwaaltjes, leuke babykleertjes, babykwaaltjes, fijne spenen en de beste melkopwarmers praten.
Maar je houdt jezelf in omdat je denkt dat je vrienden dat totaal niet interessant vinden en ze weten trouwens toch niet echt waar je het over hebt.
-
Geen vraagbaak of sparpartner
Hoe fijn zou het wel niet geweest zijn als je samen met een vriendin kon sparren over opvoedkwesties, kon zwijmelen bij babyfoto’s en kon klagen over tandjes, huiluurtjes, sprongetjes, spuitluiers en alle andere ‘heeft die van jou dat ook-jes’.
In plaats daarvan moet je het doen met je moeder of oudere zussen. Ook prima, maar een vriendin zou toch stiekem iets leuker zijn. -
En dan geef jij een feest, oftewel ‘feest’
En dan wil jij een feestje geven omdat je jarig bent. Maar dan wel een babyproof-feest. En dat ‘feestje’ begint om 14.00 uur met taart, om 16.00 uur de borrel en om 20.00 uur hoop je ten zeerste dat iedereen opzout!
Want daarom was je al zo vroeg begonnen, zodat je vroeg kon stoppen… Alleen snappen je vrienden dat misschien wat minder. -
Ze missen jou ook!
Het allerlastigste is misschien wel het gegeven dat je vrienden jou ook missen. Want je kunt gewoon niet meer dezelfde zijn als die je was voor kinderen. En als eerste met een baby in jouw vriendengroep, heb je nog niemand die het helemaal begrijpt.
Want als mensen geen kinderen hebben, kunnen ze zich nooit helemaal voorstellen hoe het is. Dat kan echt pas als ze zelf een kleine koter in huis hebben.
Voordeel van als eerste een baby in de vriendengroep: straks ben je hun favoriet!
Maar wacht maar! Wacht maar op het moment dat je vrienden ook aan kinderen beginnen, dan ben jij hun favoriet. Want jij was als eerste met een baby in je vriendengroep en jij weet dus ALLES!
Jij kunt hen helpen met vragen over de zwangerschap, bevalling en die eerste nacht met baby thuis. Jullie kunnen straks samen met de wandelwagen naar de speeltuin en mini-feestjes geven tot 20.00 uur terwijl jullie eindeloos praten over babykleding, babykwaaltjes, leuk speelgoed, die eerste lach en ga zo maar door. Heerlijk toch?
Dus misschien sta je nu niet bovenaan de bellijst als je vrienden wat gaan doen. Maar op het moment dat zij ook aan kinderen beginnen, zal je telefoon roodgloeiend staan. Even doorbijten dus!
En al het begrip dat je nu tekort komt, krijg je straks 100 keer terug, want dan hebben je vrienden pas echt door hoe lastig het kan zijn om als eerste een baby te hebben in de vriendengroep. Of hoe uitdagend het überhaupt is om een baby te hebben. Lees hier welk effect het hebben van een kind heeft op jullie huishouden!