Heb je angst om dik te worden tijdens de zwangerschap? Je bent niet alleen. Er zijn genoeg vrouwen die de zwangerschap met een dubbel gevoel ingaan. Aan de ene kant zijn ze hartstikke blij dat ze zwanger zijn, aan de andere kant hebben ze angst om dik te worden tijdens de zwangerschap en zijn ze bang dat ze na de bevalling nooit hun figuur meer terug krijgen. Dit wordt ook wel pregorexia genoemd!
Pregorexia, angst om dik te worden tijdens de zwangerschap!
Pregorexia staat in het kort voor angst om dik te worden tijdens de zwangerschap of angst dat de zwangerschapskilo’s er na de zwangerschap niet snel af gaan. Vrouwen die deze angst hebben, vinden het erg vervelend dat ze aankomen tijdens de zwangerschap. Na de zwangerschap hebben ze een enorme behoefte om de zwangerschapskilo’s er zo snel mogelijk weer af te krijgen. Dit doen ze door streng te diëten en veel te sporten.
Pregorexia is samengesteld uit de woorden pregnant (zwanger) en anorexia nervosa. Hoewel het woord anorexia nervosa erin zit, betekent pregorexia niet hetzelfde als zwangerschapsanorexia.
Vrouwen met zwangerschapsanorexia hebben anorexia nervosa voordat ze zwanger worden of het zijn vrouwen die tijdens hun zwangerschap anorexia ontwikkelen. Anorexia is een hele zware eetstoornis die een psychologische achtergrond heeft.
Vrouwen met zwangerschapsanorexia hongeren zichzelf stelselmatig uit om gewichtstoename tijdens de zwangerschap te voorkomen. Het komt dikwijls voor dat vrouwen met deze ziekte de zwangerschap niet kunnen voortzetten of de bevalling niet aankunnen.
Pregorexia is iets heftigs en gaat vooral om vrouwen die er erg veel moeite mee hebben dat ze aankomen tijdens de zwangerschap. Ze willen namelijk na de zwangerschap zo snel mogelijk weer hun oude figuur terug. Dit heeft geen psychologische achtergrond en pregorexia is geen ziektebeeld. Toch kan het heel vervelend zijn!
Lees ook: Wat is de gemiddelde gewichtstoename tijdens de zwangerschap?
Hoe ontstaat angst om dik te worden tijdens de zwangerschap?
Sommige vrouwen zijn nu eenmaal veel met hun figuur bezig en doen er moeite voor om slank te zijn. Dit wil je natuurlijk graag zo houden en een zwangerschap kan dit in de weg staan. Dat is even slikken. Veel experts denken dat pregorexia verergerd is door het ideaalbeeld dat topmodellen, actrices en andere bekende vrouwen schetsen.
Diegene die zwanger worden zijn na de bevalling al binnen een mum van tijd weer op hun oude gewicht. Het ene moment zie je Doutzen (ik noem maar iemand) hoogzwanger (zonder ontploft hoofd, voeten of heupen die breder zijn geworden), het andere moment staat ze op het strand in bikini met sixpack. Hoe doet ze dat? En wat heel veel vrouwen denken is: dat wil ik dus ook.
Als Doutzen het kan, dan kan ik het ook!
En Doutzen is niet de enige, er zijn heel veel sterren die zwanger worden en na korte tijd weer strak in het badpak op het strand staan alsof ze niet net nog een baby eruit hebben geperst. Dit geeft een totaal onwerkelijk beeld, maar toch laten we ons er soms door leiden. Vergeet niet, dat al die bekende mensen een team achter zich hebben staan die hen helpen het figuur weer terug te krijgen.
Zij hebben een personal trainer, voedingsdeskundigen en coaches die helpen op een (soort van) verantwoorde manier weer in shape te komen.
En de baby? Die wordt de helft van de tijd bij een nanny of andere oppas gedumpt zodat zij tijd hebben om te sporten. Dit is niet haalbaar voor andere moeders! Maar toch willen andere moeders dit ook en soms wordt het afvallen na de zwangerschap even iets belangrijker dan de eigen gezondheid. Dát is pregorexia.
Zwaarder worden zien als zwak!
Voor dames die het belangrijk vinden om slank te blijven. Of dames die, net zoals ik, al decennialang een haat-liefde relatie hebben met de weegschaal, is zwanger worden wel even een dingetje. Al jarenlang is het enige wat je wilt dat het cijfer op de weegschaal minder wordt. Tijdens je zwangerschap weet je dat het juist meer moet worden, maar dat voelt heel onnatuurlijk.
Je wilt aan de ene kant aankomen omdat dit hoort en goed is voor de baby, maar aan de andere kant blijft het knagen en wil je eigenlijk ook weer niet té veel aankomen. Het is een ware innerlijke strijd die best lastig en vervelend kan zijn. Zeker voor vrouwen die in het verleden een eetstoornis hebben gehad.
Mensen met een verstoorde relatie met hun gewicht, zien zwaarder worden als falen. Dit doen ze al jaren, en nu moet het in één keer gezien worden als iets moois? Ja, lastig. Maar het is toch echt iets waar je jezelf aan moet overgeven, want anders kan je geen gezonde baby op de wereld zetten.
Je dik voelen tijdens de zwangerschap!
Dat je zwaarder wordt is één ding, maar veel vrouwen voelen zichzelf ook echt heel dik en lomp. Zeker in het laatste trimester wordt de angst om dik te worden tijdens de zwangerschap alleen maar groter. Simpelweg omdat je jezelf al dik voelt. Je buik is enorm opgezet en als je pech hebt ga je ook nog eens veel vocht vasthouden.
Waarschijnlijk ben je al wat aangekomen en zal je tot je verbazing zien dat er nog meer kilo’s bij kunnen komen. Ik kan hierover maar één ding zeggen: het hoort er echt bij. En ook dit is iets wat je moet accepteren. Onthoud vooral dat het meeste wat je aankomt vocht is en dat dit vocht (en dus de kilo’s) er na de bevalling al heel snel af gaat.
Hoe om te gaan met pregorexia?
De angst om dik te worden tijdens de zwangerschap of de angst om die zwangerschapskilo’s niet meer kwijt te raken is echt verschrikkelijk. Het zorgt er namelijk voor dat je absoluut niet geniet van je zwangerschap. Dat je slapeloze nachten krijgt en je jezelf druk zit te maken om eigenlijk helemaal niets.
Het heeft geen zin om hier telkens aan te denken, want je gaat hoe dan ook aankomen tijdens de zwangerschap. En misschien houdt je het netjes rond de 10 of 12 kilo, maar misschien heb jij wel zo’n zwangerschap dat de kilo’s eraan blijven vliegen. En dan? Het is nu eenmaal zo.
Ik zat in mijn eerste trimester al op de 10 kilo. Ik ben toen maar opgehouden met wegen. Na mijn zwangerschap kon ik na 4 maanden mijn broeken weer aan en na 9 maanden zat ik zelfs onder het gewicht dat ik had voor de zwangerschap.
Niet omdat ik streng ben gaan lijnen, maar omdat ik gewoon gezond ben gaan eten. Als je na de zwangerschap weer eet zoals je deed voor de zwangerschap, krijg je ook het gewicht dat je had voor de zwangerschap. Want wat je eet, bepaalt je gewicht.
Tips voor omgaan met angst om dik te worden tijdens de zwangerschap!
-
Focus op wat er echt belangrijk is
Focus jezelf niet op het gewicht, maar focus jezelf op het feit dat je een klein kindje in je buik hebt die groeit en leeft. Dat is toch een waar wonder?! Dat is toch ook veel belangrijker dan al die kilo’s die je aan gaat komen?!
Alsjeblieft zeg! Slechts negen maanden mag je zwanger zijn en dit wonder meemaken, verpest het niet, maar geniet.
-
Laat het gaan
Denk niet meer aan kilo’s en laat je partner die weegschaal verstoppen. Het gaat nu niet om de kilo’s, het gaat om jouw gezondheid en die van je baby. Richt jezelf daar op en probeer ervoor te zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die jouw lijf en die van je kindje nodig heeft.
Eet bijvoorbeeld volgens de schijf van vijf of uit deze lijst van superfoods. Als je gezond en genoeg eet, kom je nooit meer aan dan nodig is.
-
Onthoud: 10 – 12 kilo is minimaal
Onthoud dat je sowieso 10 tot 12 kilo gaat aankomen. Minder dan dat is niet gezond. Die kilo’s bestaan niet uit vet, dus het zijn niet de kilo’s van jouw lijf. De kilo’s bestaan namelijk uit: je baby, vruchtwater, extra borstweefsel, je baarmoeder, placenta, extra bloed en vocht. Kom je meer aan dan 10 tot 12 kilo dan is dat prima, ook dat gaat eraf.
-
Praat erover!
Houd het alsjeblieft niet voor je, maar praat erover. Als je erover praat kan je beter relativeren. Vertel het ook aan je verloskundige, zij heeft hier ervaring mee en kan je helpen. Je bent namelijk echt niet de enige!
-
Geef jezelf de tijd na de bevalling
Na de bevalling heeft je lichaam energie nodig om te herstellen. Ga dus niet meteen op een mega streng dieet, want dan duurt het herstel langer en duurt het dus ook langer voordat je lijf weer ‘de oude is’.
Wil je borstvoeding geven, dan heeft je lichaam al helemaal genoeg energie nodig, want met borstvoeding verbrand je 500 kilocalorieën extra op een dag.
-
Maak de keuze
Wil je echt graag een kind? Maak dan bewust de keuze dat je zwanger wilt worden ondanks dat je aan gaat komen en ondanks het hele kleine risico dat je misschien niet meer het figuur terug krijgt dat je had.
Neem een beslissing en ga ervoor, neem dat risico en kijk niet terug. Wat heb je liever, die extra kilo’s met kind of slank blijven en geen kind? Precies…
-
Geloof in jezelf!
De angst om dik te worden tijdens de zwangerschap en de angst om niet meer je oude figuur terug te krijgen heeft allemaal te maken met onzekerheid. Stop! Vertrouw in jezelf! Vertrouw erop dat je na de zwangerschap gewoon weer je figuur terug krijgt op een gezonde manier.
Het gaat je echt wel lukken! Mij is het ook gelukt! Neem er wel de tijd voor. Je weet wat ze zeggen: negen maanden op, negen maanden af!