Je kunt in principe gewoon autorijden tijdens de zwangerschap. Stap je zwanger in de auto, dan zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het is voor jou en je baby belangrijk om de rit zo comfortabel en veilig mogelijk te maken. Ook zijn er situaties waarin het niet meer verantwoord is om zelf in de auto te stappen. Laat dan iemand anders rijden. Wij vertellen je in dit artikel alles wat je moet weten over autorijden als je zwanger bent.
Zo veilig mogelijk rijden tijdens de zwangerschap
Het vruchtwater in jouw buik zorgt ervoor dat de baby goed beschermd is. Eventuele klappen door een botsing kunnen hierdoor opgevangen worden. Het vruchtwater werkt namelijk als een soort van stootkussen.
Je kunt als je zwanger bent gewoon een normale autogordel dragen. Zorg er wel voor dat de bovenste gordel tussen je borsten en boven je buik langs ligt en de onderste gordel zo laag mogelijk onder je buik ligt. Als er dan bijvoorbeeld plotseling geremd moet worden, wordt de schok van de gordel opgevangen door de bekken in plaats van de buik.
Je kunt ook een speciale zwangerschapsgordel zoals deze aanschaffen. Meestal bevestig je deze aan je stoel of aan de autogordel zelf. Autorijden als je zwanger bent met een speciale zwangerschapsgordel zorgt ervoor dat de gordel op de juiste manier blijft zitten.
Zorg daarnaast ook voor een afstand van minimaal 25 centimeter tussen je buik en het stuur. Mocht je dan een ongeluk krijgen, dan krijg je niet de volle kracht van de airbag op je buik.
In deze situaties is autorijden als je zwanger bent niet verantwoord
Hoe verder je in de zwangerschap bent, hoe moeilijker het autorijden over het algemeen wordt. Naast het feit dat de buik steeds meer in de weg zit, kun je ook een verminderde concentratie hebben tijdens de zwangerschap. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren.
Over het algemeen geldt het advies om de laatste maand van de zwangerschap geen auto meer te rijden. Het vruchtwater in je buik wordt in de laatste maand namelijk wat minder, waardoor het kindje kwetsbaarder is.
Luister daarnaast ook altijd goed naar je arts. Heb je een hoge bloeddruk, ernstige bloedarmoede of slecht gecontroleerde diabetes? Of heb je last van (andere) zwangerschapskwalen, is er een risico op vroeggeboorte of heb je een zwangerschap met een hoog risico op complicaties? In deze situaties is autorijden als je zwanger bent ook af te raden.
Een comfortabele autorit tijdens je zwangerschap
Autorijden als je zwanger bent is niet altijd even comfortabel. Je buik zit in de weg, je kunt last krijgen van je rug en/of je bekken en je bent een stuk sneller moe. Zorg er daarom voor dat je je stoel zo comfortabel mogelijk instelt en houd je rug tijdens het rijden zo recht mogelijk.
Daarnaast is het verstandig regelmatig een tussenstop te maken. Niet alleen omdat lange ritten veel inspanning kosten en het lekker is om tussendoor even je benen te strekken. Ook omdat het belangrijk is om je bloedsomloop op gang te houden, hiermee voorkom je trombose. Iets wat tijdens de zwangerschap veel voorkomt.
Autorijden als je zwanger bent wordt afgeraden in de laatste maand van je zwangerschap!
Autorijden na de bevalling
Stap je na de gezinsuitbreiding in de auto? Neem de autoverzekering dan eens onder de loep. Heb je bijvoorbeeld al een schadeverzekering inzittenden afgesloten? Deze aanvullende verzekering vergoedt materiële schade, letselschade en gevolgschade als medische kosten van de bestuurder en passagiers na een ongeval. Ook als jij zelf verantwoordelijk bent voor het ongeval, of als de verantwoordelijke niet aansprakelijk kan worden gesteld.
Wanneer je na de bevalling weer kunt autorijden, verschilt natuurlijk per persoon. De een heeft wat langer nodig om te herstellen na de zwangerschap dan de ander. Het algemene advies is om tot twee weken na de bevalling nog niet achter het stuur te gaan zitten. Heb je een keizersnede gehad? Dan kan het wat langer duren tot je weer kunt autorijden.