Na 9 maanden wachten kan je eindelijk jouw baby in de armen nemen en er heerlijk mee pronken. Maar in één keer verschijnen er verschillende pukkeltjes en puistjes. Dat is waarschijnlijk baby acne en komt geregeld voor bij jonge baby’s. Naast dat het niet heel mooi is, is het gelukkig niet gevaarlijk voor de baby. Wat is de oorzaak van acne bij een baby en wanneer gaat het weg?
Wat is baby acne?
Baby acne is eigenlijk te vergelijken met de jeugdpuistjes en mee-eters die je vroeger had in de pubertijd. Zo zijn er rode bultjes, echte puistje met witte kop en zwarte puntjes (mee-eters). Baby acne wordt veroorzaakt door een langdurige ontsteking van de talgklieren in de huid.
Meestal wordt de ontsteking veroorzaakt doordat de talgklieren extra gevoelig zijn voor bepaalde hormonen. De talgproductie neemt onder invloed van de hormonen toe, wat het gevolg heeft dat de poriën verstopt raken met talg. Er worden dan kleine vetbultjes zichtbaar. Wanneer de talg niet goed weg kan, raken de talgkliertjes ontstoken en worden de pukkeltjes groter.
Waar komen die hormonen vandaan waar de talgkliertjes van de baby zo gevoelig voor zijn?
Er zijn veel mensen die denken dat een baby acne krijgt door de hormonen in de moedermelk, maar dat is niet waar. De hormonen waarvoor jouw baby gevoelig is, geef je al tijdens de zwangerschap over via de de placenta.
Na de geboorte blijven de hormonen nog een paar weken in het lijfje van jouw kindje zitten. Die hormonen veroorzaken dus baby acne en het wordt zichtbaar als de baby ongeveer 2 tot 4 weken oud is. Het ziet er vaak uit als kleine verstoppingen (witte puntjes) op het huidje.
Hoe kan je baby acne behandelen?
Acne bij een baby is over het algemeen heel onschuldig en verdwijnt vanzelf na een paar weken. Het enige wat vervelend is, is dat het jouw lief kindje een klein beetje ontsierd. Probeer jezelf toch in te houden en blijf ervan af! Niet uitknijpen dus en ook geen middeltjes erop smeren, anders kan je het veel erger maken!
Baby acne en ENT
Een andere soort baby acne is ENT: Erythema Neonatorum Toxicum. ENT is enkele dagen na de geboorte zichtbaar en houdt 5 tot 7 dagen aan. In enkele gevallen kan je baby er maanden last van hebben. ENT zit op het gezichtje, de hals en de schouders. De bultjes zien er bleek, geel of wit uit en ze voelen vast aan. De grootte van deze bultjes kan variëren tot 1 tot 3 millimeter. De bultjes kunnen eruit gaan zien als grotere puisten, blaasjes en soms galbulten.
Net als baby acne verdwijnt ENT vanzelf en hoeft jouw baby geen behandeling. Je kunt natuurlijk altijd voor de zekerheid naar de huisarts gaan.
Wanneer naar de huisarts?
Zowel acne bij een baby als ENT zijn onschuldig en gaan vanzelf weg. In sommige gevallen is een behandeling nodig. Je kunt naar de huisarts gaan als je het volgende opmerkt:
- Jouw baby krijgt na ruim een week last van acne en het is groter dan 3 millimeter. Daarnaast zijn er ook mee-eters zichtbaar.
- De bultjes zitten voornamelijk rondom de neus en mond en hebben honinggele korsten.
- Er is alleen sprake van blaasjes met vocht in verschillende formaten.
Baby acne moedermelk smeren?
Er zijn mensen die beweren dat acne bij een baby minder wordt als je er moedermelk op smeert. Om eerlijk te zijn heb ik geen wetenschappelijke informatie gevonden die deze bevinding ondersteund. Mocht jij hier ervaringen mee hebben, dan horen we het graag. Wat ik heb kunnen vinden is dat je er het beste zo min mogelijk aan kunt zitten!
Baby acne of koemelkallergie?
Soms lijkt het erop dat een baby acne heeft, maar er is eigenlijk sprake van een koemelkallergie. Als de baby last heeft van koemelkallergie kunnen er pukkeltjes verschijnen die lijken op acne. Het verschil is dat de pukkeltjes snel korstjes krijgen.
Naast bultjes heeft de baby vaak ook last van andere klachten zoals jeuk, eczeem, opgezet gezicht of ogen, darmkrampjes of diarree.
Baby acne of eczeem?
Het zijn twee verschillende huidaandoeningen. Eczeem wordt vaak veroorzaakt door erfelijkheid. Had je zelf bijvoorbeeld eczeem, dan bestaat de kans dat jouw baby het ook krijgt.
Kenmerkend voor eczeem is dat het verschijnt na 3 tot 4 maanden, bij acne is dit vaak na enkele dagen of weken!
Eczeem begint op het gezichtje en dan met name de wangen en bij de oren. Het verspreidt zich vervolgens naar het bovenlichaam zoals op de armen, beentjes, polsen en enkels. De plekjes zijn rood, schilferig en vochtig. Ze lijken dus niet direct op echte puistjes. Lees hier meer informatie over eczeem bij de baby.
Baby acne en later als kind
Baby acne en ENT zijn beide niet te voorkomen, je kunt zelf dus niets doen om ervoor te zorgen dat de baby, of je kind op latere leeftijd, er geen last van krijgt. Als jouw baby acne heeft gehad, is de kans waarschijnlijk groter dat je kind hier later ook wat meer last van gaat krijgen in de pubertijd. Het is vervelend en ontsierend, maar verdwijnt meestal vanzelf. Mocht het erg aanwezig zijn, dan kun je altijd naar de huisarts gaan zodat die je kan doorverwijzen naar een dermatoloog.