Een stuitligging komt bij ongeveer 3 tot 4% van de ongeboren baby’s voor aan het einde van de zwangerschap (36 weken). Een stuitligging wil zeggen dat de baby met zijn billen naar beneden ligt in plaats van met het hoofdje. Het is de bedoeling dat de baby in een hoofdligging ligt, dit brengt de minste complicaties met zich mee. Ligt de baby met het hoofdje naar boven, dan kan in sommige gevallen de verloskundige of gynaecoloog de baby draaien bij stuitligging!
Oorzaak stuitligging baby
In 85% van de gevallen is er niet een duidelijke oorzaak aan te wijzen voor de stuitligging. Tegen het einde van de zwangerschap gaat de baby een houding aannemen waarin hij of zij het meest prettig ligt. Doorgaans is dit in de hoofdligging omdat het hoofdje van je kind mooi tussen je bekken past. Maar sommige baby’s vinden met hun billetjes naar beneden prettiger.
In sommige gevallen zijn er wel duidelijk oorzaken van een stuitligging:
- Je baarmoeder of bekken heeft een afwijkende vorm;
- Je bent zwanger van een meerling;
- De placenta blokkeert de uitgang van de baarmoeder.
Hoe kan je zien of de baby in de stuit ligt?
Sommige vrouwen kunnen voelen dat hun baby niet goed ligt. Ze voelen bijvoorbeeld wat getrappel in de bekken. Ook kan je een druk tegen je ribben en maag voelen. Middels een liggingsecho kan achterhaalt worden, hoe je baby ligt.
Men zal dan ook kijken hoeveel vruchtwater er nog aanwezig is, waar jouw placenta ligt en of er bepaalde aandoeningen aanwezig zijn. Aan de hand van deze informatie kijkt men of ze jouw baby nog kunnen draaien.
Soorten stuitligging
Bij een stuitligging ligt de baby met de billen naar beneden. Maar er zijn diverse soorten van een stuitligging.
-
Onvolkomen stuitligging
De benen van de baby liggen hoog naast het lichaam.
-
Volkomen stuitligging
Je baby zit in kleermakerszit met gebogen benen en de voeten bij de billen.
-
Voetligging
Je baby ligt met één of twee voeten recht naar beneden. De voeten liggen lager dan de billen.
Stuitligging baby na 36 weken
Als de baby eerder in de zwangerschap dan 36 weken in een stuitligging ligt, is er nog niets aan de hand. Ongeveer 25% van alle baby’s liggen rond de 30 weken van de zwangerschap in een stuitligging. In de daaropvolgende weken gaat jouw baby draaien en alsnog in hoofdligging liggen. En dat doet hij helemaal zelf.
Een alternatieve methode bij stuitligging is Moxatherapie, meer informatie over moxatherapie vindt je in deze blog.
Maar hoe dichterbij de uitgerekende datum komt, hoe kleiner die kans is. Dat komt omdat je steeds minder vruchtwater in je baarmoeder hebt. Hierdoor heeft jouw in een stuitligging baby minder ruimte om nog goed te draaien.
De baby draaien bij stuitligging
Wanneer de gynaecoloog of verloskundige het mogelijk acht gaan ze de baby draaien bij stuitligging, of in ieder geval proberen en alleen als jij dit wilt. Want je kan natuurlijk ook kiezen voor een keizersnede en dan hoeft de baby helemaal niet gedraaid te worden. Maar ook aan een keizersnede zitten nadelen. Hoe dan ook je zal een keuze moeten maken, hoe lastig die ook is.
Je baby draaien bij stuitligging heet de uitwendige versie. Het gebeurt dus ook uitwendig (niet in je lichaam). De verloskundige of gynaecoloog gaan dan de stuitligging draaien door je kindje te helpen met het maken van een koprol. Soms lukt dit vrij snel, maar het kan ook zo maar 10 minuten in beslag nemen.
Lees ook: Tips hoe je de baby zelf kan laten draaien in de buik?
Is een stuitligging draaien pijnlijk?
Een stuitligging draaien is voor jou als zwangere vrouw niet prettig. Sommige vrouwen ervaren het als gevoelig en anderen vinden het pijnlijker. Wat je voelt tijdens het draaien, hangt af van de hoeveelheid vruchtwater, de hoeveelste zwangerschap en hoe ver je kindje al is ingedaald. Maar misschien wel het belangrijkste hoe goed kan je jezelf ontspannen. In 50% van de gevallen is het baby draaien bij stuitligging succesvol.
Het voordeel van een succesvolle draaiing is dat er geen keizersnede nodig is en je dus sneller herstelt na de bevalling. Want met een keizersnede heeft een vrouw een litteken in haar baarmoeder. Dit heeft ook weer gevolgen voor de toekomst. Een bevalling zal voortaan altijd bij een gynaecoloog (dus geen verloskundige) moeten plaatsvinden en meerdere baringen (dus een groot gezin) wordt na een keizersnede afgeraden vanwege het litteken.
Video van een stuitligging draaien
Ligt jouw baby in een stuit en wil je weten hoe het draaien baby in zijn werk gaat? Bekijk dan deze video.
Stuitbevalling of keizersnede
Is het stuitligging draaien niet gelukt dan wordt er een keuze gemaakt tussen stuitbevalling of keizersnede. In beide gevallen zal je in het ziekenhuis moeten bevallen. De verloskundige zal je adviseren of een stuitbevalling voor jou mogelijk is of dat je toch moet kiezen voor een keizersnede.
Bekijk ook deze video van het draaien van een baby die in een stuit ligt!