To cry or not to cry, that’s the question. Oftewel: een baby laten huilen of een baby niet laten huilen, dat is een vraag die ouders, maar ook specialisten zich al heel lang stellen. Jaren geleden kwam het advies je baby niet te laten huilen omdat dit zorgde voor te hoge cortisolwaarden (stresshormoon) van de baby. Later bleek uit een Australisch onderzoek dat cortisolwaarden van baby’s helemaal niet zo stijgen als ze gecontroleerd huilden en dat het dus geen kwaad kan. Wat moet je nou doen? Je leest het hier!
Waarom mogen baby’s niet meer huilen tegenwoordig?
Vroeger was alles anders, dat zal je misschien wel veel te horen krijgen als je opvoedingszaken bespreekt met je ouders of grootouders. Zo spelen kinderen nu bijna niet meer buiten, mogen vrouwen veel niet eten tijdens de zwangerschap en lijkt het erop dat kinderen brutaler worden en meer zijn verwend en mogen baby’s niet meer huilen.
Onzin zeggen ouderen, die soms vergeten dat de tijd verandert en inzichten ook. Vroeger liet men baby’s vaker huilen, waarschijnlijk omdat ze nog 6 andere kinderen hadden rondlopen. Ze hadden geen keus dan hun baby laten huilen, want ze moesten ook voor andere kinderen zorgen.
Tegenwoordig hebben we wel een keus en kiezen veel ouders ervoor om hun baby niet te laten huilen! Wat vinden we daarvan?
Nadelen van de baby laten huilen
De mensen van twee generaties terug zullen er misschien duidelijk over zijn: je kunt je kind prima laten huilen. Ouders anno nu zijn verdeeld. Tijd om er onderzoek naar te doen.
Een aantal jaar geleden bleek uit onderzoek van Professor Wendy Middlemiss dat je baby’s beter niet kunt laten huilen. Een baby laten huilen zou leiden tot verhoogde cortisolwaardes in hun bloed. Cortisol is het stress hormoon. De hoge waardes van het hormoon zou gevolgen kunnen hebben voor later zoals verminderde weerbaarheid tegen stress, depressies en angsten.
Een ander nadelig gevolg van je baby laten huilen is dat het de hechting tussen ouder en kind kan schaden. Je kind troosten versterkt de hechting juist. Mede door deze resultaten werd geregeld het advies gegeven om je kind niet te laten huilen. Maar daarnaast speelt nog iets anders een rol.
Waarom laten we de baby tegenwoordig minder lang huilen?
Waarom we baby’s tegenwoordig minder laten huilen is omdat we het zielig vinden en tijd hebben om ons kind te troosten. Er lopen nu niet nog 6 andere kinderen rond die aandacht willen. Daarnaast brengen veel ouders minder tijd met hun kinderen door dan vroeger, omdat ze bijvoorbeeld overdag werken.
’s Avonds is er tijd voor de kinderen en dan wil je natuurlijk niet dat je jouw kind de hele tijd maar laat huilen. Je wilt je kinderen liefde geven, dus troost je en verwen je jouw kind een beetje. Misschien gaat het er niet om dat baby’s tegenwoordig niet meer mogen huilen, maar dat we niet willen dat ons kind huilt!
Je baby laten huilen moet kunnen toch?!
In 2016 kwam er een nieuw onderzoek aan het licht, een onderzoek van de Australische Flinders University. In deze studie werden 43 baby’s tussen de 6 en 16 maanden oud onderzocht.
Als de baby huilde gingen de ouders er naar toe om de baby gerust te stellen, maar de tussenpozen werden steeds iets langer. Andere ouders schoven de bedtijd van het kind telkens een beetje op. De resultaten van het onderzoek lieten zien dat de cortisolwaardes van de baby’s niet was verhoogd.
Conclusie: je kan prima een baby gecontroleerd laten huilen!
Het Australisch onderzoek lijkt een antwoord te geven, maar dat is niet het geval. Nog steeds zijn de meningen over je kind laten huilen verdeeld. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) beweert bijvoorbeeld dat dit niet het antwoord is op de slapeloze nachten. Alleen laten huilen geeft een kind stress. NIP pleit voor sensitief en responsief ouderschap. Dat houdt in dat je reageert op het huilen van je kind.
Ook ‘Oei ik groei’ adviseert ouders om je kind te troosten als het huilt. Dus nu weten we nog niks. Veel psychologen en ervaren ouders geven aan dat het gewoon een kwestie van maatwerk is, waarbij het erg belangrijk is dat je jouw kind als de beste kent.
Eén ding waar iedereen het over eens is!
Een baby jonger dan 6 maanden moet je niet laten huilen. Wanneer ze nog zo jong zijn moeten ze getroost worden en is huilen voor hun het enige middel om aan te geven dat er iets aan de hand is. Baby’s ouder dan 6 maanden begrijpen steeds meer en kunnen huilen ook gaan inzetten om aandacht te krijgen of omdat ze niet willen slapen. Vanaf dat moment kan je als ouders proberen maatwerk te geven. Wanneer troost je en wanneer niet?
Waar je op moet letten bij een huilende baby?
Huilt je baby veel ’s nachts, dan kan het zijn dat je radeloos wordt. Zeker als troosten niet lijkt te helpen. Sommige ouders besluiten dan om de baby laten huilen door bijvoorbeeld de 10 minuten methode toe te passen. Deze keuze is echt aan jou.
Maar voordat je jouw kind laat huilen is het ontzettend belangrijk dat je jouw kind heel goed kent. Zo moet je weten of je kind huilt omdat hij of zij honger heeft, pijn, vieze luier of misschien te koud of te warm. Je weet ook wanneer je kind een beetje jengelt en eigenlijk gewoon aandacht wilt. Het is altijd belangrijk dat jouw kind niet helemaal overstuur is.
Als je kind ’s avonds veel huilt, probeer dan eerst de onderstaande tips voordat je besluit jouw baby te laten huilen. Want soms huilt de baby omdat hij oververmoeid is of niet heeft geleerd zelfstandig in slaap te vallen. Deze punten kan je op een andere manier aanpakken dan zomaar laten huilen.
-
Vast ritme
Het is zo ontzettend belangrijk dat jouw baby rust en regelmaat in zijn of haar leven heeft. Zorg dus voor een gestructureerde dag en een vast slaapritueel met vaste tijden voor het eten en het slapen (als je baby daar aan toe is).
-
Op tijd naar bed
Breng je baby naar bed als je ziet dat je baby moe is. Bijvoorbeeld in de oogjes wrijven, gapen, kleine oogjes en rode wangetjes. Doe dan de pyjama aan, zing een liedje of lees een boekje en leg hem in bed. Breng je baby niet pas naar bed als hij al in slaap is gevallen. Zo leert je baby niet om zelf in bed in slaap te vallen.
-
Jengelen mag
Voor het slapen zijn er heel veel baby’s die even jengelen. Dit kan 5 tot 20 minuten aanhouden. Jengelen is voor veel kinderen een manier om de dag te verwerken. Er is wel een verschil tussen jengelen en echt huilen. Probeer goed te achterhalen wanneer jouw baby jengelt en wanneer je baby echt huilt. Lees ook “waarom huilt mijn baby?“
-
Niet overprikkelen
Als je weet rond welke tijd je baby moe begint te worden, probeer dan het aantal prikkels al te verminderen. Leg dus niet 10 dingen in de box en ga ook niet wild met je baby om. Houd het rustig zodat de baby zich kan voorbereiden op een goede nachtrust.
-
Vertrouw op jezelf
Je baby laten huilen of niet, het gaat om maatwerk leveren en doen waar jij jezelf goed bij voelt. Als je jouw baby niet wilt laten huilen is dat prima, er zijn genoeg baby’s die stoppen met huilen juist door de baby te troosten. Laat jij je baby wel huilen? Ook goed, soms is dat de enige oplossing voor gebroken nachten!
Vertrouw op jezelf, jij weet als beste het antwoord voor jouw baby!