Baby’s hebben al voor de geboorte een zuigbehoefte ontwikkelt. Daarom worden baby’s ook wel zuigelingen genoemd. De zuigbehoefte is noodzakelijk om na de geboorte te kunnen drinken, anders zou je baby niet weten wat hij of zij met een fles of jouw borst aan moet. Soms lijkt de zuigbehoefte wel onverzadigbaar, zelfs na het voeden. Om die reden zoeken veel baby’s heil bij hun duimpje of een fopspeen. Je baby leren duimen kan een aantal voordelen hebben, maar aan de andere kant zijn er ook wat nadelen. Lees hier alles over in deze blog. Tevens geven we je tips om het duimen af te leren.
Is duimen goed voor baby’s?
In de eerste 6 maanden heeft je baby een grote zuigbehoefte. In deze maanden is het goed dat je baby kan zuigen op de fles, duim, speen of borst omdat dit bevorderlijk is voor de ontwikkeling van de kaakjes en het gevoel in de mond. Daarnaast kan duimen of sabbelen op een speen je baby ook troosten, een gevoel van veiligheid geven of is het een goed middel om in slaap te vallen.
In de eerste 6 maanden, is dit niet zo’n probleem omdat het zuigen een functie heeft. Maar na deze 6 maanden, wanneer de zuigbehoefte afneemt, wordt het eerder een gewoonte dan noodzaak. Het beste is om sabbelen op de duim of speen af te leren voordat je kind 1 jaar wordt. Maar aangezien dit een behoorlijk onderneming zal worden, wordt aangeraden om in ieder geval rond het 4de tot 5de levensjaar de speen of de duim uit het mondje te verbannen.
Gevolgen van te lang duimen of sabbelen op een speen
Afgezien van het feit dat je baby leren duimen een aantal voordelen heeft in het eerste half jaar, heeft het ook een aantal nadelen. Deze nadelen gelden voornamelijk als je kind te lang doorgaat met het zuigen op de duim of speen. Als je kind na 4 of 5 jaar nog onafscheidelijk is van de duim of speen kunnen de volgende problemen ontstaan:
-
Tanden gaan scheef of naar voren staan
Als je kind jong is en nog een melkgebit heeft, is de schade beperkt. Maar zodra het blijvende gebit doorkomt, kan de schade erger en permanent zijn.
-
Onduidelijk gaan praten
Het vele sabbelen kan ervoor zorgen het puntje van de tong slapper wordt. Je kind gaat dan slissen omdat ze de tong meer naar voren brengen.
-
Keelontsteking of oorontsteking
Veel sabbelen zorgt ervoor dat je baby of kind door zijn of haar mond gaat ademen. Hierdoor komt er veel ongezuiverde en droge lucht binnen omdat het niet wordt gefilterd door de neusharen. Je kind kan dan vaker keelontsteking of oorontsteking krijgen.
-
Gaatjes
Veel via de mond ademen droogt de mond wat uit. Dit veroorzaakt meer plaque en hierdoor neemt de kans op gaatjes toe
Je baby leren duimen of speen?
Geef je borstvoeding? Dan is het beter voor je melkproductie en voor het voeden van je baby dat je de speen nog even buiten beschouwing laat in de eerste maand. In de meeste gevallen bevredigt de borstvoeding al de eerste zuigreflexen van je kind.
Over de vraag of je jouw baby moet leren duimen of een fopspeen moet geven zijn de meningen iets verdeeld. Het voordeel van je baby leren duimen is dat een duim altijd in de buurt is en je niet ’s nachts eruit moet om de speen te zoeken.
Maar in de meeste gevallen is een speen beter. Op het moment dat je jouw baby het sabbelen moet afleren kun je de speen gewoon verbannen. Dat is bij een duim natuurlijk wat moeilijker. Een ander voordeel fopspeen is dat een speen een aangepaste vorm heeft. Hierdoor wordt het gebit minder aangetast.
Baby duimen afleren
Is je baby of kind een grote fan geworden van duimzuigen, dan staat je een lastige taak te wachten: het duimen afleren. Hoewel het nog makkelijk gaat om je baby te leren duimen, is het afleren iets lastiger. Zeker omdat je een duim niet kunt afpakken zoals dat bij een speen wel kan. Hier wat tips om het zuigen op de duim af te leren:
- Begin eerst met het afleren van het duimen overdag.
- Leg je kind uit waarom het belangrijk is om te stoppen met duimen.
- Luistert je kind niet naar jou? Misschien dat de tandarts wat meer overredingskracht heeft.
- Leidt je kind zoveel mogelijk af als je merkt dat hij of zij wilt gaan duimen.
- Beloon de momenten dat je kindje niet heeft geduimd, een compliment kan soms al genoeg zijn.
- Plak voor het slapen gaan een pleister of trek een vingerpoppetje om de duim. Een handschoen of washandje om de hand kan ook werken.