Als je zwanger bent moet je er misschien helemaal niet aan denken, maar als de baby er eenmaal is misschien wel. Of juist andersom! Jouw baby uit logeren laten gaan. De ene moeder doet het zonder problemen en vindt het niet meer dan normaal. Terwijl de ander het verschrikkelijk vindt. Maar waar moet je eigenlijk over nadenken als jij je baby uit logeren stuurt? Misschien dat deze tips helpen!
Baby uit logeren, kan dat eigenlijk wel?
Laten we voorop stellen dat jij de moeder bent van je baby en dat er geen goed of fout is in dit verhaal. Natuurlijk ga jij je kindje niet in de kraamweek uit logeren sturen, tenminste, ik zou het niet gekund hebben. Persoonlijk vond ik het al heel wat om twee verdiepingen lager koffie te gaan drinken, terwijl onze baby op de kinderafdeling lag.
Maar hey, iedereen zijn ding! Veel baby’s hebben de eerste weken best wel moeite met slapen, of in ieder geval, met zelf slapen in een stilstaande wieg. Zo lang ze boven op papa of mama mogen liggen, lukt het vaak prima en in de kinderwagen of auto slapen vinden veel baby’s ook geen probleem. Maar een paar uur aaneengesloten in een bedje? Dat kan best lastig zijn.
Waarschijnlijk is dit al een reden om jouw baby niet zomaar uit logeren te brengen, als het slapen nog moeizaam gaat. Aan de andere kant, op die manier kan jij natuurlijk wel een nachtje bijslapen… Theoretisch gezien kan je dus prima je baby uit logeren sturen, nadat je de nodige voorbereidingen hebt getroffen uiteraard. Maar of veel ouders het in de eerste weken echt al aandurven? Dat betwijfel ik.
4 Tips waar je aan moet denken als je baby uit logeren gaat!
Als je die eerste pittige weken (of maanden) hebt overleefd, durf je het misschien wel aan om een avond en nacht voor jezelf te hebben. Misschien komt het einde van je zwangerschapsverlof in zicht en moet je binnenkort weer werken. Dan is het best fijn om nog een avondje met je partner te genieten, of om lekker op stap te gaan met je vriendinnen.
Waarschijnlijk hebben opa en oma het logeerbedje al lang klaar staan en kunnen ze niet wachten tot jullie baby komt logeren! Om het voor jullie kindje zo fijn en vertrouwd mogelijk te maken, is het verstandig om het een en ander te regelen van tevoren.
-
Eten
Geef je borstvoeding? Dan zal je ervoor moeten zorgen dat je kindje genoeg voeding mee krijgt voor de periode dat hij weg is. Zorg altijd dat je een of twee extra voedingen mee geeft. Als de baby ineens niet wil drinken, is het fijn om iets op reserve te hebben.
Over niet willen drinken gesproken. Zorg er ook voor dat je zeker weet dat de baby uit de fles wil drinken! Begin dus al met oefenen ruim voor het logeerpartijtje gepland staat! Lees hier meer tips bij fles weigeren!
-
Geur
Jouw baby is misschien gewend om bij jullie op de kamer te slapen. Als dat het geval is, kan het fijn zijn om je baby alvast een keer in zijn eigen bedje te leggen. Zodat hij niet ineens heel erg alleen is. Ook kan je een doekje of knuffeltje met je eigen geur meegeven voor bij de baby in de wieg. Het is voor jouw baby heel fijn om mama op die manier om zich heen te hebben.
-
Wennen
Heb je de mogelijkheid om je kindje een keer te laten wennen voor het echte logeren begint? Ik liet onze kinderen vaak overdag een keer een dutje doen bij opa en oma, zodat ze al eens in het bedje hadden gelegen en niet alles helemaal nieuw voor ze was.
Als jij zeker weet dat jouw baby zich goed voelt, ga je met een veel geruster hart op pad. Wist je dat sommige baby’s veel liever in de kinderwagen slapen? Je kunt er dus ook voor kiezen om gewoon de kinderwagen bij opa en oma neer te zetten, dat gaat echt prima voor een nachtje. Zelf heb ik ook wel eens de kinderwagenbak op een logeerkamer gezet, als we ergens op een verjaardag waren. Op die manier kon onze dochter lekker slapen in een voor haar vertrouwde omgeving.
-
Spulletjes
Vergeet vooral de volgende dingen niet mee te geven: luiers en niet precies genoeg, maar liefst een paar te veel. Een knuffeltje of geurdoekje. Voeding. Schone kleertjes. Ook voor schone kleertjes geldt dat je beter een pakje te veel dan een pakje te weinig mee kunt geven. Je zult altijd zien dat oma te maken krijgt met een poepexplosie. En als dan de enige romper helemaal vies is, wordt dat best lastig.
Lees ook: Tips voor een datenight met je partner na de zwangerschap!
Tips voor mama tijdens zo’n eerste logeerpartij van de baby!
Waarschijnlijk vind jij dat eerste uitje 100 keer enger dan jouw baby, want die heeft er natuurlijk nog helemaal geen erg in! Met de volgende tips heb je hopelijk toch een leuke avond.
-
Maak afspraken
Maak goede en duidelijke afspraken met je oppas. Spreek bijvoorbeeld af dat je af en toe een berichtje krijgt met hoe het gaat, puur voor je eigen gemoedsrust. Zo hoef jij niet de hele tijd op je telefoon te turen. Spreek ook af dat je oppas het laat weten als het niet goed gaat. Dan heb je daar in ieder geval zekerheid over.
-
Blijft dichtbij huis!
Je hoeft echt niet meteen een weekend naar Parijs te gaan. Gewoon in je eigen stad, of er vlak bij kan je ook een hele leuke avond hebben. De kans is best groot dat je om 21uur helemaal kapot bent en het liefst naar je bed wil. Ga jezelf niet in de weg zitten en doe lekker wat voor jou goed voelt. Als je dichtbij bent kan je ook snel terug, mocht dat toch beter voelen op dat moment.
Als jij helemaal geen zin hebt om jouw baby uit logeren te brengen is dat natuurlijk helemaal prima! Misschien vragen opa en oma het wel, maar voel jij er helemaal niets voor. Wees daar gewoon eerlijk over, er wordt jou helemaal niets verplicht. Maar vergeet niet dat je naast moeder ook nog gewoon ‘jezelf’ bent. En dat het, hoe eng het ook lijkt, heerlijk kan zijn om even niet over je baby na te hoeven denken. Om gewoon rustig te kunnen eten zonder je kindje te hoeven wiegen.
Veel moeders leven helemaal op van een avondje ‘datenight’ en zelf kan ik het ook zeker waarderen. Maar ik moet zeggen dat onze kinderen vrij weinig uit logeren gaan. Naar mijn zin misschien wel te weinig, al denken ze daar zelf geloof ik anders over.
Lees ook: Tips als je peuter gaat logeren! Hoe pak je dat aan?