Jouw baby moet natuurlijk in bad, maar waar ga jij je kleine in wassen? Een babybadje of tummy tub? Een badje gaat langer mee, maar een tummy tub is toch wel heel compact en bootst de omstandigheden in de baarmoeder goed na. Moeilijk hoor! Moet jij nog kiezen? In deze blog heb de voor- en nadelen op een rij gezet en kan ik je hopelijk helpen met welke ga jij kiezen: babybadje of tummy tub?
Wat is een tummy tub?
Een tummy tub is, plat gezegd, een doorzichtige emmer die speciaal is ontworpen om een pasgeboren baby in te laten badderen. Mocht je denken dat je dan ook prima een gewone emmer kunt gebruiken, dan ga ik je toch teleurstellen en ten zeerste afraden om de baby te wassen in een gewone emmer.
De verschillen tussen een tummy tub en gewone emmer zijn dat de tummy tub doorzichtig is zodat je altijd de baby kunt zien. Hij heeft dikke, brede en ronde randen zodat de tummy tub stevig genoeg is om een beetje op te leunen en jouw baby kan zich er niet aan kan bezeren. Op de tummy tub staat aangegeven hoeveel water je erin kunt doen, zodat het nooit overstroomt. En als laatste verschil met een gewone emmer heeft de tummy tub een rubberen bodem zodat hij nooit kan wegglijden!
Baby’s vinden het meestal heerlijk in een tummy tub. Ze zitten namelijk in een compacte vorm gevuld met heerlijk warm water. Waar doet ze dat toch aan denken? Precies: de baarmoeder.
Babybadje of tummy tub kiezen?
Een tummy tub klinkt natuurlijk super, want je bootst een beetje het leven in de baarmoeder na. Toch zijn er genoeg ouders die geen tummy tub hebben, maar wel een babybadje. Wat moet je nu kopen? Babybadje of tummy tub?
Dat is eigenlijk een persoonlijke keuze en hangt ook een beetje van jouw baby af. Mijn dochter vond de tummy tub maar niets en daarnaast vond ik het zelf ook lastig om haar er goed in te krijgen. Misschien dat het één trouwens wel met het ander te maken heeft, haha. Maar goed, er zijn ook veel ouders die juist zweren bij een tummy tub. Om je te helpen een keuze te maken tussen babybadje of tummy tub heb ik hieronder van beide voor- en nadelen beschreven.
Hoe vaak moet een baby in bad? Lees het hier
Voordelen en nadelen van een babybadje
Babybadje of tummy tub? Om een juiste keuze te maken, is het misschien handig om even kort een babybadje te omschrijven. Een babybadje is een hard plastic badje, die er qua vorm een beetje uit ziet als een, tja hoe kan het ook anders, bad. Natuurlijk wel een stuk kleiner dan een grote mensen bad. Het babybadje is licht in gewicht en is meestal verkrijgbaar met een standaard. Zo kan je jouw baby makkelijk in bad doen zonder een hernia op te lopen.
De meeste moderne badjes hebben een ingebouwde thermometer zoals deze (thermobad), zodat je precies weet wat de temperatuur van het badwater is. Tevens hebben ze ook een soort van stop aan de onderkant zitten, waardoor je heel makkelijk het water eruit kan laten lopen.
En dan nu de voordelen van een babybadje:
- Je kunt je baby makkelijker wassen in een babybadje omdat je overal beter bij kunt.
- Het is makkelijker om de baby er in te doen en uit te halen.
- Je kunt langer van het badje gebruik maken dan van een tummy tub omdat hij groter is.
- Je baby heeft de ruimte om lekker te spetteren en spatteren.
De nadelen van een babybadje:
- Heeft het badje geen stop aan de onderkant, dan is het vrij zwaar om het badje op te tillen om het water eruit te gieten. Je zou dan een slang kunnen aanschaffen om het water uit het badje te laten lopen.
- Je moet meer water gebruiken om het badje vol te laten lopen en het water koelt eerder af dan in een tummy tub.
- In vergelijking met een tummy tub neemt een babybadje meer ruimte in beslag.
Voordelen en nadelen van een tummy tub
Om een goed besluit te maken tussen babybadje en tummy tub, onderstaand de voordelen en nadelen van een tummy tub, zodat je kan vergelijken.
Voordelen tummy tub:
- Een tummy tub kun je op diverse plekken neerzetten, bijvoorbeeld op de commode of een andere kast. Daardoor is het wat handiger om mee te nemen.
- Veel pasgeboren baby’s voelen zich heerlijk geborgen in een tummy tub.
- Je hoeft minder water te gebruiken en het water blijft beter op temperatuur.
- Het is minder gedoe met het water eruit gieten.
- Het neemt heel weinig ruimte in beslag en je zou het na de babytijd gewoon als emmer kunnen gebruiken.
Nadelen tummy tub:
- Je baby is sneller te groot voor een tummy tub dan voor een babybadje.
- Het vraagt wat oefening om je baby soepel en goed in de tub te krijgen (dat lukte mij dus niet goed). Let dus heel goed op bij de uitleg van je kraamverzorgster.
- Let erop dat je de tummy tub op een handige plek neerzet, want je krijgt snel last van je rug als de tub te laag staat. Soms het is goed om er een standaard bij te kopen.
Wat wordt het, babybadje of tummy tub
Ja en wat wordt het nou? Babybadje of tummy tub? De keuze is echt aan jou. Ik zou zeggen: als je de mogelijkheid hebt, probeer ze allebei en bepaal zelf wat jij handiger vindt. Misschien kan je van iemand uit je omgeving een babybadje of tummy tub lenen.
Wellicht dat dit helpt in je keuze: kraamverzorgers geven meestal (niet altijd) de voorkeur aan een babybadje of raden aan sowieso een babybadje aan te schaffen. Ten eerste omdat je makkelijker je baby kunt wassen en ten tweede omdat je er langer mee kunt doen.
Lees ook: De beste babybadjes en bad accessoires voor de baby!
Tip: lekkere bad producten voor de baby!
Of je nu een babybadje of tummy tub kiest, wat altijd heerlijk is voor jouw baby (of misschien meer voor jou) zijn lekkere bad producten zodat je baby weer heerlijk ruikt naar… baby! Mocht je baby nog geen haar hebben, dan is het echt niet nodig om babyshampoo te kopen. Een lekkere badolie of badgel is natuurlijk wel handig om te hebben. Na het badje is het goed het huidje van je baby in te smeren met babyolie of bodylotion zodat het niet uitdroogt.
Als je denkt aan badproducten voor een baby, denk je in eerste instantie aan Zwitsal en dat is niet voor niets. Die iconische geur van Zwitsal blijft heerlijk voor baby’s. Naast Zwitsal komen er tegenwoordig steeds meer andere baby badproducten op de markt. Zoals de producten die voor 100% uit natuurlijke ingrediënten bestaan.
Populair zijn Naïf, Dokter Leenarts en Weleda. Deze natuurlijke producten zijn perfect voor baby’s met een gevoelige huid of voor ouders die niet willen dat het babyhuidje in contact komt met onnatuurlijke ingrediënten. Ik zou zeggen: probeer het uit! Meestal krijg je tijdens je zwangerschap wel een paar monstertjes van deze producten. Ze zitten bijvoorbeeld in veel zwangerschapsboxen!
Waar kies jij voor? Een babybadje of tummy tub?