header banner hema
Blogs

Babyfarms, helaas werkelijkheid

Ergens hoopte iedereen dat babyfarms een vreselijke nachtmerrie waren, maar helaas is dit niet het geval. Sri Lanka erkent dat er illegale handelingen zijn verricht in hun adoptieprogramma uit de jaren 80, waaronder babyfarms. Het tv-programma Zembla heeft het onderzoek naar deze adoptiefraude uitgezonden.

prenatal extra korting banner

Groot adoptiebedrog

In de jaren 80 zijn er duizenden baby’s vanuit Sri Lanka geadopteerd door Nederlandse stellen. Het beschuldigde adoptiebureau Stichting Flash had Nederland zelfs als grootste afnemer en achteraf blijkt dat de adoptiepapieren zijn vervalst. De moeders van de kinderen waren de biologische moeders niet en eventuele broers en zussen werden uit de papieren gehouden. De kinderen die toen geadopteerd zijn, zijn nu allemaal volwassen. Nu het adoptiebedrog aan het licht is gekomen rijzen er steeds meer vragen. Wat is er toen allemaal gebeurd?




Baby’s gestolen en babyfarms

Het bewuste adoptiebureau gebruikte twee weerzinwekkende manieren om op grote schaal aan baby’s te komen. De eerste manier was met behulp van babyfarms. Vrouwen werden daar zwanger gemaakt en moesten het kindje meteen afstaan. Deze werden vervolgens verkocht op de adoptiemarkt. De tweede manier was baby’s stelen uit het ziekenhuis. De biologische moeders werd verteld dat hun kind helaas overleden was, maar in beide gevallen was er dus geen sprake van vrijwillig afstaan van de kinderen.

Lees ook: Een pasgeboren baby adopteren! Hoe werkt dat en wat zijn de regels?

Voordeeldrogist Pampers banner

Acteermoeders

Na het op brute wijze wijzen ‘verzamelen’ van de baby’s met babyfarms moesten deze aangeboden worden ter adoptie. Hiervoor werden ‘acteermoeders’ ingeschakeld die zich voordeden als de biologische moeder. Zij kregen hier geld voor en hun namen werden in de papieren opgenomen of de namen werden vervalst.

Waar is mama?

Voor de volwassenen is het een behoorlijk lastige klus om te achterhalen wie hun moeder is. Ze is namelijk nergens in de papieren te vinden. De minister van volksgezondheid dr. Rajitha Senaratne biedt hulp aan met een DNA-bank. Dit zou mogelijk kunnen helpen om ouders met kind te herenigen.

Volg het onderzoek naar adoptiefraude met babyfarms

Wil je meer weten over deze adoptiefraude met babyfarms? Bezoek dan de website van Zembla en bekijk de aflevering om de adoptiepraktijken uit dit duistere verleden nader te onderzoeken. Waarom werd dit gedaan? Door wie? En wie had hier profijt van?



Meer lezen

vadersschapsverlof 2019