Je baby is 12 maanden oud! Tijd voor een fijn feestje, maar let op: een mega feest met 80 cadeaus geeft te veel prikkels. Je baby houdt van ontdekken en onderzoeken, verstoppertje spelen en heerlijk knoeien met eten. Nu je baby 1 jaar oud is, mag hij of zij geheel met de pot mee eten! Lees hier meer over de ontwikkeling van een baby 12 maanden oud.
In het kort bij een baby 12 maanden oud
Een baby van 12 maanden oud kan:
- Beginnen met de eerste stapjes.
- De eerste woordjes zeggen waaronder ‘papa’ en ‘mama’.
- Zich gaan optrekken.
- Met de pot mee eten en geen flesvoeding of borstvoeding meer (mag wel).
- In de handjes klappen.
- Naar objecten wijzen.
De ontwikkeling van de baby 12 maanden oud
Het eerste levensjaar van je kleintje zit erop. Wat een mooie periode hebben jullie achter de rug zeg! Nooit meer zal je baby zoveel vooruitgang in ontwikkeling doormaken als dit eerste jaar. Van een kleine baby die alleen maar kon slapen, drinken, huilen en poepen of plassen heb je nu een baby die kan mee eten met de pot, kan kruipen (misschien al een beetje lopen), woordjes kan zeggen, kan doorslapen en leuk spelen met speelgoed.
Hoe meer je baby zich lichamelijk ontwikkelt, hoe meer je kindje zich ook mentaal ontwikkelt. Een baby van 12 maanden oud vindt lang niet meer alles prima. Zo kunnen ze eenkennig zijn, een eigen willetje hebben en soms gefrustreerd raken als iets niet lukt. De opvoeding gaat steeds belangrijker worden!
-
Baby 12 maanden oud slapen
De afgelopen maanden zal het slaapritme van je baby niet veel veranderd zijn en dat gaat waarschijnlijk deze maand ook niet gebeuren. Pas over een half jaar zal je baby minder lang slapen overdag. Vooralsnog heeft een baby van 12 maanden oud overdag ongeveer 2 slaapjes nodig van 1 tot 2 uur en slaapt je kind ’s avonds en ’s nachts 9 tot 10 uurtjes achter elkaar.
-
Baby 1 jaar voeding
Een baby van 12 maanden oud eet lekker met de pot mee. Over de dag verspreid zal de voeding bestaan uit 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes. Zorg er altijd voor dat de maaltijden van je kleintje geen zout bevatten en liever ook geen vet, sausjes en kruiden. In principe kun je de borstvoeding of flesvoeding nu vervangen door gewone koemelk. Maar mocht je nog door willen gaan met borstvoeding (de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert borstvoeding te geven tot 2 jaar), dan kan dat natuurlijk ook.
De meeste baby’s van 12 maanden oud hebben nog twee voedingen nodig, bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds. Moeders die geen borstvoeding geven kunnen koemelk geven. Het is niet nodig om speciale peutermelk aan te schaffen.
Een voorbeeld voedingsschema voor een baby van 1 jaar vind je hier. Het kan overigens voorkomen dat je baby steeds kieskeuriger wordt als het om eten gaat. Dit is hét moment om grenzen aan te geven en je kind vooral veel te laten proeven. Hoe meer variatie in producten je jouw kind nu laat eten, hoe makkelijker het eten later wordt. Vergeet daarom vooral niet je kind genoeg groenten voor te schotelen!
-
Baby 12 maanden speelgoed
Spelen met een baby van 12 maanden wordt steeds leuker. Je baby kan meer en begrijpt ook meer. Het liefst doet je baby precies hetzelfde als wat jij doet, je hebt dus altijd een klein hulpje in de buurt. Al is de term ‘hulpje’ misschien iets te optimistisch. Je baby wil jou kopiëren door bijvoorbeeld met pannen te spelen tijdens het koken of spulletjes vast te houden met het boodschappen doen.
Het is erg belangrijk dat je baby steeds meer kennis maakt met kleuren, vormen, verschillende materialen en formaten. Bied je kind daarom variatie aan in speelgoed en spelletjes die jullie samen kunnen doen.
Denk bijvoorbeeld aan duwspeelgoed, muziekinstrumenten, speelgoed dat geluid maakt of zingt, boekjes, ballen, blokken, knuffels en poppen, auto’s, speelgoed waarop je kleintje kan rijden en speelgoed voor buiten. Verstoppertje is trouwens een heel populair spelletje bij baby’s van 1 jaar oud, zeker als jij je baby gaat zoeken!
-
Lopen en motoriek
Als het goed is, heeft de baby al leren kruipen nu en misschien ook al een beetje klimmen. Blijf beweging altijd stimuleren en laat je kind er lekker op uit gaan. Uiteraard onder toezicht, want je kleine heeft totaal nog geen besef van het woordje ‘gevaar’ en ziet dit dus ook niet. Help je kind hierbij door aan te geven wat mag en wat niet mag. Hierbij geldt de kracht van herhaling, want denk maar niet dat 1, 2 of zelfs 6 keer iets zeggen voldoende is. Maar onthoud: de aanhouder wint.
Gemiddeld beginnen de meeste kinderen met lopen rond de 13 maanden, maar misschien is jouw kleine spruit nu al niet meer te houden om die eerste stapjes te zetten. Loop lekker met je kind door de kamer en laat je kind zich optrekken. Is jouw hij nog niet zover? Maak je niet druk, dat komt echt vanzelf. Sommige kinderen gaan pas na 2,5 jaar de eerste stapjes zetten.
-
Praten en begrijpen
Eindelijk, na 12 lange maanden zegt je kind ‘papa’ en ‘mama’ en dit keer maakt je hij niet alleen de klanken, maar roept je kind jou echt. Voorheen werden deze woordjes misschien wel gevormd, maar wist je kind eigenlijk niet wat hij zei. Nu wel! Wat heerlijk! Je bent nu officieel een mama of papa voor je kleine! Mijlpaal!!
Naast ‘papa’ en ‘mama’ zal je kind ook andere woordjes gaan zeggen. Hoe meer je jouw baby hierin stimuleert, hoe sneller je hij woordjes gaat formuleren. Praten en zingen voor je kind blijft altijd belangrijk en maak ook altijd duidelijk hoe iets heet, dan kan je baby van 12 maanden oud het misschien onthouden en benoemen.
Vertel daarnaast constant wat je aan het doen bent. Zo kan je kind steeds beter duidelijk maken wat hij wilt door het te benoemen of ernaar te wijzen. Als je in simpele zinnen tegen je kind zegt wat hij moet gaan doen, dan heb je nu grote kans dat je kind je begrijpt.
Het woordje ‘nee’ begrijpt je kind, maar hij kan er nog niet echt een actie aan koppelen. Dat is niet omdat hij niet wilt luisteren, maar de lading van het woord ontgaat hem gewoon. Hij begrijpt niet dat ‘nee’ betekent dat hij iets gewoon nooit mag doen. Daarom kan het goed zijn dat 5 minuten later weer hetzelfde gebeurd. Is niet erg, gewoon consequent blijven!
-
Bewuster plassen
Baby’s van 12 maanden oud gaan bewuster plassen. Dit betekent dat ze niet alles maar vrolijk laten lopen zonder er echt bij stil te staan. Ze kunnen nu de plas ophouden en hebben nu door dat ze aan het plassen zijn. Je hoeft nog niet meteen met het beste plaspotje aan te komen draven hoor, maar misschien kun je er wel al op inspelen of jezelf erin verdiepen.
-
Ontdekken en eenkennig
Nu je baby van 12 maanden oud meer kan, wil hij natuurlijk ook meer ontdekken en verkennen. Dit uit zich in veel survival tochtjes in huis, maar ook in kleine dingen zoals eten, drinken of aankleden. Het zal allemaal niet even handig gaan en het vergt veel geduld maar goed: jong geleerd….
Naarmate kinderen steeds beter gezichten gaan herkennen, gaan ze ook eenkennig worden. Ze hebben het liefst mensen om zich heen die vertrouwd zijn. Accepteer dit alsjeblieft en laat je kind altijd even rustig wennen aan een nieuwe omgeving en nieuwe mensen. Ga ook nooit weg zonder afscheid te nemen!
Tip als je baby 12 maanden oud is!
Het eerste jaar is een jaar vol mijlpalen en grote verschillen. Ken jij je baby nog terug als je kijkt naar de allereerste foto? Kan je nog voorstellen dat je kindje zo klein was? Nu dit mooie jaar erop zit, is het geweldig om dit voor eeuwig vast te leggen in een fotoalbum.
Waarschijnlijk staat je telefoon bomvol foto’s en misschien heb je al een kleine selectie gemaakt. Nu is het tijd om alles af te drukken en heerlijk in te plakken. Kun je het eerste jaar nog een beetje opnieuw beleven. Wat worden ze groot! Wil je digitaal een album maken, lees dan hier wat tips om online een babyboek van het eerste jaar te maken!