Je baby is 4 weken oud en dus al een maandje op onze mooie wereld. Langzaamaan gaat je kleintje van een piepklein roze en gerimpeld bundeltje van liefde, naar een iets grotere kindje. Uiteraard nog steeds de allerliefste! Lees meer in onze babykalender over de ontwikkeling van je baby. Deze week is je baby 4 weken oud.
In het kort bij een baby 4 weken oud
- Vind uit waarom je baby van 4 weken oud huilt.
- Je baby aankleden in zomer of winter.
- Het kan zijn dat je baby last heeft van baby acne.
- Probeer al te oefenen met kolven.
De ontwikkeling van je baby 4 weken oud:
-
Waarom huilt je baby?
Weet jij waarom je baby huilt? Kun jij bijvoorbeeld het huiltje herkennen dat aangeeft dat je baby honger heeft of weet je welk soort huiltje je baby opzet als hij of zij aandacht wil? Nee? Probeer dan eens vanaf nu goed te luisteren naar de huiltjes van je baby en koppel deze aan het moment van de dag. Net zoals je misschien al met de lichaamstaal van je baby hebt gedaan.
Als je straks de huiltjes van je kind kent, weet je ook wanneer je baby gewoon een beetje ligt te jengelen en er dus niets aan de hand is. Soms kan je baby namelijk een beetje huilen om zo de indrukken van de dag te verwerken.
-
Je baby aankleden
Nu je oogappeltje al wat ouder is, ben je misschien meer geneigd om met die kleine op pad te gaan. Jouw nieuwe schatje moet natuurlijk geshowd worden aan de buitenwereld. Een pasgeboren baby kan nog niet goed zijn of haar lichaamstemperatuur regelen. Om die reden is het verstandig om pasgeboren baby’s een mutsjes op te zetten zodat ze niet alle warmte verliezen. Na een aantal dagen hoeft dit niet meer.
Toch blijft het belangrijk dat je baby het niet te koud of te warm heeft. Werk daarom met laagjes. Bij warm weer kun je makkelijk een laagje uittrekken en bij koud weer heb je jouw kindje zo weer voorzien van een extra shirtje. Extra tips om je kind goed aan te kleden in de winter of de zomer vind je onderaan dit artikel.
-
Niet te veel speeltjes
Het is soms verleidelijk om heel de box vol te leggen met allemaal knuffels en speeltjes, maar dat is voor je baby niet fijn. Probeer een keuze te maken in 2 tot 3 speeltjes en wissel deze een beetje af. Je kunt ook een mobile boven de box hangen. Zorg er daarnaast voor dat je baby niet de hele tijd op een speen ligt te sabbelen. Je baby kan dit verwarren met voedingen en daardoor minder gaan drinken. Daarnaast tast het de tast- en reukzin aan.
-
Baby acne
Het kan voorkomen dat je kleintje een beetje last heeft van pukkeltjes. Deze pukkeltjes, of baby acne worden zichtbaar tussen de 2 tot 4 weken. Je hoeft je geen zorgen te maken, de pukkeltjes verdwijnen vanzelf weer.
De oorzaak? Dat zijn jouw hormonen. Deze hormonen zijn in het bloed van je kindje terecht gekomen toen hij of zij nog veilig in de baarmoeder zat. Op dit moment stromen de hormonen nog steeds door dat kleine lijfje. Na een paar weken zullen ze weg zijn. Hoe moeilijk het soms ook is: probeer er niet aan te zitten anders kun je littekens veroorzaken.
Hoe gaat het met mama, papa, de ouder?
De eerste slopende weken zijn nu voorbij. Misschien is je naaste familie al langs geweest om jullie nieuwe aanwinst te bewonderen. Als je jezelf weer beter voelt en de borstvoeding goed gaat (als je die geeft) dan kan het nu ook tijd zijn om de geboorte van je nieuwe baby te vieren met anderen mensen. Geef wel altijd aan waar je grenzen liggen.
Plan dus niet 2 bezoekjes op een dag of een hele week vol. Dat ga je namelijk echt niet trekken en mensen kunnen best even wachten. Jouw gezondheid en die van je gezin staan op de eerste plaats.
-
Vocht verliezen
Tijdens de zwangerschap is het je waarschijnlijk niet ontgaan dat je vocht vasthield. Denk maar aan die dikke enkels en bolle wangen. Op dit moment ben je nog steeds bezig om al dat vocht te verliezen en ook dat zal je niet ontgaan. Grote kans namelijk dat je behoorlijk kunt zweten en misschien moet je ook vaker naar de wc. Onthoud maar dat het voor een goed doel is (een lijf zonder een overschot aan vocht). Draag daarnaast luchtige kleding en meerdere laagjes.
-
Oefen met kolven
Geef je borstvoeding en gaat dit goed? Wil je borstvoeding blijven geven ook wanneer je straks weer aan het werk gaat? Probeer dan af en toe te oefenen met kolven.
Laat ook je kind wennen aan drinken uit de fles. Dit kun je doen door tussen de voedingen door je baby een paar slokjes afgekolfde melk te geven en later een keer een borstvoeding te vervangen door een flesvoeding met afgekolfde melk. Bekijk daarnaast ook of je alvast een voorraad afgekolfde melk kunt aanleggen. Handig voor als je straks weer gaat werken!
Tip van de week bij een baby 4 weken oud
- Ga je voor het eerst kolven? Neem hier dan uitgebreid de tijd voor. De eerste keer zal namelijk heel erg wennen zijn.
- Komt er geen melk uit je borsten tijdens het kolven? Soms helpt het om naar je baby te kijken.
- Plan niet elke dag een kraambezoek.
Interessante blogs om te lezen
Wil je meer informatie die past bij de ontwikkeling van je baby 4 weken oud, lees dan deze blogs: