“waterwipes
Babykalender

Ontwikkeling baby 6 maanden oud

Het is een half jaar geleden dat je jouw kleintje voor het eerst in je armen sloot. Kun je geloven dat je baby in die tussentijd al zoveel is gegroeid en zich al zoveel heeft ontwikkeld?! Het hoofdje hoef je niet meer de hele tijd te ondersteunen en je kind gaat nu zelfs mee eten aan tafel! Gezellig! Maar dat zijn nog lang niet alle ontwikkelingen nu je baby 6 maanden oud is! Be prepared en lees hier meer over de ontwikkeling van de baby en in onze babykalender.

banner vitamine-D kind

In het kort bij een baby 6 maanden oud

  • De eerste tandjes gaan doorkomen!
  • Je baby gaat steeds (en harder) geluid produceren door te luid te brabbelen.
  • De baby gaat nu ook vast voedsel eten.
  • Je baby kan goed zitten.
  • Jouw kleintje gaat proberen om te rollen.

baby 6 maanden voeding

De ontwikkeling van je baby 6 maanden oud

Jouw baby is een half jaar oud! Gefeliciteerd! De ontwikkelingen gaan non-stop door en je baby leert al ontzettend veel. Zo kan je kindje al zelfstandig zitten, probeert hij om te rollen en misschien begint hij zelfs al met tijgeren. Daarnaast komen de eerste tandjes door en is het dus tijd om een slaapritueel te starten met tandjes poetsen!

  • Doorkomen van de eerste tandjes

    Een nieuwe mijlpaal, baby’s van 6 maanden oud krijgen hun eerste tandje! Hoewel het een prachtige ontwikkeling is, is het niet altijd één van de leukste. Je kind kan er namelijk wat last van hebben en daardoor meer huilen of hangerig zijn. Het beste medicijn is heel veel liefde voor je kleintje. Daarnaast helpt het om het tandvlees te masseren, je baby iets kouds te geven om te eten of drinken en een bijtring. Lees hier meer over de tandjes van je baby.

    Zodra het eerste tandje door is gekomen, is het verstandig om meteen te beginnen met tanden poetsen. Ja, ook als er maar één tandje in het mondje prijkt. Dat kwetsbare tandje is erg gevoelig voor gaatjes. Tevens is het goed om samen te werken aan een goed slaapritueel en daar hoort tanden poetsen natuurlijk ook bij. Lees hier hoe je de tanden kunt poetsen van je baby.

  • Veel brabbelen en geluidjes produceren

    Ligt je baby vrolijk te brabbelen en krijsen in de box? Dat is heel normaal als je baby 6 maanden oud is. Je baby ontdekt nu steeds meer dat hij zelf ook geluidjes kan produceren met verschillende toonhoogtes. Dit kan er soms behoorlijk hard aan toe gaan.

  • tips baby fotoboek maken eerste jaar albelli
  • Steeds meer begrijpen

    Wat erg leuk is, is dat je baby steeds meer gaat begrijpen van hetgeen jij zegt. Als je vraagt waar een bepaalde knuffel is, is de kans groot dat je baby om zich heen gaat kijken. Dit betekent ook dat je baby steeds meer door heeft of jij boos, verdrietig of blij bent.

    Daarnaast leert je baby dat wanneer hij huilt, hij iets gedaan kan krijgen. Vanaf nu is het dus belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. Probeer dus snel te achterhalen of je baby huilt omdat hij verdriet, honger of een vieze luier heeft of dat er niets aan de hand is. Gaat je baby bijvoorbeeld huilen als je stopt met een spelletje, dan heeft dit niet zoveel betekenis en hoef je er geen aandacht aan te besteden.

  • Motorische ontwikkeling baby 6 maanden oud

  • Motorische ontwikkeling baby 6 maanden oud

    Nu je baby 6 maanden oud is, wordt hij steeds sterker en kan hij het hoofdje al goed omhoog houden. Als je baby op een kleed ligt, dan kan het zijn dat hij of zij al probeert om vooruit te komen. Probeer dit te stimuleren door een favoriet speeltje wat verder weg te leggen.

    Je kind kan nu ook onderscheid maken in verschillende speeltjes en zelfs een voorkeur hebben. Als je vraagt aan je kind waar een bepaald speeltje is, dan kan het zijn dat je kind het meteen gaat zoeken. Houd je iets voor je kind, dan kan je kind dit nu gericht pakken. Ook gaat je baby steeds meer omrollen.

  • Baby 6 maanden zitten

    Vorige maand moest je baby waarschijnlijk nog veel oefenen met rechtop zitten en viel hij dikwijls om. Als het goed is, gaat het zitten nu stukken beter en kan je baby het hoofdje goed rechtop houden.

  • Baby 6 maanden eten

    In principe kun je beginnen met de oefenhapjes vanaf de 4 maanden. Als je baby 6 maanden oud is, dan moet je er echt mee beginnen. Deze oefenhapjes geef je naast de normale borstvoeding of flesvoeding. Het is dus een extraatje en heeft als doel je baby te laten wennen aan andere structuren voedsel en andere smaken. Geef je baby hier rustig de tijd voor en dwing je kind geen voeding. Begin altijd met de groenten en biedt het elke avond aan. Houd dit een aantal dagen vol en bekijk hoe je kind hierop reageert. Je kunt de oefenhapjes ook geven middels de Rapley-methode.

  • Slapen bij een baby van 6 maanden oud

    Baby’s van 6 maanden oud slapen ’s nachts doorgaans redelijk goed door. Meestal al rond de 8 tot 9 uur. Begin vanaf nu ook met een slaapritueel zoals een boekje lezen. Kies voor een boekje met veel plaatjes en weinig tekst.

    Overdag slaapt je baby ongeveer 2 tot 3 keer ongeveer 1,5 tot 2,5 uur. Deze slaapjes zijn meestal verdeeld tussen de ochtend en de middag. Het kan zijn dat je baby meer slaap nodig heeft, leg hem dan in bed. Wil je baby niet slapen, leg hem dan nog steeds op bed om hem te laten rusten. Lees hier meer over het slaapritme van je baby.

  • Baby 6 maanden oud speelgoed

    Aangezien een baby van 6 maanden oud veel motorische ontwikkelingen heeft ondergaan, kun je ook wat ander speelgoed geven. Zo kan je baby nu goed grijpen en dingen vasthouden. Daarnaast vind je kind het nu heerlijk om lekker veel lawaai te maken. Hoe meer lawaai hoe beter.

    Met een rammelaar heb je dus zeker succes. Start ook met samen boekjes lezen. Kies dan voor boekjes met weinig tekst en veel plaatjes. Door veel te herhalen kun je werken aan de taalontwikkeling van je baby. Ander leuk speelgoed: piepbeesten, zachte boekjes, lappen met diverse structuren, zachte blokken, spiegeltjes, trommel, doosjes waarmee ze kunnen rammelen, boekjes of een kleed met reliëf, ballen en activity-centre.

ontwikkeling baby maand voor maand

Hoe gaat het met mama, papa of de ouders?

Zit er geregeld een vlek in je shirt, stapelt de vaat zich soms op en is het huis een beetje een rommeltje? Dit is heel normaal en totaal niets om jezelf voor te schamen. Er zijn maar weinig ouders die de zaken perfect in orde hebben en dat is ook prima. Stel prioriteiten en doe zoveel je kan. Meer dan je best kun je echt niet doen. Merk je dat het je even te veel wordt? Misschien willen jouw ouders of vrienden je even helpen!

Baby & kinderkleding algemeen

nieuwsbrief inschrijven

Schrijf je in

Wekelijks alle blogs en aanbiedingen
in jouw mailbox

Tips van de maand bij een baby 6 maanden oud

  • Probeer het kruipen en de motorische ontwikkeling zoveel mogelijk te stimuleren. Leg je baby op een kussen of een fitnessbal en houd je kindje vast bij de heupjes. Beweeg je baby vervolgens naar voren en naar achteren. Zo leert je baby het lijfje goed te houden. Stimuleer het kruipen ook door voorwerpen wat verder voor je kind te leggen.
  • Begin nu duidelijk je grenzen aan te geven. Laat je baby weten als hij of zij iets doet wat niet mag. Je baby kan nu aan je intonatie horen of je boos bent of juist blij. Aan de andere kant kun je jouw baby nu ook duidelijk belonen als hij iets goed doet.
  • Start met een goed slaapritueel zoals tandjes poetsen (als ze er al zijn) en een boekje lezen.

Interessante blogs om te lezen

Onderstaand een handig overzicht van belangrijke artikelen om te lezen nu je baby 6 maanden oud is:

Baby 5 maanden oud   Baby 7 maanden oud

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019