Het geslacht bekend maken is tegenwoordig helemaal normaal. De gender reveal party’s vliegen je om de oren. De meest bijzondere manieren worden verzonnen om de wereld te laten weten of er een meisje of jongen op komst is. Met het bekendmaken van de babynaam ligt dat toch wel een beetje anders. De meeste ouders in wording houden de babynaam toch voor zichzelf tot de baby echt geboren is. Maar wat zijn de voordelen en wat zou jij doen? De babynaam vertellen of geheim houden?
Waarom zou je de babynaam vertellen?
Dit is natuurlijk weer een heel persoonlijke keuze. Net als of je het geslacht van je kindje wilt weten of niet, en of je dit aan de buitenwereld openbaar maakt of niet. De een maakt nergens een geheim van en is een open boek, de ander wil liever dat alles als een verrassing komt voor familie en vrienden.
Uiteraard is dit totaal je eigen keuze, al is het wel fijn als je als partners hierover op een lijn zit. De babynaam vertellen brengt wel wat voordelen met zich mee. Wat dacht je van al die leuke gepersonaliseerde kraamcadeau’s?
Rompertjes met de naam erop, een leuke muursticker. Of, mijn persoonlijke favoriet, een mooie houten bewaardoos met de naam erin gebrand, om allerlei herinneringen in te bewaren.
Als je de naam bekendmaakt wordt het voor je omgeving veel gemakkelijker om zulke cadeaus voor te bereiden. En als jij de babykamer zo hebt ingericht dat de naam te zien is kan je er lekker mee pronken, in plaats van dat je de babykamer nog niet kunt laten zien. Of bepaalde items moet verstoppen of weglaten.
Zo heb ik voor mezelf een ketting besteld met de voorletter van Yinthe en de voorletter van ‘baby twee’. Deze ketting heb ik verborgen gehouden tot na de bevalling, omdat iedereen anders al wist wat de eerste letter van de naam is. Wij kiezen er dus voor om de naam geheim te houden, hoe lastig ik dat soms ook vind.
Wat ook een voordeel is aan het vertellen van de naam is dat je de baby alvast bij naam kan noemen.
Lees ook: 8 Dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een babynaam!
Thuis noemen we de naam niet
Om het negen maanden lang over ‘baby twee,’ ‘die kleine’ of ‘de baby’ te hebben klinkt misschien niet zo gezellig en een beetje onpersoonlijk. Thuis noemen wij de naam expres niet als Yinthe in de buurt is, als zij het weet weet de hele wereld het, dus ook zij mag nog even wachten. Al vindt ze toch dat alle baby’s Noor heten, of gewoon baby. Dus ik ben benieuwd hoe ze straks gaat reageren op de echte naam.
Waarom zou je de babynaam geheim houden?
Maar je kunt de naam natuurlijk ook lekker voor jezelf houden. Vaak weet de buitenwereld al zo veel, en ze hoeven ook niet alles te weten toch? Of twijfelen jullie nog wel tussen twee namen, dan heb je toch nog je back-up-plan, zonder dat iedereen je raar aan kijkt als je ineens met een andere naam aan komt zetten. Het kan maar zo gebeuren dat je babynaam helemaal niet lijkt te passen als de baby er eenmaal is.
Dat de naam gewoon niet past en niet goed voelt. Dan kan je nog lekker switchen zonder dat je aan iedereen hoeft uit te leggen waarom je eerst een andere naam hebt verteld. Wat ook scheelt is dat niemand je naam kan stelen. Je zult niet de eerste zijn die de naam bekend maakt, en dat er twee weken voor je bevalt ineens een nichtje opduikt met dezelfde naam, of een buurmeisje.
Wat doe je dan? Ga je alsnog voor je tweede optie? Het kan je ook onzeker maken om de naam van tevoren te vertellen. Als mensen reageren met “goh, apart” of “dat had ik zelf nooit verzonnen” kan je alsnog gaan twijfelen of je wel de goede keuze maakt. Terwijl je er zo zeker van was dat dit DÉ naam was voor jullie kindje.
Babynaam vertellen of geheim houden?
Er zijn genoeg redenen om de naam wel of niet geheim te houden. Het meest belangrijk is dat je doet wat je zelf graag wilt. Laat je niet ompraten als je de naam geheim wilt houden. Vind je dat moeilijk? Zeg het dan gewoon eerlijk. Mensen gaan hoe dan ook vissen, vrienden, collega’s, familie. Ze willen het graag weten.
Ik was er heel makkelijk in en zei op alles “Ja, zou kunnen”, “misschien”, “ook leuk” met een pokerface. Geen probleem. Maar als je dit moeilijk vind kan je het beste gewoon eerlijk zeggen dat je niks zegt en dat ze er niet meer naar moeten vragen. Daar heeft de buitenwereld maar lekker genoegen mee te nemen. Jullie kindje, jullie naam, jullie beslissing!
Je kunt er ook voor kiezen om een paar mensen in vertrouwen te nemen. Al moet je er dan wel echt zeker van zijn dat die personen niets gaan doorvertellen. Zo weet ‘mijn’ tatoeëerder al hoe onze dochter gaat heten. Ik heb een tattoo van Yinthe op mijn arm, en wil straks onze tweede dochter op mijn andere arm. Hij heeft al een ontwerp van het geboortekaartje van me gekregen zodat hij weet wat ik straks wil.
Ook hoor je wel eens dat bijvoorbeeld ernstig zieke familieleden de naam alvast te horen krijgen. Misschien omdat ze vernoemd worden, of omdat de kans bestaat dat iemand de geboorte niet meer mee maakt. Vreselijk, en daar wil je niet over nadenken. Maar wel bijzonder om het dan vast te delen.
Hoe je het ook went of keert, de babynaam vertellen of geheim houden is echt iets wat je op je eigen gevoel moet doen.
Lees ook: Tips hoe je jouw zwangerschap zo lang mogelijk verbergen kunt!