“waterwipes
Voeding

Babyvoeding meenemen? Zo doe je dat!

Als je er een dagje op uit gaat met je baby moet je aan van alles denken. Stapte je zonder kinderen gewoon in de auto met je portemonnee op zak, is dat nu wel even anders. Luiers, schone kleding, een wandelwagen en babyvoeding. Je hebt nogal wat nodig. Maar een baby voeden onderweg is ook niet altijd even gemakkelijk. Hoe doe je dat? Waar moet je aan denken en hoe kan je babyvoeding meenemen?

banner vitamine-D kind

De baby voeden onderweg

Kleine baby’s willen elke paar uur eten. Als je kindje groter wordt mag dat iets minder vaak, maar er zullen meer andere eetmomenten voor in de plaats komen. Zoals fruit en een tussendoortje. Borstvoeding geven is behalve goed voor je baby ook het gemakkelijkst als je op pad gaat.

Je hebt het immers altijd bij je, op de perfecte temperatuur. Opwarmen is niet nodig, je hoeft geen flessen mee te nemen. Ideaal natuurlijk, ga zitten en leg je kindje aan. Wel is het fijn om misschien een sjaal of grote hydrofiele doek mee te nemen als je moet voeden in het openbaar, zodat je je kindje een beetje kunt afschermen.
Maar als je geen borstvoeding geeft is het ook prima te doen om je baby te voeden onderweg. Je moet alleen iets meer spulletjes meenemen.

libido banner

Waar moet je rekening mee houden als je kant en klare babyvoeding meeneemt?

  • Gekolfde melk en klaargemaakte flesvoeding

    In het algemeen adviseert men om flesvoeding niet van tevoren klaar te maken. Buiten de koelkast is het namelijk maar een uur houdbaar, dit geldt ook voor gekolfde borstvoeding.

    Maar als je ervoor zorgt dat de melk koud blijft, kan je het prima een paar uren bewaren. Als je de klaargemaakte voeding wilt opwarmen heb je een magnetron nodig, houd hier dus rekening mee als je onderweg bent. In de meeste (grotere) tankstations is gelukkig wel een magnetron te vinden.

  • Zelfgemaakte babyvoeding

    Heb je zelf fruit- of groentehapjes gemaakt? Deze kun je prima meenemen in een bakje. Maar ook hiervoor geldt dat het buiten de koelkast niet lang houdbaar is.

beste babyfles banner

Babyvoeding meenemen tips

  1. Luiertas met thermosvak

    Je hoeft echt niet een hele koelbox mee te gaan slepen om de babyvoeding op temperatuur te houden. Veel goede luiertassen hebben tegenwoordig een geïsoleerd vak, waarin het eten perfect op temperatuur blijft.

  2. Thermosfles

    Geef je flesvoeding? Neem dan heet water mee in een thermosfles. Als je ook een fles koud water mee neemt, kan je onderweg mengen tot je de juiste temperatuur hebt bereikt. Zelf doe ik vaak koud water in de fles waar mijn baby uit drinkt. Zo kan ik hem aanvullen met heet water. Scheelt weer ruimte in de tas en na een paar keer mengen weet je de verhouding wel zo ongeveer.

    Er is trouwens ook kant en klare vloeibare flesvoeding (en pap) te koop, dit kan je zo in een fles gieten. (Zonder schaar krijg ik de verpakking niet open trouwens, kleine tip.)

  3. Poedertoren

    In een poedertoren kan je gemakkelijk de melkpoeder bewaren. Je schept thuis de bakjes vast vol en hebt op die manier de perfecte hoeveelheid voor een fles. Scheelt een hoop geknoei en wederom een hoop ruimte in je tas.

  4. Lepel/vork

    Ik heb altijd een vork in mijn luiertas. De fles schudden vind ik niet praktisch en wordt ook niet aangeraden bij flesvoeding. Er komt veel lucht in de melk wat niet fijn is voor de buik van je baby. Met een vork roer ik de melk gemakkelijk door, heb je meteen geen klontjes meer. Geef je hapjes? Vergeet dan vooral de lepel niet…

  5. Kant- en klare voeding

    Ideaal voor onderweg. Potjes en knijpzakjes, je kunt ze (zolang ze dicht zijn) gewoon buiten de koelkast bewaren. De fruithapjes in een knijpzakje kunnen je een heleboel gedoe besparen. Je knijpt gewoon een klein beetje in de mond van je baby (of op een lepel) en klaar.

  6. Niet vergeten

    Natte doekjes en een slabber! Natuurlijk eet je baby thuis super netjes (ahum) en gaat hij onderweg ineens alles onder smeren. Lekker met zijn handen naar de lepel grijpen en zo. Natte doekjes zijn dan ook een echte must. Wat ook handig is zijn wegwerp slabbetjes. Als je er een paar in de tas hebt grijp je nooit mis.

Lees ook: Tips bij flesvoeding geven aan een baby!

Babyvoeding meenemen in het vliegtuig

Als je met een baby gaat vliegen mag je babyvoeding meenemen, uiteraard. Dit geldt voor alles voor je baby tot 1,5 jaar oud. Potjes en zakjes mogen gewoon in je handbagage, flessen en flesvoeding ook. In het vliegtuig kan je warm water krijgen om de fles aan te maken of ze warmen het au bain-marie voor je op. Denk er wel aan dat je misschien niet de enige bent die hierom vraagt en je dus soms even geduld moet hebben.

Wil je zeker zijn dat je je baby op vakantie op tijd kunt voeden? Neem dan een thermosfles heet water mee. Dit gaan ze misschien controleren bij de douane, maar dat is uiteraard geen probleem. Als je gaat vliegen kan je baby last krijgen van zijn oren. Daarom is het handig om tijdens het opstijgen en landen een fles te geven, of een hapje. Door het slikken vermindert de druk op de oren van je baby.

Babyvoeding meenemen is echt prima te doen, je moet er alleen even handigheid in krijgen. Als je zorgt dat de luiertas voorzien is van een basis inboedel scheelt dat al een hoop. Ik heb altijd een fruithapje in mijn tas zitten en een paar crackers en soepstengels. Dit blijft prima goed en zo heb je altijd wat zoethoudertjes bij je.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019