De bevalling! De ene vrouw kijkt er reikhalzend naar uit, de ander durft er niet eens over na te denken. Heb je angst en ben je bang voor de bevalling? Dan ben je niet de enige met tokofobie. Het komt namelijk best vaak voor dat toekomstige moeders heel veel angst hebben voor wat er komen gaat. Wat kan je daar aan doen? Ik geef je tips om met bevalangst om te gaan.
Waarom zijn sommige moeders bang voor de bevalling?
Het feit dat je niet weet wat je kunt verwachten, is voor veel moeders beangstigend. Maar ook het idee dat je niet de touwtjes in handen kunt hebben, dat je het los moet laten en er geen controle over hebt vinden de meeste vrouwen eng. We willen nu eenmaal graag weten waar we aan toe zijn. Hebben graag de controle en bepalen zelf wat er gebeurt. Met een bevalling is dat vaak niet mogelijk.
Natuurlijk kan je nadenken over hoe je de bevalling graag zou willen, maar de kans is best wel aanwezig dat het anders loopt dan je misschien zou denken. Je zult moeten luisteren naar de mensen om je heen, en soms gewoon even moeten doen wat er gezegd wordt. Dat maakt het er niet gemakkelijker op.
Tel daarbij op dat je vaak geen idee hebt wanneer de bevallig begint en de onzekerheid dat dit met zich meebrengt. Je moet maar gewoon afwachten en het over je heen laten komen, gemakkelijker gezegd dan gedaan 😉
Veel voorkomende angsten bij aanstaande moeders
-
“Ik kan dit niet”
Iets wat een logische gedachte kan zijn. Want ja, denk even logisch. Het formaat baby, dat jij uit je vagina moet persen. Dat kan toch niet passen? En hoe hard je ook denkt van niet, je lichaam is er voor gemaakt. Ons vrouwenlichaam heeft allerlei handige functies en tools om die baby naar buiten te kunnen persen.
Door die fijne zwangerschapshormonen wordt je lichaam klaargestoomd voor de bevalling. Er komt ruimte in je bekken, je baarmoedermond gaat open en je kindje daalt in. Jouw lijf kan dit. De meeste bevalling lukken ‘gewoon’ via de natuurlijk weg. Ja, er zijn uitzonderingen. Er kunnen zich complicaties voor doen. Maar ga daar niet van uit, meestal gaat het gewoon goed.
-
Angst om te poepen tijdens de bevalling
Angst om te poepen tijdens de bevalling heeft voornamelijk te maken met schaamte. Het is ook nogal wat. Je moet in vol ornaat, voor mensen die je helemaal niet kent, het meest intieme doen wat je kunt bedenken. En ja, daar komen onsmakelijke momenten bij kijken. Of je dat nu wilt of niet. Een bevalling wordt vaak een smeerboel. Als het niet door poepen is, dan wel door al het vruchtwater en bloed. Schoon blijft het niet.
Wie daar raar van staat te kijken? Helemaal niemand. En op het moment dat jij die baby naar buiten werkt boeit het je echt niet meer wat er allemaal mee komt.
-
De touwtjes uit handen geven
Iets waar veel vrouwen sowieso moeite mee hebben. Het huishouden, de opvoeding. We doen het liefst alles zelf. Bij een bevalling weet je niet wat je kunt verwachten. Het kan anders lopen dan jij zou willen en daar moet je mee kunnen dealen.
Misschien wil je thuis bevallen en moet je toch ineens naar het ziekenhuis. Of liever geen pijnbestrijding maar je trekt het echt niet zonder. Je zult misschien de controle verliezen, maar er zijn mensen bij je die precies weten wat ze te doen staat.
-
Bang voor de pijn
De grootste reden voor angst voor de bevalling is bang zijn voor de pijn. Veel moeders zijn bang dat ze de pijn tijdens de bevalling niet kunnen handelen. Dat ze in paniek raken en niet meer weten wat ze moeten doen. Ja, een bevalling doet pijn. Maar toch vinden de meeste vrouwen die bevallen zijn dat het eigenlijk best wel te doen was.
En het cliché dat je na verloop van tijd de pijn vergeet klopt eigenlijk ook wel een beetje. Vergeten misschien niet, maar die prachtige baby verzacht een hoop. En vergeet niet dat er tegenwoordig hele fijne pijnbestrijdingsmiddelen voor handen zijn.
Vijf tips hoe je met bevalangst om kunt gaan
-
Praat over je angst
Geef aan dat je bang bent om te bevallen. Bij je partner, bij de verloskundige. Praat erover. Vertel wat je angsten zijn, zeg waar je bang voor bent. Je verloskundige heeft ontelbare bevallingen gedaan en met haar ervaring kan ze jou op je gemak stellen, of je helpen bij het aanpakken van je bevalangst.
Blijf er vooral niet mee rondlopen. Het kan ervoor zorgen dat je minder van je zwangerschap geniet. Ook kan met angst de bevalling in gaan er voor zorgen dat de bevalling moeizamer en pijnlijker verloopt, en langer duurt dan nodig.
-
Ga naar een cursus
Op een zwangerschapscursus kan je misschien de rust vinden die je nodig hebt. Je kunt er ademhalingsoefeningen leren die je kunt gebruiken om de weeën op te vangen. Het kan fijn zijn om alle ins en outs van de bevalling te weten, zodat je enigszins op de hoogte bent wat je kunt verwachten. Ook dit kan rust met zich meebrengen en de bevalangst verminderen.
-
Bereid je voor, ook fysiek
Hoe fitter je aan de bevalling begint, hoe gemakkelijker de bevalling meestal gaat, en hoe sneller je weer herstelt. Blijf dus zoveel mogelijk bewegen. Maar je kunt er ook voor kiezen om je te laten checken bij een chiropractor. Hij kan je helpen om je bekkenstand te optimaliseren, zodat de baby er gemakkelijker doorheen past.
-
Maak een geboorteplan
Wil je toch zo veel mogelijk de touwtjes in handen houden? Stel dan een geboorteplan op en neem dit door met je verloskundige. In dit plan beschrijf je je wensen wat betreft de bevalling. Waar wil je bevallen. Wie mag bij de bevalling zijn? Heb je een voorkeur voor een bevalhouding? Wil je pijnstilling?
Houd er wel rekening mee dat helaas niet alles te plannen valt. -
Luister naar de verloskundige!
Echt, de verloskundige weet hoe het werkt. Zegt ze dat je NIET MAG PERSEN!? Doe het dan niet. Zij ziet dat je nog geen volledige ontsluiting hebt. Persen op de verkeerde momenten kan er juist voor zorgen dat je meer pijn hebt dan nodig zou moeten zijn. Blijf rustig. Adem in, adem uit, en doe wat je gezegd wordt. Klinkt simpel, I know, maar zo heb ik er twee ‘overleefd’. 😉
Ben je bang voor de bevalling dan moet je hier echt niet mee rond blijven lopen. Praat erover en laat je helpen. Het zou zonde zijn om je bevalling te laten verpesten door gevoelens van angst wat misschien helemaal niet nodig is.