Het lekkere weer is in aantocht en dan gaat bij veel gezinnen de barbecue weer aan. Heerlijke, lange zomeravonden met familie en vrienden in de tuin. Je kunt natuurlijk prima barbecueën als je zwanger bent, maar er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden.
Barbecue verstandig als je zwanger bent!
Het meest ‘gevaarlijke’ aan eten klaar maken op de BBQ is dat het vlees soms niet goed gaar is. Als je rauw vlees eet, heb je kans om een infectie op te lopen. In rauw vlees kan namelijk toxoplasma of listeria zitten. Hier kan je bijvoorbeeld toxoplasmose van krijgen.
Toxoplasmose is een infectie door de parasiet Toxoplasma gondii. Deze infectie kan bij jouw ongeboren baby terechtkomen via de placenta. In ernstige gevallen kan je hier een miskraam door krijgen, ook heeft je kindje extra kans op aangeboren afwijkingen. Als je al een keer toxoplasmose hebt gehad, kan het zijn dat je er immuun voor bent. Je kunt je hierop laten testen.
Tips om geen rauw vlees te eten tijdens de BBQ!
Dat je geen rauw vlees mag eten nu je zwanger bent, dat weet je vast wel. Maar hoe voorkom je dat het vlees op de BBQ nog rauw is?
-
Temperatuurmeter
Als de kerntemperatuur van het vlees een bepaalde waarde bereikt, zorg je ervoor dat de bacteriën doodgaan. Voor rundvlees en vis is dit 70 graden, voor varkensvlees en kip minimaal 72 graden.
Wil je zeker weten dat het vlees goed gaar is? Dan kan je een temperatuurmeter gebruiken. Deze prik je in het vlees en je kunt op het schermpje zien wat de kerntemperatuur is.
-
Neem de tijd!
Je kunt vlees ook bereiden met de deksel op de barbecue. Kies bijvoorbeeld voor gerechten zoals pulled pork, waarvan je zeker weet dat het vlees goed gaar is. Dan kan je gerust eten van de barbecue als je zwanger bent.
Geen rauw vlees, maar ook geen zwart vlees!
Rauw vlees eten is geen aanrader, maar aangebrand vlees eten ook zeker niet! Of je nou zwanger bent of niet. In aangebrand vlees zitten PAK’s, Polycynclische Aromatische Koolwaterstoffen. Deze stoffen zijn kankerverwekkend, dus niet alleen slecht als je zwanger bent, maar slecht voor iedereen. Het is dus belangrijk om het vlees goed te garen, maar niet zwart te bakken.
Maar PAK’s zitten niet alleen op zwart vlees. Het kan ook ontstaan als er vet uit het vlees op de barbecue terecht komt en verbrand. Op een elektrische barbecue heb je hier minder last van.
Lees ook: Vlees eten tijdens de zwangerschap! Wel of niet doen?
Tips om verantwoord te barbecueën als je zwanger bent!
- Groenten op de barbecue! Je kunt in plaats van vlees ook groenten bereiden op de barbecue. Maak spiesjes met bijvoorbeeld paprika en courgette. Of rooster eens een ananas!
- Niet te hete barbecue! Laat de kolen eerst grijs worden of zet het vuur van een gasbarbecue niet te hoog. Leg het vlees niet te dicht bij het vuur zodat het gelijkmatig gaart.
- Let op met aanmaakblokjes. Als je bruine eco-aanmaakblokjes gebruikt, weet je zeker dat ze niet giftig zijn.
- Opvangbakje. Gebruik een opvangbakje voor druipend vet, om PAK’s te voorkomen.
- Maak gezonde bijgerechten! Zoals (fruit)salades. Ook aardappelen kunnen prima op de barbecue, bijvoorbeeld om te poffen.
Barbecue en zwanger kan prima samen, dus maak er lekker een feestje van. Koop bijvoorbeeld alcoholvrije biertjes, of maak een lekkere mocktail. Let er wel op dat de salades niet in de brandende zon staan en ga zelf ook niet onbeschermd in de zon zitten om een zwangerschapsmasker te voorkomen.