De meeste peuters zijn overdag zindelijk als ze 2 tot 3 jaar oud zijn. Kinderen tussen de 4 en 5 jaar oud zijn meestal ’s nachts ook zindelijk en plassen dus niet meer in bed. We spreken over bedplassen als je kind 5 jaar of ouder is en ’s nachts nog steeds niet de plas kan ophouden. Is dit bij jouw kind het geval? Lees dan hier hoe je bedplassen kunt aanpakken!
Oorzaken bedplassen bij een peuter
We spreken dus van bedplassen als je kind ’s nachts het bed niet droog houdt en ouder is dan 5 jaar. In de meeste gevallen leren kinderen tussen de 2 en 5 jaar om zindelijk te worden. Dit houdt in dat ze zich bewust worden van de aandrang om te plassen. Tevens kunnen ze de plas ophouden omdat ze weten hoe ze hun bekkenbodem kunnen beheersen.
Als je peuter nog in bed plast is de oorzaak vaak niet ernstig en betekent het alleen dat je kind niet merkt dat hij of zij ’s nachts moet plassen en het dus gewoon laat lopen. Vaak komt dat omdat ze het nog niet goed hebben geleerd. Bedplassen wordt niet veroorzaakt door te veel drinken of een te diepe slaap.
Soms wordt het bedplassen veroorzaakt door:
- Je kind produceert ’s nachts meer urine dan gemiddeld.
- Je kind neemt niet de tijd om rustig en goed uit te plassen.
- Er spelen erfelijke factoren een rol (jij of je partner waren vroeger ook bedplassers).
- Misschien is er sprake van een urineweginfectie of obstipatie.
- Er spelen veel emoties bij je peuter zoals angstgevoelens of stress.
Ineens weer bedplassen
Het kan voorkomen dat je kind zindelijk was en opeens weer begint met bedplassen. Dit wordt ook wel secundair bedplassen genoemd. In principe kan de oorzaak dan niet liggen aan het feit dat hij de aandrang niet voelt, aangezien hij of zij dit al geleerd heeft.
In dat geval kan er dus één van de andere oorzaken van toepassing zijn. Zoals een urineweginfectie of misschien emotionele problemen. Denk aan spanningen of angsten door problemen op school (leerachterstand, pesten) of problemen in het gezin (scheiding, overlijden van familielid). Het kan voorkomen dat je kind plast in bed omdat er iets spannends staat te gebeuren zoals een verjaardag, sinterklaas of schoolreisje.
Als hij weer gaat bedplassen bedenk dan goed of het misschien veroorzaakt wordt door emoties. Het hoeft overigens niet altijd het geval te zijn. Probeer de stappen te volgen om je kind er bewust van te maken dat hij of zij weer in bed plast. Deze stappen worden bij ‘Tips tegen bedplassen’ benoemd.
Helpt het niet, dan kan je altijd naar de huisarts gaan om de oorzaak te achterhalen. Je huisarts kan dan een passende aanpak adviseren. Soms worden er medicijnen of een plaswekker voorgeschreven, maar dit is vaak een tijdelijke oplossing. Het neemt de oorzaak van het bedplassen namelijk niet weg.
Lees ook: Dit is de leukste en beste plaswekker bij bedplassen!
Tips tegen bedplassen
Kinderen hebben in principe geen behandeling nodig tegen bedplassen. Op den duur worden ze vanzelf zindelijk. Is je kind ouder dan 5 jaar en plast hij of zij nog steeds in bed? Probeer dan eerst onderstaande tips tegen bedplassen uit, voordat je overgaat op andere methodes.
- Laat je kind plassen voordat hij of zij naar bed gaat. Zorg ervoor dat je hiervoor de tijd neemt zodat hij er rustig alles goed uitplast. Het is niet erg als het plassen niet lukt, het gaat erom dat je kind er even de tijd voor neemt.
- Leg rustig aan je peuter uit dat het niet de bedoeling is dat hij in bed plast en dat het bed dus droog moet blijven. Je kunt erbij zeggen dat, mocht je kind ’s nachts wakker worden, hij even moet bedenken of hij misschien naar de wc moet.
- Heeft je peuter in bed geplast, geef dan aan dat dit jammer is. Het heeft geen zin om je kind te straffen. Zeg ook niet dat het niets uitmaakt, want dan krijgt je kind het gevoel dat het oké is en ze het niet hoeven te veranderen.
- Is het bed droog gebleven, complimenteer je kind dan heel duidelijk en laat je blijdschap goed blijken.
- Laat hem ook de verantwoordelijkheid dragen van het bedplassen door hem mee te laten helpen met het bed verschonen. Uiteraard wel alleen als je kind hiertoe in staat is.
- Het is niet nodig om je kind niet meer te laten drinken, drinken is niet de oorzaak van bedplassen.
- Grijp niet terug naar de luiers. Door een luier voelt hij minder goed dat hij plast omdat hij niet nat wordt. Je kind moet er juist van bewust zijn dat er in bed is geplast.
- Blijf consequent en houd vol.
Methodes om bedplassen aan te pakken
Is je kind ouder dan 5 jaar en lukt het niet om het bedplassen aan te pakken met de genoemde tips, dan kun je een aantal methodes toepassen die helpen het bedplassen te verhelpen. Kies één methode en houd deze methode elke avond, een aantal weken vol.
-
Wakker maken
Je maakt je peuter iedere nacht wakker om hem te laten plassen. Bijvoorbeeld wanneer je zelf gaat slapen. Als je kind dankzij deze methode ’s nachts droog blijft, kun je na een paar weken stoppen.
-
Kalendermethode
Elke nacht dat je kind zelf het bed heeft droog gehouden mag hij op de kalender een sticker plakken of een zonnetje tekenen. De kalender kun je samen met je kind maken waarbij elke dag een vakje heeft. Als je kind wel in bed plast blijft het vakje leeg. Voor kinderen is dit een leuke beloningsmethode en daarnaast heb je meteen goed zicht op het bedplassen.
-
Plaswekker
Een plaswekker bestaat uit speciale broekjes die in verbinding staan met een wekker. Zodra het broekje nat wordt, gaat de wekker af. Leer je kind vervolgens dat als deze wekker gaat, hij meteen naar de wc moet gaan om daar verder te plassen. Bij 70% van de kinderen werkt deze methode heel goed. Je kunt er al mee beginnen vanaf 5 jaar oud. Kijk hier voor de beste plaswekker voor een kind.
-
Combinatie van methoden
Soms heeft je peuter wat meer motivatie nodig. Dan kun je de plaswekkermethode combineren met belonen of kalendermethode of met preventief wakker maken.
Zoek je een plaspotje? Dit is onze top 3 met de beste plaspotjes
Andere behandelmethodes voor ernstige vorm van bedplassen
Helpen de genoemde tips en methodes niet bij jouw kind? Vrees niet, er zijn dan nog andere opties waarvoor je kunt kiezen om het bedplassen aan te pakken. Als eerste kun je naar de huisarts gaan, die kan jullie begeleiden en adviseren. Het kan zijn dat de huisarts jullie doorverwijst naar een behandelcentrum of dat jullie in contact worden gebracht met een zindelijkheidsdeskundige.
Tijdens de behandelingen onderzoekt men eerst wat de oorzaak is van het bedplassen. Vervolgens worden er oplossingen aangeboden. Mochten emotionele problemen de oorzaak zijn, dan kan je doorverwezen worden naar een therapeut.
Houd er rekening mee dat wanneer je kind wat ouder is, het bedplassen ook een oorzaak kan zijn van de emotionele problemen. Een ouder kind kan namelijk gepest worden door klasgenoten omdat hij of zij nog in bed plast. Ook dan is het goed om hulp in te schakelen via de huisarts.
Laat je kind in ieder geval goed blijken dat het niets is om zich voor te schamen. In Nederland hebben 100.000 kinderen die ouder zijn dan 6 jaar last van bedplassen.