header luiers van pampers met 50% korting
Nieuws

Besnijdenis bij een jongen: Waarom kiezen ouders ervoor?

België is het Europese land met de meeste besnijdenissen, elk jaar zo’n 25.000. Ook in Nederland worden steeds meer besnijdenissen gedaan. Veel ouders laten hun zoon besnijden. Maar wat is een besnijdenis precies en waarom kiezen ouders ervoor? In deze blog hebben we het over jongensbesnijdenis, een meisjesbesnijdenis is in Nederland verboden.

prenatal banner weekaanbiedingen

Wat is een besnijdenis?

De medische term voor besnijdenis is circumcisie. Bij het besnijden van een jongen (of man) wordt de voorhuid losgemaakt van de eikel, deze wordt opgetrokken en doorgeknipt. Ook de binnenlaag kort men in en daarna brandt men de bloedende vaatjes dicht. Vaak zijn er enkele hechtingen nodig die vanzelf weer oplossen.

Dit kan gedaan worden in het ziekenhuis, maar er zijn ook veel speciale besnijdenisklinieken in Nederland. Het advies is om jongens op een zo jong mogelijke leeftijd te laten besnijden. Zo hebben ze er zo min mogelijk last (en besef) van.




Hoe gaat het in zijn werk?

Er zijn verschillende manieren om een besnijdenis uit te laten voeren. Hier zitten wel wat verschillen in.

  • Ziekenhuis

    Ook per ziekenhuis zijn de protocollen verschillend. Vaak gaan in het ziekenhuis kinderen onder volledige narcose. Volwassenen krijgen een plaatselijke verdoving. De besnijdenis is een medische ingreep, waarbij familie niet welkom is.

  • Besnijdeniskliniek

    In een speciale kliniek worden kinderen ook plaatselijk verdoofd. Hier mogen familieleden mee in de behandelkamer, mag men foto’s maken en mag het kind traditionele kleding aan.

Vaak verschillen ook de manieren van nazorg tussen een ziekenhuis en een kliniek van elkaar. Zo adviseert een ziekenhuis om de wond droog te houden en pas na 3 dagen te baden, terwijl een kliniek 2 tot 3 keer per dag in bad gaan als advies aanhoudt. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met de manier van verdoven en besnijden.

monuta banner

Waarom kiezen ouders voor een besnijdenis?

Een van de meest bekende redenen om jongens te laten besnijden is de religieuze verplichting van Joden en Moslims. Maar het kan ook een hygiënische of preventieve reden hebben, zoals minder risico op SOA’s. Ook zijn er medische indicaties om te kiezen voor een besnijdenis, zoals:

  • Phimosis, een vernauwde voorhuid.
  • Balanitis, een terugkerende ontsteking onder de voorhuid.
  • Lichen sclerosis, een huidaandoening waarbij voorhuid verlittekend en vernauwd raakt.

Is de besnijdenis op basis van een medische reden? Dan vergoedt de zorgverzekering dat. Op basis van religieuze overtuiging is dit (meestal) niet het geval.

Wanneer kan een besnijdenis niet doorgaan?

Omdat een besnijdenis een serieuze medische ingreep is, moet dit zo veilig mogelijk gebeuren. Beide ouders moeten dan ook schriftelijk toestemming geven voor de ingreep. Is het kind tussen de 12 en 16 jaar? Dan moet hij zelf ook toestemming geven. Verder kan een besnijdenis worden uitgesteld als:

  • Het kind ziek is of koorts heeft;
  • Het kind minder dan 3 dagen voor de besnijdenis vaccinaties heeft gehad;
  • Er medische problemen zijn, zoals forse luieruitslag of een ernstige ziekte;
  • Het kind te veel buikvet heeft op zijn onderbuik waardoor de piemel verzonken is;
  • Er sprake is van Hypospadie, een aangeboren afwijking van de piemel. De plasbuis zit dan niet op de top maar lager op de schacht.

Welke complicaties kunnen er optreden?

  • Na de operatie kan er een nabloeding ontstaan, op de dag zelf, maar ook in de dagen erna. Dit komt omdat een jongen af en toe een erectie krijgt en dit kan trekken aan de hechtingen. Meestal stopt het bloeden al snel weer.
  • Moeite met plassen. Ook dit gaat vaak vanzelf over. Plassen kan wat pijnlijk zijn waardoor een kind het ophoudt.
  • Infectie. Blijft de piemel rood en dik en krijgt het kind meer pijn? Dan kan antibiotica nodig zijn. Bij een ernstige infectie kan koorts ontstaan.

In Nederland worden jaarlijks 10 tot 15 duizend jongens besneden. Dat zijn er aanzienlijk meer dan een paar jaar geleden. Het is erg belangrijk dat dit op een schone, medisch verantwoorde manier gebeurd. Gelukkig hoeft dat in Nederland geen enkel probleem te zijn.

Lees ook: Tips voor de verzorging van de geslachtsdelen van de baby!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019