Mocht je besluiten of genoodzaakt zijn om de baby flesvoeding te geven, dan zal je er al snel achter komen dat er ontzettend veel soorten flesvoeding te koop zijn. Niet alleen zijn er diverse merken verkrijgbaar, ook meerdere soorten zoals biologische flesvoeding, flesvoeding van geitenmelk of aangepaste voeding gericht op diverse voedingsproblemen. Hoe kan je erachter komen wat voor jouw baby de beste flesvoeding is? Door deze blog te lezen!
Samenstelling van flesvoeding door de wet geregeld
Laat één ding snel duidelijk zijn. Eigenlijk is er niet één flesvoeding die echt de beste flesvoeding is. Dat komt omdat alle flesvoeding op de Nederlandse markt moet voldoen aan strenge eisen die zijn opgesteld door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).
Hierin staat aangegeven welke stoffen de flesvoeding minimaal en maximaal moet bevatten. Denk bijvoorbeeld aan vitamines, mineralen, koolhydraten, eiwitten en vetten. Naast deze eisen mag de fabrikant zelf nog extra ingrediënten toevoegen, maar hier krijgen ze weinig vrije ruimte in. Volgens de Europese Voedselautoriteit (EFSA) zijn de stoffen die fabrikanten vrijwillig mogen toevoegen, niet per se nodig voor een gezonde samenstelling van de voeding.
Lees ook: 12 Tips bij flesvoeding geven aan een baby die elke moeder moet weten!
Wat is de beste flesvoeding?
Volgens de consumentenbond is er geen fabrikant die ‘de beste flesvoeding’ maakt. Dat komt omdat ieder merk voldoet aan de strenge eisen van de wet en daarom is elke soort flesvoeding goede volwaardige voeding voor jouw baby.
Duurdere merken of A-merken zijn “niet beter dan huismerken”. Waarom deze merken dan zo duur zijn?
Dat kan verschillende redenen hebben, denk bijvoorbeeld aan het niet gebruiken van palmolie in babyvoeding, maar vervangen door het duurdere en betere melkroom. Of door het toevoegen van extra ingrediënten naar aanleiding van onderzoek. Toevoegingen die voor veel merken helaas te duur zijn.
Andere redenen zijn dat deze fabrikanten veel geld investeren in onderzoek en productontwikkeling om bijvoorbeeld voeding te ontwikkelen voor zieke baby’s of te vroeg geboren baby’s (wat overigens heel goed is). Daarnaast besteden ze ook geld aan voorlichting en reclame. Dat geld moet terugverdiend worden en dat zie je aan de prijs.
Welke soorten flesvoeding zijn er?
Afgezien van het feit dat er verschillende merken zijn die kunstvoeding produceren, zoals Nutrilon, Hero en ook huismerken zoals Kruidvat, kan je ook nog kiezen tussen bepaalde varianten van de flesvoeding. Niet elk merk heeft maar 1 zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding. Hieronder vind je de verschillende soorten flesvoeding.
-
Aangepaste flesvoeding bij voedingsproblemen
Bijna elk merk biedt flesvoeding aan bij voedingsproblemen. Zoals speciale voeding voor baby’s die:
-
Veel spugen
Deze flesvoeding bevat vaak wat johannesbroodpitmeel of een ander verdikkingsmiddel om de pap wat vaster te maken. Hierdoor zouden baby´s rustiger drinken en zou de voeding minder snel naar boven kunnen komen. Of het daadwerkelijk helpt is eigenlijk nog niet goed bewezen.
Mocht je baby veel spugen dan kun het beste eerst proberen wat minder voeding tegelijk te geven en rustpauzes tijdens het voeden in te lassen zodat je baby niet te snel drinkt. Overleg ook altijd met het consultatiebureau wat je het beste kunt doen.
-
Moeizame ontlasting en krampjes
Er zijn twee soorten te verkrijgen: hypoallergene flesvoeding (om krampjes te voorkomen) en intensief gehydrolyseerde flesvoeding. Die laatste is speciale allergie voeding waarbij eiwitten in stukjes zijn gebroken en is daarom de beste flesvoeding voor baby’s met een koemelk allergie.
Dit is de beste flesvoeding voor baby’s met een koemelkallergie.
Hypoallergene flesvoeding, de voeding die beweert krampjes te voorkomen, kan vooralsnog geen allergie voorkomen. Ook al wordt dat wel beweerd op de verpakking (bron).
-
Hongerige baby’s
Soms lijkt het alsof je baby nog steeds honger heeft na het flesje. Hier spelen fabrikanten slim op in door ook voor hongerige baby’s speciale flesvoeding te ontwikkelen. Meestal staat er ‘verzadiging’ of ‘extra’ op de verpakking.
Kunstvoeding voor hongerige baby’s heeft een andere eiwitsamenstelling dan ‘normale’ flesvoeding. Door deze aangepaste samenstelling zou je baby langer verzadigd moeten zijn. -
Allergie
Er zijn speciale voedingen verkrijgbaar voor baby’s met een allergie. Dit zijn bijvoorbeeld intensief gehydroliseerde voedingen tegen koemelkallergie. Er is ook speciale voeding verkrijgbaar voor baby’s met lactose intolerantie en soja-intolerantie. Als je de beste flesvoeding wilt aanschaffen voor jouw baby is het goed om eerst via het consultatiebureau vast te laten stellen of je baby inderdaad een allergie heeft. Ga niet zelf zonder overleg met een deskundige zelf met voeding experimenteren.
-
-
Biologische flesvoeding
Tegenwoordig bieden veel merken (ook huismerken zoals de Albert Heijn) biologische flesvoeding aan. Deze voeding is gemaakt van biologische melk wat de flesvoeding diervriendelijker maakt dan de standaard varianten. Het zou een overweging waard kunnen zijn.
Gewone biologische voeding is vrij van bestrijdingsmiddelen en zo is het ook bij flesvoeding. Vaak is biologische flesvoeding ook vrij van palmolie wat weer beter is voor het milieu. Of het ook gezonder is, moet je zelf uitmaken maar vergeet niet dat ALLE voeding aan strenge eisen moet voldoen. Let er wel op dat biologische voeding een stuk duurder is. Lees hier meer over waarom kiezen voor biologische flesvoeding?
-
Babyvoeding van geitenmelk
De standaard flesvoeding is gemaakt van koemelk. Er zijn ook varianten die van geitenmelk gemaakt zijn. Is deze variant van geitenmelk de beste flesvoeding? Nee.
Uit onderzoek bleek niet dat kinderen beter groeien of zich beter ontwikkelden als ze flesvoeding van geitenmelk kregen. Het is tevens een fabel dat voeding van geitenmelk beter verteerbaar is dan voeding van koemelk.Mocht je baby een koemelkallergie hebben, dan helpt het niet om over te stappen naar voeding van geitenmelk omdat de eiwitten in deze melk erg lijken op die van koemelk. Deze eiwitten zorgen juist voor de allergische reactie.
Welke flesvoeding voor pasgeboren baby?
Een pasgeboren baby kan je het beste gewoon de standaard flesvoeding geven (als borstvoeding niet lukt). Flesvoeding voor pasgeboren baby’s heet volledige zuigelingenvoeding. Deze voeding is voor baby’s tot 6 maanden. Bij ongeveer alle merken flesvoeding wordt deze zuigelingenmelk aangeduid met het nummer 1 op de verpakking.
Beste flesvoeding vanaf 6 maanden
Vanaf 6 maanden oud krijgt je baby andere flesvoeding, dit wordt opvolg zuigelingenvoeding (oftewel: opvolgmelk) genoemd. Moeders die eerst borstvoeding hebben gegeven, kunnen na 6 maanden starten met de opvolgmelk.
Deze melk heeft per merk een ander cijfer op de verpakking staan. Welke flesvoeding het beste is voor jouw kind, ligt een beetje aan je baby zelf. Mocht je baby allergieën hebben, dan heb je aangepaste voeding nodig. In andere gevallen kun je meestal gewoon de standaard versie geven (biologisch of niet).
Soorten flesvoeding vergelijken
Als je soorten flesvoeding gaat vergelijken op de ingrediënten zoals vitamines en mineralen zal je zien dat ze allemaal nagenoeg hetzelfde zijn. Dat komt dus doordat alles is vastgelegd in de wet. Speciale varianten wijken iets af, maar dat zal niet veel zijn.
Biologische flesvoeding is gemaakt van biologische melk en daardoor vrij van producten die je liever niet in je lichaam wilt hebben. Het is vaak een bewuste keuze om voor biologisch te kiezen.
Toch verschillen de voedingen van verschillende merken wél van elkaar. Bijvoorbeeld van structuur of smaak. Hierdoor kan het zijn dat de beste flesvoeding voor jouw baby iets anders is dan voor de baby van je buren. Smaken verschillen!
Om erachter te komen wat de beste flesvoeding is voor jouw baby, is het goed om eerst te starten met standaard flesvoeding van een bepaald (huis)merk. Probeer dit een aantal weken en bekijk hoe jouw kind hierop reageert.
Onthoud: Elk kind geeft mondjes voeding terug en bijna elke baby krijgt darmkrampjes. Mocht dat bij jouw baby ook het geval zijn, dan betekent dat niet dat de voeding niet goed is. Voordat je overstapt op een ander merk, is het goed om dit eerst te bespreken met het consultatiebureau of een deskundige!