Het einde van het jaar komt dichterbij en dus is het weer tijd om een zorgverzekeraar te kiezen. Blijf jij bij je huidige zorgverzekeraar of stap je over? Als er een zwangerschap op de planning staat dan is het misschien handig om over te stappen. Maar wat is de beste zorgverzekering voor zwangere vrouwen?
Onder onze zorgvergelijker kan je lezen waar je op moet letten bij het kiezen van een zorgverzekering als je van plan bent om volgend jaar zwanger te worden. En je ziet direct onze top 3 van beste zorgverzekeringen voor zwangere vrouwen.
Vergelijk de top 3 van beste zorgverzekeringen voor zwangere vrouwen
Zorgverzekeringen vergelijken
Eigenlijk is er geen beste zorgverzekering voor zwangere vrouwen. Want iedereen is anders en elk gezin heeft zijn eigen behoefte. Daarom is het handig om elk jaar zorgverzekeringen vergelijken om te kijken of je misschien toch niet beter ergens anders beter af bent. United Consumers is een andere partner waar wij mee samenwerken. Zij hebben ook een mooie vergelijker om zorgverzekeringen naast elkaar te leggen en te vergelijken op voorwaarden.
De eerste tip: Je hoeft niet hetzelfde aanvullende pakket te kiezen als jouw partner, nog sterker je hoeft niet eens bij dezelfde zorgverzekeraar te zitten als jouw partner.
Wil je in 2020 zwanger worden?
Gaan jullie in 2020 proberen om zwanger te worden, dan is het misschien goed om hier alvast rekening mee te houden als je gaat kiezen voor een zorgverzekering in 2020. Je wilt natuurlijk wel de beste zorgverzekering voor zwangere vrouwen als je straks zelf in blijde verwachting bent. Toch is het ergens best lastig, want je weet niet wanneer je daadwerkelijk zwanger bent. Soms gaat het snel, soms duurt het langer dan gewenst.
Moet je dan toch al je zorgverzekering aanpassen?
Die keuze is geheel aan jou en waar jij je fijn bij voelt. Als jullie meteen vanaf januari al willen beginnen, of misschien eind 2019 al zijn gestart, dan is er vrij grote kans dat je zwanger bent in 2020 en misschien zelfs ook bevalt. In dat geval kan het zinvol zijn om je zorgverzekering nu al aan te passen.
Start je later in 2020 en is er een kans dat je in 2020 niet gaat bevallen, dan is het nog niet nodig om over te stappen. De meeste kosten worden gemaakt tijdens de bevalling (als je in het ziekenhuis wilt bevallen) en na de bevalling (denk aan kraamzorg). Dan is het misschien fijn om aanvullend te verzekeren.
Andere kosten zoals de echo’s en bezoekjes aan de huisarts worden vergoed vanuit de basisverzekering. Je hebt hiervoor dus geen aanvullende verzekering nodig.
Overstappen zorgverzekering tijdens zwangerschap
Wil je de beste zorgverzekering voor jouw gezin dan moet je in december overstappen. Zorgverzekeringen gaan in op 1 januari en eindigen op 31 december. Tussentijds kun je niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Verwacht je zwanger te worden, dan is het goed om op tijd al te bekijken wat de beste zorgverzekering is voor zwangere vrouwen.
Er zijn verzekeraars waarbij je tijdens je verzekeringsjaar je zorgverzekering kunt aanpassen door jezelf aanvullend te verzekeren bijvoorbeeld omdat je zwanger bent. Onderzoek dit goed bij de zorgverzekeraar die je wilt kiezen.
Wat wordt vergoed door de basisverzekering?
De basisverzekering vergoedt het volgende voor zwangere vrouwen:
- Controles en afspraken verloskundige Alle echo’s die je bij de verloskundige hebt en de afspraken worden vergoed.
- Bezoekjes huisarts omtrent zwangerschapskwaaltjes
- Thuisbevalling
- Ziekenhuisbevalling met medische indicatie.
Moet je in het ziekenhuis bevallen door complicaties zoals een stuitligging, zwangerschapsvergiftiging etc. dan worden de kosten van de bevalling gedekt. - NIPT en combinatietest met medische indicatie.
Moet je een NIPT of combinatietest laten afnemen omdat hier medische noodzaak voor is, dan wordt het vergoed. Als je dit zelf graag wilt dan moet je zelf een bedrag bijleggen. Voor NIPT is dit 175 euro. Blijkt uit de NIPT of combinatietest dat er een verhoogde kans is op chromosoomafwijkingen, dan worden de vervolgonderzoeken wel weer vergoed door je basisverzekering. Vervolgonderzoeken zijn bijvoorbeeld een vruchtwaterpunctie of vlokkentest.
Gedeeltelijk wordt vergoed:
- Bevalling in ziekenhuis of geboortecentrum zonder medische indicatie Mocht je in het ziekenhuis of een geboortecentrum willen bevallen, dan moet je een gedeelte zelf betalen. Kies je voor een geboortecentrum dan moet je meestal de eigen bijdragen betalen. Bij een ziekenhuisbevalling wordt 205 euro vergoed en moet je de rest zelf bijleggen. Hoe hoog deze kosten zijn verschilt per ziekenhuis.
- Kraamzorg. Je zal zelf tussen 4,20 tot 4,40 per uur moeten bijleggen
- De eerste 9 behandelingen voor urine-incontinentie bij een bekkenfysiotherapeut. Je moet wel je eigen risico betalen.
Wat valt er onder het eigen risico in 2020?
In 2020 bedraagt het verplicht eigen risico 385 euro. Je mag zelf natuurlijk een hoger eigen risico kiezen waardoor je premie omlaag gaat. Maar of dat handig is om te doen als je zwanger wilt worden moet je je afvragen. Onder eigen risico in 2020 valt:
- Gynaecologische hulp.
- Bloedonderzoek.
- Vlokkentest, vruchtwaterpunctie
- Eigen bijdrage van 175 voor NIPT
- Medische nazorg na de bevalling (denk aan fysiotherapie).
- Vervoer met ambulance.
- Medicatie
Waar moet je op letten bij een zorgverzekering vergelijken bij zwangerschap?
Wanneer je gaat kiezen voor de beste zorgverzekering voor zwangere vrouwen, is het goed om te kijken naar jouw eigen wensen. Wil je bijvoorbeeld graag in het ziekenhuis bevallen, dan is het handig om voor een aanvullende verzekering te kiezen waarbij een ziekenhuisbevalling wordt vergoed. Ga je liever voor een thuisbevalling, dan is dat niet nodig.
Onderstaand een lijst met zorg die je aanvullend kunt verzekeren. Als je van één of meerdere diensten of producten gebruik wilt maken, dan is een aanvullende verzekering misschien handig om af te sluiten.
De beste zorgverzekering voor zwangere vrouwen geeft dan dekking voor
-
Kraamzorg
Kraamzorg krijg je altijd. Je kunt dit opnemen in een aanvullende verzekering zodat je geen eigen bijdrage van 4,30 per uur hoeft te betalen.
-
Zwangerschapscursussen
Wil je een zwangerschapscursus volgen zoals zwangerschapsyoga of zwangerschapsfit? Bij sommige verzekeraars kun je deze kosten laten vergoeden.
-
Bevalling ziekenhuis zonder indicatie
Normaal moet je hiervoor een eigen bijdrage betalen van ongeveer €347,81, maar dit kun je aanvullend verzekeren zodat je niets hoeft te betalen. Handig voor als je in het ziekenhuis wilt bevallen.
-
Kraampakket
Een kraampakket bevat producten die nodig zijn bij een thuisbevalling en na de bevalling. Bij een aanvullende verzekering krijg je dit pakket bij veel verzekeraars gratis.
-
Fysiotherapie
Mocht je last krijgen van bekkeninstabiliteit of andere kwaaltjes dan kun je middels een aanvullende verzekering deze kosten laten dekken.
-
Kosten voor een combinatietest zonder medische indicatie
Als je zelf deze test wilt laten doen, kun je dit verzekeren zodat je geen bijdrage hoeft te betalen. Let op: dit is niet bij elke verzekeraar mogelijk.
-
Babymassage
Soms kan je de kosten van een cursus babymassage laten vergoeden.
-
Lactatiedeskundige zorg
Als je van plan bent om borstvoeding te geven, kun je de kosten van bijvoorbeeld een lactatiekundige gedeeltelijk of geheel laten verzekeren. Bij sommige verzekeraars kun je ook de kosten van de huur of aanschaf van een borstkolf vergoeden.
-
TENS-apparaat
Bij sommige verzekeraars kun je de kosten van de huur of aankoop van een TENS-apparaat deels of geheel verzekeren. Een TENS is een middel om je pijn te bestrijden tijdens de bevalling.