Ben je benieuwd wat het inhoudt om te bevallen met lachgas? Lees dan deze blog! Hier vertellen we je wat lachgas kan doen als pijnbestrijding, wat de voordelen zijn en hoe het werkt. Bevallen met lachgas wordt door veel vrouwen gekozen die een natuurlijke bevalling willen zonder zware pijnbestrijding, maar toch een beetje verlichting willen. Mocht je ervaring hebben met lachgas: laat het ons weten!
Pijnbestrijding bevalling opties
Tijdens de bevalling zijn er verschillende opties voor pijnbestrijding. Welke pijnbestrijding je mag ligt aan het feit of je een thuisbevalling of ziekenhuisbevalling hebt.
- Pijnbestrijding tijdens ziekenhuisbevalling: ruggenprik, remifentanil infuus of pethidine (injectie).
- Pijnbestrijding tijdens thuisbevalling: waterinjecties, aromatherapie, fytotherapie, Geboorte-TENS of ademhalingsoefeningen.
Als je voor een thuisbevalling hebt gekozen, zijn de keuzes qua pijnbestrijding beperkt. Dat komt omdat de meeste medicatie toegediend moeten worden onder begeleiding van een specialist.
Daarnaast kan bij een ziekenhuisbevalling en bij een thuisbevalling ook gekozen worden voor lachgas.
Lachgas thuisbevalling
Sommige verloskundigen geven ook lachgas tijdens de thuisbevalling. Dit kun je voor de zekerheid eens navragen. Omdat lachgas geen zware medicatie is, een milde werking heeft en snel is uitgewerkt mag het ook gebruikt worden bij een thuisbevalling.
Lachgas als pijnbestrijding
Lachgas als pijnbestrijding is een beetje terug van weggeweest. In 2004 werd het nog verbannen in Nederland omdat werd vermoed dat het lachgas schadelijk zou zijn voor de baby. Na tal van onderzoeken is nu vastgesteld dat het volkomen veilig is.
Toch is het in Nederland nog niet zo populair als in Amerika of Engeland. Ken je toevallig het televisieprogramma ‘Born every minute’ van TLC? In dat programma zie je hoe vaak lachgas wordt gebruikt in Engeland. Het lijkt zelfs bij elke bevalling gebruikt te worden. Dat is in Nederland nog niet het geval.
Hoe werkt lachgas?
Lachgas is eigenlijk een hele milde pijnbestrijding. Milder dan de andere middelen die je toegediend kan krijgen in het ziekenhuis. Lachgas is een mengsel van zuurstof met distikstofoxide. Die laatste stof klinkt niet zo heel gezond, maar omdat de stof vermengd is met zuurstof, is het niet schadelijk.
Als je gaat bevallen met lachgas wordt je bewustzijn iets lager. Je kunt het een beetje vergelijken met aangeschoten zijn na een paar glaasjes wijn. Je ontspant en je voelt de pijn wat minder. Lachgas stimuleert het lichaam om meer endorfine aan te maken (lichaamseigen pijnstiller) en zorgt ervoor dat de geleiding van pijnprikkels wordt geremd.
Het werkt al na 30 seconden en is na een paar minuten alweer uitgewerkt.
Voordelen van lachgas als pijnbestrijding
Bevallen met lachgas heeft echt een paar goede voordelen. Je kunt jezelf beter ontspannen, het werkt snel, het neemt de scherpste pijn weg waardoor je beter in staat bent weeën op te vangen. En het doet geen pijn of er hoeft niets geprikt te worden. Daarnaast heeft het geen invloed op het verloop van je bevalling en kun je alles heel bewust meemaken (alleen dan een tikkeltje ‘aangeschoten’).
De nadelen zijn dat het niet overal beschikbaar is en je niet kunt rondlopen of makkelijk verschillende houdingen aan kunt nemen. Het lachgas wordt namelijk toegediend met een maskertje. Sommige vrouwen ervaren wat vervelende bijwerkingen zoals misselijkheid of duizeligheid.
Hoe wordt lachgas toegediend?
Lachgas wordt toegediend middels een mondstukje (mag je zelf doen) of middels een kinmasker. Vanaf het moment dat je ontsluiting hebt mag je er gebruik van maken. Lachgas kan je dan helpen om te ontspannen en de weeën beter op te vangen. Wanneer je gaat persen moet je stoppen met het gas omdat je op dat moment volledige concentratie nodig hebt.
Waar bevallen met lachgas?
Lachgas is nu weer in opkomst in Nederland, maar het zou heel goed kunnen dat het ziekenhuis bij jou in de buurt deze optie nog niet biedt. Als je graag wilt bevallen met lachgas is het goed van tevoren te checken welke ziekenhuizen in je omgeving deze optie bieden.
Wil je een thuisbevalling, vraag dan aan je verloskundige of je kunt bevallen met lachgas. Houd er overigens rekening mee dat lachgas niet door elke verzekeraar wordt vergoed.
Lachgas bevalling ervaring
Wat ik zo heb kunnen vinden zijn de meeste ervaringen van bevallen met lachgas heel positief. Vrouwen merken dat ze echt beter kunnen ontspannen zodat ze tussen de weeën door even goed kunnen rusten. Tevens helpt het om de pijn wat te verzachten. Het is een heel goed middel om toch een kleine vorm van pijnbestrijding te hebben die niet meteen zo intensief is als een ruggenprik. Ideaal dus voor vrouwen die graag een natuurlijke bevalling willen, met toch een beetje verlichting. Het nadeel is dat het in Nederland nog lang niet overal kan. Dit moet je dus eerst even uitzoeken.
Hai Roos, Ik ben erg benieuwd naar verloskundigen die thuis lachgas geven. Kan je me hier iets meer over vertellen?
Hai Ilse,
Helaas kan ik je zo 1,2,3 geen antwoord geven. Als je voor je eigen bevalling graag lachgas wilt, kun je het beste de verloskundigen bij jou in de buurt benaderen.
Heel veel succes!
Bij mijn tweede bevalling heeft mijn huisarts af en toe wat lachgas toegediend. Dat gebeurde in 1965 via een spuitbus, zoals haarspray. Ook bij het hechten.