Je neemt je veel dingen voor als je moeder wordt. Ik ga niet zus, ik zal nooit zo. Jouw hele sociale media volgooien met foto’s van de kinderen, bijvoorbeeld. Of nooit tegen mijn kind schreeuwen. Ik zou nooit een moeder worden die de hele dag op haar telefoon zit. Maar ook bij papa en mama in bed slapen stond niet op ons to do lijstje. Is dat zo gebleven? En kan het eigenlijk kwaad om je kind bij je in bed te nemen?
Bij papa en mama in bed slapen! Kan het kwaad als je het doet?
Rooming in en co-sleeping. Het zijn twee termen die je vaak voorbij hoort komen. Sommige ouders leggen een baby zo snel mogelijk op zijn eigen kamer. Andere ouders kiezen ervoor om hun kinderen zo lang mogelijk dicht bij zich te houden. Als je een baby hebt wordt het als normaal gezien als je je kindje bij je op de kamer laat slapen. Je zet een wiegje op jouw slaapkamer, of gebruikt een co-sleeper aan je bed zoals deze.
Een baby heeft negen maanden in je buik gezeten en moet al zo wennen aan alles, moet hij dan ook nog meteen alleen slapen? Als je daar wel voor kiest, word je al snel als ‘hard’ bestempeld. Maar hoe leuk en gezellig het ook kan zijn, je kind bij je op de kamer slapen. Ooit wil je toch echt je kamer terug, je nachtrust en ook je privacy. Daarom is het, als je baby groter wordt, wel handig om je kindje vertrouwd te maken met zijn eigen bed en zijn eigen kamer.
Wat als je peuter niet meer in zijn eigen bed wil slapen?
Het is belangrijk dat je kind zich fijn voelt in zijn kamer. Wil je peuter ineens niet meer in zijn eigen bed slapen? Dan kan dat te maken hebben met angst gevoelens. Ga er eens goed voor zitten en probeer achter de reden te komen. Vind je kind iets in zijn kamer eng, wil jouw peuter alleen slapen met het licht aan? Probeer eens door kinderogen naar zijn kamer kijken.
Ga op je knieën zitten en bekijk het vanuit het perspectief van je peuter. Wat ziet hij als hij in bed ligt? Misschien lijkt dat figuur op de muur in het donker wel heel eng, of komt er een grote schaduw van de knuffel. Vraag je kind eens simpelweg wat er aan de hand is. Misschien mist hij jou wel als hij alleen in bed ligt. En werkt het om een half uurtje voor het slapengaan alleen aandacht aan je peuter te besteden. Zodat hij de tijd met jou even kan inhalen.
angst
Lees ook: Redenen waarom een baby makkelijker is dan een peuter!
Tips om je kind weer in zijn eigen bed te laten slapen!
-
Oorzaak
Probeer er achter te komen waarom je kind niet in zijn eigen bed wil slapen. Als je dat eenmaal weet is het gemakkelijker om een plan te bedenken hoe je hem zijn eigen bed weer in krijgt.
-
Bedritueel veranderen
Probeer het eens anders. Gaat je peuter meteen steigeren als het tandenpoetsen moet gebeuren omdat hij weet dat hij dan naar bed moet? Draai het bedritueel eens om en kijk of dat werkt.
-
Matras
Slaapt je kind al langere tijd bij je op de kamer en wil je daar nu echt vanaf? Probeer het dan eens met een matras naast je bed en als dat goed gaat steeds een stukje verder. Uiteindelijk naar de eigen kamer met de deur open en elke keer even komen kijken. Dat komen kijken bouw je dan af.
-
Ga de kamer uit voor je kind slaapt
Je kunt wel in de buurt blijven. Ga bijvoorbeeld de was opruimen op dezelfde verdieping. Zo hoort je kind dat je in de buurt bent.
-
Positieve punten benoemen
Probeer je kind in te laten zien dat slapen op zijn eigen kamer veel fijner is. Hij heeft veel meer ruimte, alle knuffels zijn in de buurt. Lekker op zijn eigen plekje zonder dat papa de dekens af pakt. Geen last van mama’s gesnurk, een veel fijnere deken, noem maar op.
-
Betrek je kind bij het proces
Geef aan dat jullie er samen voor gaan zorgen dat je kind in zijn eigen kamer durft te slapen. Laat hem meedenken. Moeten er monsters worden weggejaagd? Of kan hij misschien met een lampje wel slapen? Moet het bed in de andere hoek?
-
Belonen
Heeft je kind een nacht in zijn eigen kamer geslapen? Dat mag best beloond worden. Bijvoorbeeld met een stickerkaart die uiteindelijk leidt tot een cadeautje of activiteit.
-
Houd vol, blijf consequent
Hoe moeilijk dat ook is. Als je peuter door heeft dat jij na een paar keer de strijd opgeeft, kan je net zo goed meteen stoppen. Dus blijf je kind terug naar bed brengen en blijf rustig.
Bij papa en mama in bed slapen is bij ons gelukkig beperkt gebleven. Alleen als Yinthe oorontsteking had of iets in die trant mocht ze af en toe bij ons. Maar ook zij heeft haar momenten gehad, al was dat meer ondeugendheid dan angst. Gelukkig ziet ze zelf in dat haar kamer veel mooier is dan die van ons en dat haar bed veel lekkerder ligt.
Is jouw peuter niet zo makkelijk? Bedenk dan maar dat er geen tiener is die bij zijn ouders in bed wil slapen. Dus ook dit gaat weer over, ooit. 😉