Heb je wel eens een spontane bloedneus tijdens de zwangerschap gehad? Best vervelend, vooral als het gebeurt tijdens een vergadering of wanneer je in de supermarkt staat. Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken: een bloedneus tijdens de zwangerschap is niet schadelijk voor jou of de baby, het is juist een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje. Waarom krijgen zwangere vrouwen sneller een bloedneus, en wat je moet doen als je er één hebt? Je leest het hier!
Wat veroorzaakt een spontane bloedneus tijdens de zwangerschap?
Soms krijg je een bloedneus omdat je jouw neus snuit, maar het kan ook voorkomen dat er spontaan ineens een stroom bloed uit je neus loopt. Lekker dan… Hoe komt dat?
Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam extra progesteron aan. Progesteron is een hormoon dat er onder andere voor zorgt dat je baby beschermd wordt tegen infecties door de baarmoedermond af te sluiten, het voorkomt dat je vruchtje wordt afgestoten en helpt bij de ontwikkelingen van de melkklieren.
Maar progesteron zorgt er ook voor dat de bloedvaten dunner en slapper worden, waardoor ze eerder kunnen beschadigen. Tel daarbij op dat je meer bloed in je lichaam hebt als je zwanger bent en je slijmvliezen (die ook in je neus zitten) extra doorbloed zijn.
Er komt dus meer druk op die slappere bloedvaatjes te staan en soms kunnen ze dat even niet meer hebben, en hop… daar heb jij weer een spontane bloedneus te pakken.
Kunnen bloedneuzen tijdens de zwangerschap gevaarlijk zijn?
Bloedneuzen als je zwanger bent kunnen niet gevaarlijk zijn omdat het vaak maar van korte duur is. Het bloedverlies is niet heel groot en het is meestal binnen 10 minuten afgelopen. Duurt het bij jou langer dan 10 minuten en/of voel je jezelf vaak duizelig, licht in je hoofd of heb je hoofdpijn? Neem dan voor de zekerheid even contact op met je huisarts.
Hoe kan je een bloedneus zo snel mogelijk stoppen?
Heb je een bloedneus tijdens de zwangerschap dan moet je het volgende doen:
- Ga rustig zitten;
- Snuit je neus voorzichtig;
- Knijp je neus dicht: knijp je neus dicht, net onder je neusbeen.
- 10 minuten dicht: houd je neus 10 minuten dicht, net onder je neusbeen.
- Licht voorover: buig je hoofd licht voorover. Ga NIET achterover leunen!
Kan je een bloedneus voorkomen?
Een bloedneus tijdens de zwangerschap kan soms op de meest onhandige momenten komen, zorg er daarom altijd voor dat je bent voorbereid door zakdoekjes mee te nemen. Tevens kun je wat dingen doen om de kans op een bloedneus iets te verkleinen, maar helemaal voorkomen gaat helaas niet.
Kans op een bloedneus tijdens de zwangerschap verkleinen?
Dit doe je zo:
- Niet in de neus peuteren: Ga niet in je neus peuteren, want dan kan je een bloedneus veroorzaken.
- Let op bij verkoudheid of droge lucht: Erg droge lucht of een verkoudheid kunnen een bloedneus veroorzaken. Wees hier dus goed op voorbereid. Mocht de lucht in je slaapkamer erg droog zijn, zet er dan een luchtbevochtiger neer.
- Niet hard snuiten: Als je hard snuit zet je veel druk op de bloedvaten en ontstaat er ook eerder een bloedneus. Snuit dus altijd heel voorzichtig en vergeet niet dat je niet met de zakdoek in je neus moet gaan peuteren.
- Pas op met je neus: Een tik op je neus of iets in je neus (zoals een steentje of kraaltje) veroorzaakt ook een bloedneus. Nu denk ik niet dat je dagelijks hiermee te maken krijgt, maar goed: je bent nu in ieder geval gewaarschuwd.
Had jij ook last van een bloedneus tijdens de zwangerschap en heb je nog tips?