“babydeals
Zwangerschap

Borstkanker tijdens de zwangerschap

Het komt te vaak voor, borstkanker. Vreselijk, deze rotziekte. Je kent ongetwijfeld iemand in jouw omgeving die ermee te maken heeft (gehad). Dat gun je helemaal niemand, maar zeker geen zwangere vrouw. Helaas komt ook dat vaker voor dan je misschien denkt. Wat zijn de mogelijkheden bij borstkanker tijdens de zwangerschap? En zijn er risico’s? Ik ben op onderzoek gegaan voor je.

hema rompers

Borstkanker behandelen tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, zit je lichaam bomvol hormonen. Die hormonen kunnen ervoor zorgen dat je borsten veranderen, vaak voel je iets wat helemaal geen kanker is. Gelukkig maar. Melkklieren spelen hierbij een grote rol.

Maar toch wordt er bij 1 op de 10.000 vrouwen borstkanker geconstateerd tijdens de zwangerschap. Heftig, om in deze toch al spannende tijd te maken te krijgen met zo’n ziekte. Een klein lichtpuntje: de kanker zelf kan je baby niet aantasten.




In principe probeert men om de borstkanker tijdens de zwangerschap ‘gewoon’ te behandelen. Natuurlijk houden de artsen rekening met het feit dat er een baby in je buik groeit. Niet alle onderzoeken zullen mogelijk zijn en bovendien zijn niet alle behandelingen geschikt als je zwanger bent. Maar gelukkig zijn er meestal genoeg mogelijkheden over en is borstkanker tijdens de zwangerschap in het algemeen heel goed behandelbaar.

Lees ook: Het invriezen van eicellen! Hoe werkt dat?

borsten controleren zwangerschap anders aanvoelen

Risico’s voor de ongeboren baby

De kanker zelf is dus geen risico voor je kindje. Onderzoeken en behandelingen daarentegen kunnen gevaren met zich meebrengen. Artsen weten heel goed welke behandelingen wel mogelijk zijn en niet schadelijk voor de ongeboren baby in je buik.

  1. Onderzoek

    Als men onderzoekt of het echt gaat om borstkanker wordt normaal gesproken een mammografie (röntgenfoto van je borst) gemaakt. Tijdens de zwangerschap is dit af te raden. In de eerste plaats omdat deze röntgenstraling niet goed is voor je baby. Bovendien is door al die hormonen in je borst een foto niet altijd even duidelijk.

    Vanwege de op gang komende melkproductie zijn je melkklieren erg actief. Dit zorgt ervoor dat de uitslag minder betrouwbaar kan zijn. Er wordt dus liever gebruik gemaakt van een echografisch onderzoek.

  2. Operatie

    In principe is een (borstbesparende) operatie mogelijk bij borstkanker tijdens je zwangerschap. Hier zal men het liefst mee wachten totdat het eerste trimester voorbij is. De narcose is namelijk niet goed voor een prille zwangerschap en kan dus gevaarlijk zijn voor je kindje.

  3. (Na)behandeling

    In het eerste en tweede trimester is bestraling mogelijk als je baby goed afgeschermd kan worden, in het derde trimester wordt dit niet meer gedaan.
    Bij chemotherapie is dat juist andersom. In het eerste trimester brengt dit te veel risico’s met zich mee, bijvoorbeeld een miskraam en aangeboren afwijkingen. Maar in het tweede en derde trimester kan je wel weer chemotherapie krijgen.

    Er is dan nog een kleine kans op een groeiachterstand, daarom probeert men de zwangerschap zo lang mogelijk uit te dragen. Het kan zijn dat je baby te weinig witte bloedlichaampjes heeft. Hierdoor is de weerstand van je kindje minder en de kans op infecties dus groter. Deze witte bloedlichaampjes maakt je baby gelukkig zelf weer aan.

  4. Hormoontherapie

    Deze behandeling geeft men niet tijdens een zwangerschap. Simpelweg omdat er nog te weinig bekend is over de risico’s voor je ongeboren kindje.

prenatal extra korting banner

Lees het verhaal van deze moeder die toch zwanger werd terwijl ze kanker heeft gehad!

Borstkanker en borstvoeding

Met de gezonde borst kan je (normaal gesproken) gewoon borstvoeding geven als je borstkanker hebt gehad. En ook als je een borstbesparende operatie hebt ondergaan, kan een op de vier vrouwen toch borstvoeding geven. Als je bestraling hebt gehad wordt het wat moeilijker. Soms krijg je door die bestraling namelijk al stuwing tijdens de zwangerschap. Ook hier geldt dat dit bij iedereen anders verloopt en het niet te voorspellen is of de borstvoeding zal lukken of niet. Net als na een ‘gewone’ zwangerschap.

Borstkanker tijdens de zwangerschap is verschrikkelijk en je moet er niet aan denken. De keerzijde van dit hele verhaal is dat een zwangerschap je ook kan ‘beschermen’ tegen borstkanker. Onze borsten zijn namelijk pas volgroeid na een zwangerschap. Dan zijn de melkklieren volledig ontwikkeld en daardoor is de kans op borstkanker kleiner. Zeker als je eerste kind is geboren voor je 30e verjaardag.

Voel je iets in je borst waar je niet helemaal zeker van bent? Ga ermee naar je huisarts, of je nou zwanger bent of niet. Beter tien keer te vaak dan een keer te weinig. Want hoe goed borstkanker tijdens de zwangerschap ook te behandelen is, kanker is nu eenmaal het best te behandelen als je er heel vroeg bij bent. Kijk ook eens op de website van borstkanker.nl

Lees ook: Het HPV virus tijdens de zwangerschap!



banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019