Als je gaat bevallen sta je voor een keuze: borstvoeding of flesvoeding. Beide hebben voor- en nadelen. Artsen en verloskundigen zullen je in eerste instantie aanraden om te kiezen voor borstvoeding geven. Sta je achter dit advies en heb je de mogelijkheid om dit te doen, dan kun je in deze blog lezen wat borstvoeding geven inhoudt en hoe je jouw baby kunt aanleggen.
Voordelen borstvoeding geven
Het geven van borstvoeding heeft een aantal erg belangrijke voordelen:
- Je baby krijgt de juiste voedingsstoffen binnen;
- Je baby krijgt veel afweerstoffen binnen via moedermelk, dit beschermt tegen ziektes;
- Borstvoeding verkleint de kans op oorontsteking, overgewicht, darminfecties en maaginfecties;
- Het vet in moedermelk draagt bij aan een goede ontwikkeling van de hersenen;
- De samenstelling van de moedermelk is afgestemd op je baby;
Enkele voordelen voor de moeder zijn dat je door borstvoeding geven gemiddeld 500 kilocalorieën per dag verbrand. Hierdoor zal je sneller weer op gewicht zijn. Daarnaast zorgt het ervoor dat je baarmoeder sneller weer het ‘oude formaat’ aanneemt (dus gaat krimpen) en je hebt minder vaak bloedingen. Als laatste voordeel is de interactie tussen moeder en kind tijdens het voeden van onschatbare waarde!
Meer voordelen en een overzicht van de nadelen vind je in de blog over borstvoeding of flesvoeding. Tevens kun je daar ook meer informatie over flesvoeding terug vinden.
Hoe komt borstvoeding op gang?
In je borsten zitten melkkliertjes die melk kunnen produceren. Wanneer je melk produceert worden er voedingsstoffen uit je bloed gehaald en deze worden omgezet in moedermelk. Tijdens het borstvoeding geven zal, zodra je baby aan je tepel zuigt, door je lichaam twee hormonen worden geproduceerd:
-
Prolactine:
Dit hormoon produceert meer moedermelk zodat je baby kan blijven drinken
-
Oxytonine:
Dit hormoon zorgt ervoor dat de melk vanuit de melkklieren naar je tepel stroomt.
Baby aanleggen
Het proces van moedermelk produceren gaat vanzelf. Je baby aanleggen moet je wel echt zelf doen en dat kan in het begin wat lastig zijn. Het is belangrijk dat je jouw baby op de juiste manier aanlegt. Als je goed aanlegt zal het voeden soepel verlopen en beleef je er meer plezier aan. Je baby aanleggen bij borstvoeding geven kun je volgens de volgende stappen doen:
- Zorg voor een ontspannen voedingshouding. Gebruik een kussen in je rug of leg een voedingskussen onder je arm voor ondersteuning.
- Draai het buikje van je baby op jouw buik.
- Zorg ervoor dat het hoofdje en het lijfje van je baby op één lijn is (dus niet gebogen).
- Breng het hoofdje van je baby bij je borst en zorg er hierbij voor dat zijn of haar neusje bij je tepel is.
- Druk vervolgens het lijfje van je baby tegen je aan (niet het hoofdje).
Als extra stimulatie kun je proberen met je tepel over het mondje van je baby te strelen. Je baby zal nu (hopelijk) het mondje openen en beginnen te drinken. Tijdens het drinken is het belangrijk dat je het hoofdje alleen ondersteund maar niet vasthoudt. Je baby heeft namelijk een beetje bewegingsvrijheid nodig. Als je baby klokkende geluidjes maakt, zijn of haar kaakjes beweegt en bolle wangetjes heeft dan gaat alles goed!
Heb je moeite met je baby aanleggen?
Vraag dan advies aan je verloskundige en vraag of diegene even meekijkt. Je kunt ook tijdens je zwangerschap een borstvoedingscursus volgen. In de meeste gevallen zal de verloskundige je direct na de bevalling al op weg helpen met het geven van borstvoeding.
Lees ook: Hoe vaak drinkt een baby de eerste dagen?
Voedingshoudingen en een video
Er zijn vele verschillende voedingshoudingen die je kunt aannemen. Bijvoorbeeld:
-
Madonnahouding
Moeder zit en je baby ligt op je onderarm. Dit is meestal de houding waarmee je begint.
-
Rechtop zittend
Moeder en baby zitten rechtop
-
Liggende houding
Moeder en baby liggen.
Doorgeschoven houding
De baby rust op je arm en je houdt het hoofdje vast.
-
Rugby houding
: De beentjes van de baby heb je onder je arm of naast je.
Er is geen voedingshouding die het beste is. Experimenteer dus een beetje en je zult vanzelf jouw favoriete houding vinden voor borstvoeding geven. Zodra je meer ervaring hebt in je baby aanleggen zal alles steeds meer vanzelf gaan. Jij en je baby zijn er dan aan gewend en op een gegeven moment wordt het eerder een gewoonte dan dat het je veel moeite kost!
Bij deze moeder gaat borstvoeding geven wel heel makkelijk. Ze levert maar liefst 7,5 liter moedermelk per dag!