Je kindje zindelijk maken kan best een hele klus zijn. Bij het ene kind gaat het bijna vanzelf, terwijl een ander kind er veel meer moeite mee heeft. Als je kindje er zelf niet klaar voor is, kan je als ouder hoog of laag springen, maar op de wc plassen moeten ze toch echt zelf willen. Maar wat nou als je kindje wel zindelijk is maar (weer) in de broek plast? Kun je broekplassen voorkomen bij je peuter?
Wanneer zijn de meeste kinderen zindelijk?
De meeste ouders beginnen rond de tweede verjaardag van hun peuter met zindelijkheidstraining. Vaak zijn kindjes rond hun derde jaar overdag zindelijk.
Maar helemaal droog tijdens de nacht zijn de meeste kinderen pas als ze een jaar of vier oud zijn. En ook daarna gaat het nog best regelmatig mis, wat dus helemaal niet gek is. Van de kinderen tussen de vier en zeven jaar plast 7% nog regelmatig in zijn broek. Maar ook bij kinderen die ouder zijn komt het vaak voor. Bij de kinderen van 12 jaar plast nog 2% in zijn broek of in bed.
Oorzaken van broekplassen bij kinderen
Broekplassen kan verschillende oorzaken hebben. Bij jongere kinderen is het vaak omdat ze niet goed luisteren naar hun lichaam. Op het moment dat je peuter druk aan het spelen is, heeft hij simpelweg geen zin om te gaan plassen en negeert dus het gevoel. Met als gevolg dat hij ineens echt moet en het niet meer op kan houden. Hoe vaak ik mijn peuter niet op en neer zie hupsen of met gekruiste benen zie staan. Als ik dan vraag: “moet je plassen?” krijg ik altijd een negatief antwoord. Om een halve minuut later “mama, ik moet plassen!” te horen.
Een andere oorzaak is vaak spanning of stress. Kinderen waarbij een grote verandering in het gezin plaatsvindt gaan vaak ineens weer broekplassen. Denk hierbij aan een scheiding, het krijgen van een broertje of zusje, of het overlijden van bijvoorbeeld een opa of oma. Maar ook een grote stap als naar school gaan, of een verhuizing kan de reden zijn.
Behalve deze oorzaken kan broekplassen ook een lichamelijke oorzaak hebben. Een blaasontsteking, urineweginfectie, overactieve blaas of obstipatie kunnen de reden zijn. Maar ook het verkeerd gebruik van de bekkenbodemspieren kan broekplassen veroorzaken. Dit laatste kan worden behandeld door therapie.
4 Tips hoe je broekplassen kan voorkomen bij je peuter
Heeft het bedplassen van je peuter geen medische oorzaak? Dan zal je willen proberen het probleem aan te pakken. Hieronder lees je een aantal tips die kunnen helpen het broekplassen te voorkomen.
-
Emoties onder controle krijgen
Denk je dat de oorzaak stress of spanning is? Probeer er dan achter te komen waar die stress vandaan komt. Is je peuter ergens bang voor? Maakt hij zich ergens druk om? Er zijn hele leuke boekjes zoals Slaapklets om samen de dag door te nemen. Hier kun je door bepaalde vragen te stellen gemakkelijk achter de gevoelens van je kindje komen. Daardoor kan je er hopelijk voor zorgen dat je kind zich weer veilig voelt en het broekplassen daardoor minder wordt.
-
Vaste plasmomenten
Vergeet je kind te plassen? Of is hij te druk zodat hij het niet merkt? Zorg voor vaste plasmomenten. Bijvoorbeeld bij het wakker worden, voordat je ergens naar toe gaat, voor het eten, voor het slapen. Noem maar op. Kijk goed wat voor jullie werkt.
Bespreek dit ook op school, zodat de juf ervoor kan zorgen dat deze momenten ook op school vastgehouden worden. Kijk ook eens naar een plashorloge! Deze kun je zo instellen dat er een alarm gaat als je kindje moet gaan plassen waardoor je broekplassen kan voorkomen.
-
Niet boos worden!
Probeer ervoor te zorgen dat je niet boos wordt op je peuter. Hoe vervelend het ook is en hoe vaak je ook gewaarschuwd hebt. Je kind doet het echt niet expres. En als jij boos wordt krijgt je kind alleen maar meer stress, waardoor het broekplassen misschien alleen maar erger wordt.
-
Luier over de onderbroek
Word je ondertussen gek van al die was? En wil je niet steeds de juf of opvang opzadelen met weer schone kleding aan doen? Trek dan een luier over de onderbroek aan. Zo voelt je kindje wel dat hij in zijn broek plast, de onderbroek wordt namelijk nat. Maar door de luier die er omheen zit, zijn niet meteen de andere kleren ook doorweekt. Misschien geen tip om van broekplassen af te komen, maar wel eentje om het iets ‘gemakkelijk’ te maken.
Broekplassen is heel vervelend. Niet in de eerste plaats voor jullie als ouders, maar vooral voor je kind. Hij vindt het ook niet leuk om zichzelf te vervuilen als er vriendjes in de buurt zijn, of om weer te laat bij de wc te komen terwijl hij zo zijn best deed. Hopelijk kunnen de tips je helpen om het broekplassen te voorkomen bij je peuter. En bij twijfel kan het nooit kwaad om een bezoekje te brengen aan de huisarts.