Een zwangerschap gaat altijd gepaard met wat extra lichaamsgewicht en het krijgen van een buikje. Zelfs na de geboorte zal het nog wel even duren voordat je buik terug naar het formaat is die je voor de zwangerschap had. Om het buikje eraf te krijgen is het belangrijk dat je weer gezond gaat eten. Tevens kunnen buikspieroefeningen na de bevalling helpen om je buikspieren weer sterk te maken. Lees hier alles over wanneer je weer buikspieren kunt doen na de bevalling, welke spieren je vooral moet trainen en bekijk handige video’s.
Zwangerschapskilo’s na de bevalling
Je komt er bijna niet onderuit: na je bevalling zal je nog een tijdje kampen met wat zwangerschapskilo’s en een blubberbuikje. Gemiddeld komen vrouwen ongeveer 10 tot 15 kilo aan tijdens de zwangerschap. De eerste 5 kilo zal je snel verliezen omdat deze kilo’s bestaan uit je baby, vruchtwater, placenta, extra bloed en vocht. Maar de overige kilo’s kunnen lastiger gaan.
Ga in ieder geval niet lijnen, zeker niet als je borstvoeding geeft. Tijdens het lijnen komen er schadelijke stoffen in de moedermelk terecht wat schadelijk kan zijn voor je baby.
Daarnaast heb je juist wat extra kilocalorieën nodig als je borstvoeding geeft omdat je 500 kilocalorieën per dag verbrand. Wil je snel op je oude gewicht komen, dan kan borstvoeding geven dus zeker helpen.
Wanneer kun je weer beginnen met sporten na de zwangerschap?
Na de geboorte van je kleine wondertje is het niet verstandig om meteen aan de slag te gaan met sit-ups. Tijdens de zwangerschap rekken de buikspieren behoorlijk uit en verschuiven ze.
Daarnaast hebben de zwangerschap en de bevalling een behoorlijke impact op je lichaam. Begin pas met het trainen van je buikspieren als je buikspieren weer op de juiste plek zitten, meestal is dit na 6 weken. Als je een keizersnede hebt gehad, kan het 8 weken duren. Lees hier meer informatie over ontzwangeren.
Doe dit eerst voor je buikspieroefeningen na de bevalling gaat doen!
Wil je zeker weten of je buikspieren weer genoeg naar elkaar zijn toe gegroeid?
Doe dan het volgende trucje. Ga met je rug op de grond liggen. Trek je knieën op en zet je voeten plat op de vloer. Til vervolgens je hoofd ietsje omhoog. Je spant nu je buikspieren aan. Leg van één hand de vingers boven je navel. Als het goed is voel je daar een kuiltje. Is deze opening groter dan 2 vingers dan is de buikspier peesplaat nog onvoldoende gesloten. Je moet dan nog even wachten.
Buik na zwangerschap kwijtraken
Om je buik kwijt te raken kun je beginnen met gezond eten waarbij je suiker en vet even laat staan. Ga niet meteen op dieet, zeker niet wanneer je borstvoeding geeft. Naast gezond eten kun je na ongeveer 6 weken beginnen met sporten om zo nog meer kilocalorieën te verbranden.
Buikspieroefeningen na de bevalling is zeker goed om te doen om je buikspieren weer terug te krijgen, maar denk niet dat je van alleen buikspieroefeningen ook een strakke buik krijgt. Als er een laagje vet over je spieren ligt, kun je trainen wat je wilt: eerst moet dat laagje vet eraf. En die gaat er alleen maar af als je minder kilocalorieën eet dan je binnen krijgt en dus afvalt.
Het belang van je buikspieren weer trainen
Zoals we net al aangaven zal je niet een platte buik krijgen als je alleen buikspieroefeningen na de bevalling gaat doen. Alleen de combinatie van gezond eten en meer bewegen gaan je helpen. Toch zijn buikspieroefeningen heel goed om te doen.
Richt je eerst op je zijbuikspieren. Deze spieren mag je vaak al wat eerder trainen na de bevalling. De zijbuikspieren zijn verbonden aan je rug en vormen een soort van stevige gordel. Door deze te trainen kun je eventuele rugklachten verminderen. Als dit goed gaat kun je na een tijdje je rechte buikspieren trainen.
Goede oefeningen voor je zijbuikspieren en buikspieren
Goede buikspieroefeningen na de bevalling zijn:
-
V-up
-
Side crunch of gedraaide crunch
-
Superman of prone cobra
Doe in de eerste weken dat je begint met trainen, slechts 2 dagen in de week buikspieroefeningen. Bouw het langzaam op zoals 3 sets van 10 herhalingen per oefening. Na elke set rust je 1 minuut. Pas na een paar weken ga je het opbouwen.
Voel je pijn tijdens de oefeningen? Stop dan meteen en probeer het een aantal dagen nog een keer.
Lees deze blog voor buikspieren trainen tijdens de zwangerschap!