Waarschijnlijk ken je ze wel, de blije clowns met rode neus die zieke kinderen aan het lachen maken. Maar wist je dat ze veel meer doen dan dat? En dat CliniClowns zijn een echt beroep is?
Wat doen de CliniClowns?
De CliniClowns zijn opgericht in 1992 en bestaan dus al bijna 30 jaar! Inmiddels zijn er vanuit het hoofdkantoor in Amersfoort 95 clowns werkzaam. Ze zijn er voor iedereen die bang, onzeker, eenzaam of verdrietig is en de kracht van een lach hard nodig heeft.
Dat kunnen dus ernstig zieke kinderen op de kinderafdeling in een ziekenhuis zijn. Maar ook mensen met dementie of een (verstandelijke) beperking. Je denkt misschien dat de CliniClowns altijd vrolijk binnen komen springen, maar niets is minder waar. Ze weten dat ieder kind en mens anders reageert en schatten altijd heel nauwkeurig in wat er kan. Daarom komen CliniClowns altijd voorzichtig binnen, met een teen over de drempel, om in te schatten hoe de situatie is.
Voor artsen kunnen CliniClowns heel behulpzaam zijn. Zo zijn ze vaak aanwezig bij behandelingen. Om kinderen door een vervelend onderzoek te slepen, af te leiden en pijn en angst weg te nemen. De moeder van een ernstig ziek meisje gaf aan haar kind wel eens in de houtgreep te hebben genomen om een onderzoek te kunnen doen. Dankzij de CliniClowns is dit niet meer nodig.
Twee bijzondere voorbeelden van werk van CliniClowns
Je denkt bij CliniClowns waarschijnlijk snel aan zieke kinderen. En daar spelen de clowns inderdaad vaak voor. Maar hoe bijzonder is het dat de clowns ook spelen voor demente mensen. Zo gaan ze vaak op bezoek bij echtpaar Munters in Rotterdam. Dit bejaarde echtpaar is dement en wonen samen in een woonzorgcentrum. Door in te spelen op de klachten die de bewoners hebben, voelen ze zich begrepen en ‘vergeten’ ze even hun dementie. De twee kijken altijd uit naar hun contact moment met de CliniClowns.
Een ander verhaal is dat van Quinten. Hij werd na 34 weken zwangerschap geboren omdat zijn moeder zwangerschapsvergiftiging had. Om hem te kunnen redden werd hij 7 uur lang gereanimeerd. Moeder Hillegonda had al snel door dat er iets niet goed was, toen ze eenmaal naar huis mochten. En dat bleek ook het geval, een gen dat zij draagt heeft ze ook aan Quinten gegeven.
Maar wat dit gen precies is wordt maar niet duidelijk, zelfs niet na heel veel onderzoeken. Wat Quinten wel heeft is ADHD, autisme en Gille de la Tourette, een behoorlijk pakketje dus.
Het is voor Quinten moeilijk om vrienden te maken, maar de CliniClowns zijn er altijd voor hem. Zij zijn zijn beste vrienden. Vaak heeft hij contact met ze via de app. Ze gingen ooit zelfs al bellend mee door de McDrive! Voor Quinten zijn de clowns heel belangrijk, hij staat met ze op en gaat met ze naar bed.
Hoe kan je CliniClown worden?
CliniClown word je niet zomaar. Het is een echte baan en dus geen vrijwillige functie die je af en toe uitvoert. Je moet ervaring hebben met theater en goed kunnen improviseren.
Heb je goede communicatieve vaardigheden, spreek je Nederlands, kan je je verplaatsen in de belevingswereld van je publiek? Kan je goed reflecteren, feedback geven en ontvangen en functioneren in een team? Dan ben jij misschien wel een goede CliniClown!
Om CliniClowns te worden moet je eerst auditie doen. Als je daar doorheen komt, loop je een aantal weken mee en word je opgeleid. Je krijgt trainingen en scholing. Maar je moet ook minimaal 22 uur per week beschikbaar zijn op wisselende tijdstippen en dagen.
CliniClowns helpen?
Als je de CliniClowns wilt helpen zijn daar heel veel manieren voor. Natuurlijk zijn donaties in vorm van geld altijd welkom. Hoeveel dit is bepaal je zelf en ook of je eenmalig of periodiek wilt doneren.
Maar ook je oude spullen kunnen helpen! Lever je oude kleding, mobieltjes of cartridges in. Deze worden gerecycled en een deel van de opbrengst gaat naar de CliniClowns. Wist je dat je ook je Kruidvat- en BP spaarpunten en cadeaukaarten kan doneren?
Wat de CliniClowns doen is dus veel meer dan alleen leuk en grappig. Ze zijn een echte steun voor heel veel mensen, en kunnen zelfs zorgen dat onderzoeken beter gaan. Een hele belangrijke baan dus!