We kennen allemaal wel die bekende grote blauwe navelklem. Deze wordt gebruikt om de navelstreng af te klemmen. Dit zorgt ervoor dat het navelstompje uiteindelijk afsterft en eraf valt (meestal na zo’n 8 dagen). Maar zo’n grote klem om zo’n klein naveltje is niet altijd heel praktisch. Gelukkig is daar in Scandinavië iets nieuws op gevonden, namelijk: de cordring! (soms ook navelstreng ring of navelring genoemd) In Zweden gebruiken ze deze altijd, in Nederland is het nog niet echt bekend. Maar wat is een cordring, wat zijn de voordelen en hoe gebruik je hem?
Wat is een cordring?
Een cordring is een vervanger van de navelklem, hij is lichter, gemaakt van latex en wordt gebruikt om de navelstreng af te klemmen. Op het moment dat de navelstreng is doorgeknipt, moet deze worden afgeklemd. Maar om het verhaal compleet te maken, moeten we even bij het begin beginnen.
Wat is nou eigenlijk een navelstreng?
Dit is de verbinding tussen je kindje en de placenta (moederkoek). De zuurstof en voedingsstoffen die de placenta opneemt gaan via de navelstreng naar je kindje. Maar andersom gaan ook de afvalstoffen via de navelstreng naar de placenta en worden op deze manier afgevoerd.
Fijn om te weten misschien is dat de navelstreng geen zenuwen bevat, je kindje voelt dus geen pijn op het moment dat de verloskundige of de vader deze doorgeknipt.
En dan komt de cordring om de hoek kijken. Een klein rubberen ringetje in plaats van een grote klem.
Lees ook: Waarom je de navelstreng niet gelijk moet doorknippen!
Voordelen van de cordring! Daarom wordt deze navelring steeds meer gebruikt!
Een groot voordeel van de cordring is dat de kans op ontstekingen veel kleiner is. Dit ringetje is veel kleiner, bijna gewichtsloos en je ziet hem amper. Voor je baby zit dit dus ook comfortabeler en ook in combinatie met de luier zal deze minder in de weg zitten.
De ring is gemaakt van latex (natuurrubber), maar er is ook een latexvrije variant op de markt. De latex variant is wat soepeler en daardoor fijner in gebruik. Steeds meer verloskundigen raden deze manier van het afklemmen van de navelstreng aan.
In het kraampakket zit nog een navelklem, dus als je gebruik wilt maken van een cordring zal je deze zelf moeten aanschaffen. Je kunt hier navraag over doen bij je verloskundige, of hem via internet bestellen.
Lees ook: De gevolgen van een moeizame geboorte!
Hoe gebruik je een cordring?
Je brengt de cordring natuurlijk niet zelf aan, dit zal de verloskundige doen, of als je in het ziekenhuis bevalt de verpleegkundige, gynaecoloog of welke persoon je op dat moment ook helpt.
- Haal de chirurgische klem door het oogje;
- Klem de navelstreng aan de kant van de placenta af met een andere chirurgische klem;
- Klem, met de klem waar de cord ring aan zit, de navelstreng dicht in de buurt van de baby;
- Knip de navelstreng door tussen de twee klemmen;
- Schuif het oogje van de cordring omlaag langs de klem;
- Houd de ring bij het handvat en trek hem over de navelstreng heen;
- Knip het handvat van de cordring af. Daarna blijft alleen het kleine ringetje achter om het navelstompje.
Beelden zeggen meer dan woorden, bekijk onderstaand video van het aanbrengen van de cordring:
Cordring ervaringen
De ervaringen met de cordring zijn heel positief. Veel moeders laten weten dat de navel mooier genezen dankzij deze navelring, en dat het veel gemakkelijker was met het verzorgen van de baby. Want je hoeft minder op te letten met verschonen. Je blijft minder snel hangen achter die grote klem en de luier schuurt er niet tegenaan.
Ook is een veel gehoorde reactie dat de verloskundige nog geen ervaring had, maar na een keer gebruik ook om was. De prijs wordt ook genoemd als positief punt, voor een paar euro heb je een cordring besteld. Een vraag die men vaak stelt is of de ring om elke navelstreng past, aangezien niet elke navelstreng even dik is.
In Zweden wordt de cordring standaard gebruikt, dus waarschijnlijk is dat wel het geval en past hij om elke navelstreng.
Een “nadeel” wat moeders melden is dat het langer duurt voordat het navelstompje eraf valt, maar andere nadelen zijn er niet.
Er zijn dus andere opties dan de navelklem. Ik had tot nu toe nog nooit van de cordring of navelring gehoord, maar ik ben zo enthousiast geworden dat ik er meteen een besteld heb. Over een paar weken weet ik dus wat ik ervan vind 😉
[adrotate banner=”92″