Darmkrampjes is een veelvoorkomend babykwaaltje bij baby’s tussen de 6 weken tot 4 maanden oud. Meestal hebben baby’s die 6 maanden oud zijn geen last meer van darmkrampjes of buikkrampjes. Darmkrampjes zijn niet gevaarlijk, maar wel heel vervelend voor de baby en ook voor de ouders.
Baby darmkrampjes symptomen
Op het moment dat je baby krampjes voelt, worden de spieren van de darmwand samengetrokken. Dit gebeurt tijdens of na het voeden. De volgende symptomen wijzen op darmkrampjes:
- De baby huilt hevig en lang tijdens en na de voeding, meerdere keren per dag;
- Jouw baby trekt met de beentjes en balt met zijn vuistjes;
- Het is mogelijk dat de baby ook last heeft van erge winderigheid.
Oorzaken van buikkrampjes bij de baby
Er zijn diverse oorzaken van darmkrampjes of buikkrampjes bekend, zoals:
-
Onvolledig ontwikkelt maag-darmstelsel
Als je baby is geboren moet hij of zij voor het eerst de darmpjes gebruiken. Het verteren van voedsel kan daarom in het begin wat problemen geven, zeker wanneer het maag-darmstelsel nog niet geheel ontwikkeld is. Dit heeft dus even tijd nodig totdat de ontwikkeling geheel is voltooid.
-
Borstvoeding
Het is mogelijk dat je baby via de borstvoeding bepaalde stoffen binnen krijgt die de darmpjes nog niet goed kunnen verteren.
Denk bijvoorbeeld aan:- Koolsoorten;
- Pittige kruiden;
- Koffie;
- Frisdranken;
- Citrusvruchten;
- Chocolade.
Natuurlijk weet je dit al, maar tabak en alcohol zijn ook niet bevorderlijk voor de gezondheid van je baby als je borstvoeding geeft.
-
Lucht bij het voeden
Wanneer een baby drinkt kan er lucht meekomen. Dit gebeurt vaak wanneer je baby te snel of te gulzig drinkt. Lucht in de darmen kunnen krampjes in de hand werken.
-
Medische oorzaak
In sommige gevallen (maar dat komt niet heel vaak voor) kunnen buikkrampjes veroorzaakt worden door een voedsel intolerantie zoals koemelkallergie.
Lees ook: 10 Tips tegen darmkrampjes bij de baby die werken!
Is er een middel tegen darmkrampjes?
Gelukkig zijn er een paar middeltjes die de darmkrampjes enigszins kunnen verlichten. Houdt er wel rekening mee dat ze de buikkrampjes niet kunnen genezen. De genezing zal vanzelf gaan, maar kost wel een aantal weken of maanden. Het is niet nodig om de voeding aan te passen omdat dit in de meeste gevallen niet de oorzaak is.
Infacol bij darmkrampjes of buikkrampjes
Sabsimplex en Infacol zijn middeltjes tegen krampjes die ervoor zorgen dat de lucht die de baby binnenkrijgt bij het voeden wordt samengevoegd tot een grote luchtbel die jouw baby makkelijker kan op boeren. Het idee is dan dat de baby zo de lucht kwijt raakt en dus ook die vervelende darmkrampjes.
Of deze middeltjes tegen darmkrampjes echt werkt dat laat ik hier in het midden omdat er voorstanders en tegenstanders zijn. Door Infacol te geven bij krampjes doe je eerder aan symptoom bestrijding dan het daadwerkelijke probleem op te lossen.
Maar het kan de baby wel verlichting geven. Het is een afweging die je zelf moet maken. Heb je problemen met het toedienen van Infacol of Sab Simplex aan de baby omdat hij het uitspuugt? Bekijk dan dit trucje, bedacht door een moeder.
Wanneer ga je naar de huisarts?
Als je baby naast krampjes ook diarree heeft, moet overgeven of koorts heeft dan is het noodzakelijk om je huisarts in te lichten. Deze symptomen horen namelijk niet bij darmkrampjes.
Heeft je baby deze symptomen niet dan is het in principe niet nodig om de huisarts in te schakelen. Uiteraard kun je dat altijd toch doen, al is het maar voor je eigen gerustheid!