“babydeals
Voeding

De 5 beste roosvicee of diksap recepten!

Soms wil je jouw kind een beetje verwennen, maar wil je niet meteen een koekje vol suiker en vet geven of een snoepje waar je kind mega hyper van wordt. In dat geval is het altijd goed zelf iets te maken, dan weet je tenminste voor een groot deel wat erin gaat. Als je een gerecht of snack iets wilt zoeten kun je dit doen door roosvicee of diksap toe te voegen in recepten. Benieuwd wat je zoal op tafel kan toveren? Bekijk dan hier een paar diksap recepten.

beste babyfles banner

Diksap of roosvicee?

Zal ik, vanuit mijn rol als gewichtsconsulent, eens heel eerlijk zijn. Als ik een cliënt zou krijgen die vraagt of ze haar kind diksap of roosvicee moet geven, dan zou ik zeggen: geen van beide. In beide zitten suikers die niet goed zijn voor het gebit en grote hoeveelheden kunnen zorgen voor overgewicht. Ook in diksap zitten suikers en al zijn deze suikers natuurlijk: suiker is suiker.

Lees ook: Wat mag een baby nog niet eten en waarom?




Sommige mensen geven de voorkeur aan diksap omdat het bestaat uit natuurlijke suikers uit fruit. Diksap is immers ingedikt vruchtensap zonder toevoegingen. De zoete smaak komt dus van het fruit af.

In Roosvicee of limonades is vaak wel kunstmatige suiker toegevoegd samen met nog andere stoffen zoals conserveermiddelen en zoetstoffen. Dus wat dat betreft zou je misschien eerder voor diksap kunnen kiezen, maar er zijn ook uitzonderingen.
Er bestaan versies van roosvicee met minder suiker, zelfs minder dan in diksap. Het ligt dus een beetje aan wat je belangrijk vindt: natuurlijke producten of minder suiker.

Desalniettemin is het nog beter om helemaal geen diksap of roosvicee te gebruiken en je kind te laten wennen aan water zonder toevoeging. Pas wanneer dit na een tijd proberen niet lukt, kun je het proberen door een klein druppeltje diksap of roosvicee in het drinken te doen. Persoonlijk zou ik dan kiezen voor diksap of Roosvicee Low Cal.

babyvoeding laag geprijsd banner

De beste diksap recepten

Water of thee is altijd beter dan drinken met diksap of roosvicee. Dat gezegd hebbende kun je diksap nog voor andere doeleinden gebruiken. Kijk, soms wil je jouw kind gewoon even verwennen, als je dan toch iets wilt geven met suiker of vet (zoals chocolade) dan is het beter om zelf iets te maken met een beetje diksap. Dan weet je tenminste wat je jouw kind voorschotelt en kun je zelf de dosering bepalen.

Lees ook: De lekkerste vegetarische recepten voor peuters!

recept zelf ijslollies maken diksap

Onderstaand 5 lekkere en relatief gezonde diksap recepten

  1. Diksap ijsjes

    Move over waterijsjes, want deze diksap ijsjes zijn super makkelijk om te maken en ook nog eens mega goedkoop. ijslolliemakerHet enige wat je nodig hebt zijn van die ijsvormpjes. Die moet je gewoon één keer aanschaffen en vervolgens heb je daar je hele leven profijt van.

    Benodigdheden: 10 ijsvormpjes, 10 houten stokjes
    Ingrediënten: 130 ml diksap, 70 ml water
    Bereiding: Meng het water met de diksap, pak eerst 100 ml diksap en proef of het al niet zoet genoeg is. Als de smaak naar wens is, vul je de ijsvormpjes met het mengsel. Zet de ijsjes minimaal 6 uur in de vriezer.

  2. Diksap yoghurt ijsjes

    Er zijn meerdere diksap recepten voor ijsjes, zo ook deze super lekkere en gezonde diksap yoghurt ijsjes.

    Ingrediënten: 50 gram aardbeien en 50 gram mango. Kan vers of uit de vriezer (laat ze dan wel even ontdooien). 200 ml halfvolle yoghurt, 1 eetlepel diksap (smaak naar keuze).
    Bereiding: pureer het fruit met een staafmixer of in een keukenmachine. Meng het gepureerde fruit met de yoghurt en diksap. Verdeel het mengsel over de ijsvormpjes en laat het ongeveer 6 uur in de vriezer staan.

    TIP: Aangezien het fruit al lekker zoet is, kun je in stappen het diksap verminderen en vervolgens helemaal weglaten.

  3. Stoofperen met diksap

    Stoofperen worden vaak klaargemaakt met rode wijn, maar dat wil je jouw kleine baby niet voorschotelen. Gelukkig kun je ook diksap gebruiken voor dit smakelijke recept.

    Ingrediënten: stoofperen, kaneel, appelazijn of citroenschil (optioneel) en diksap (bijvoorbeeld rode diksap).
    Bereiding: Schil de peertjes. Laat ze heel of snijd ze in partjes. Probeer het steeltje eraan te laten zitten. Spoel ze af en doe ze in een pannetje. Voeg water, kaneel en een scheut diksap toe. Om een beetje een zuurtje aan het gerecht toe te voegen kun je wat appelazijn of citroenschil toevoegen. Breng het geheel aan de kook en zet dan het vuur zo laag mogelijk zodat het net niet kookt. Laat het zo 2 uur garen.

  4. Diksap dessert met aardbeien en kwark

    Wil je in het weekend een lekker dessertje voor je gezin? Maak dan eens dit diksap recept met aardbeien en kwark. Let op: de voorbereidingen moet je minimaal 2 uur van te voren treffen!

    Ingrediënten voor 2 personen: 150 gram aardbeien (of andere fruit), 200 gram magere kwark, 2 of 3 eetlepels diksap.
    Bereiding: Doe een doek in een zeef en schep hier de kwark op. Laat het vervolgens 2 uur uitlekken. Vlak voor serveren: Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd in stukjes. Meng de kwark met de diksap en voeg de aardbeien toe. Verdeel het mengsel over twee kommen.

  5. Diksap recept: Kruidkoek

    Soms is zo’n lekkere Hollandse peperkoek ontzettend lekker, alleen jammer dat er vaak veel suiker in zit. Als je een variant wilt proberen met zo min mogelijk suiker, dan kun je die het beste zelf maken!

    Ingrediënten: 4 eetlepels rozijnen, 200 gram volkorenmeel/speltmeel, 3 theelepels bakpoeder, 2 theelepels koekkruiden, 25 gram roomboter of kokosolie, citroenschil geraspt, 4 tot 5 eetlepels diksap, 1 ei, 200 ml koude thee, snufje zout.
    Bereiding:

    1. Verwarm de oven op 175 graden. Laat de rozijnen ongeveer 10 minuten in kokend water wellen.
    2. Zeef de volkorenmeel en meng het met bakpoeder en koekkruiden.
    3. Smelt de roomboter of kokosolie. Voeg het zout, diksap en geraspte citroenschil toe en roer goed door. Voeg het ei toe en klop het mengsel op tot een luchtige massa. Doe het mengsel bij het meel.
    4. Voeg in kleine beetjes de koude thee toe, blijf telkens goed roeren. Blijf net zoveel thee toevoegen totdat er een goed cakebeslag ontstaat.
    5. Laat de rozijnen even uitlekken en schep het door het beslag heen.
    6. Giet het cakebeslag in een ingevette cakevorm. Plaats de vorm in het midden van de oven en bak de kruidkoek in circa 60 minuten goudbruin.

Ken jij nog lekkere diksap recepten? Deel het met ons! Heb je een diksap recept gemaakt? Tag ons dan op Instagram!



cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019