“waterwipes
Zwangerschap

De achterhoofdsligging

Jouw baby neemt tijdens de zwangerschap allerlei posities aan. In het begin zwemt hij of zij vrolijk door je buik, er is immers ruimte genoeg. Maar hoe groter je kindje wordt, hoe minder ruimte er om hem heen is. Daarom is het fijn als jouw baby op tijd de juiste houding voor de bevalling aan neemt: de achterhoofdsligging.

hema rompers

Wanneer spreek je van een achterhoofdsligging?

Als je baby ligt zoals hij of zij ‘hoort te liggen’ is dat met het hoofd naar beneden. De baby ligt in de ideale positie als het achterhoofd aan de voorkant, en het voorhoofd aan de achterkant van je buik ligt. Jouw baby ‘kijkt’ dan als het ware naar je rug. De meeste baby’s liggen in deze positie, tegen de tijd dat de bevalling zich aan dient.




Waarom is de achterhoofdsligging de meest ideale ligging voor de bevalling?

De baby moet tijdens de bevalling moeilijke posities aannemen om door het nauwe geboortekanaal te kunnen. Als je baby in de achterhoofdsligging ligt, is dit ideaal. Want het hoofdje van de baby kan op deze manier de meest gunstige posities aannemen. Wat het dus gemakkelijk maakt om jouw baby naar buiten te persen. De baby ligt namelijk zo dat het smalste gedeelte van het hoofdje door je bekken gaat. Bovendien kan het hoofdje zich het meest gemakkelijk aanpassen aan de vorm van je bekken.

prenatal extra korting banner

Kan je de ligging van jouw baby beïnvloeden?

De meeste baby’s gaan ‘braaf’ in deze achterhoofdsligging liggen. Maar er zijn altijd “eigenwijze baby’s” bij natuurlijk. Tot 32 weken zwangerschap heeft je kindje alle ruimte om zich vrij te bewegen in je buik. Hij of zij kan zich in allerlei posities draaien.

Maar als je kindje groter wordt, zal dat draaien lastiger zijn. Als de baby zich dus voor de 33e week niet in de goede positie heeft gemanoeuvreerd is de kans aanwezig dat dit ook niet meer gaat gebeuren.

Er zijn mensen die beweren dat je door oefeningen de ligging van je baby kan beïnvloeden. Zo zou het helpen om je bekken naar voren te kantelen en als je zit je knieën lager te houden. Ook de zeemeermin zou kunnen helpen. Hierbij houd je je knieën bij elkaar als je gaat staan, met je voeten tegen elkaar aan.
achterhoofdsligging geboorte

Andere liggingen dan de achterhoofdsligging

Als de baby niet in de achterhoofdsligging ligt, hoe ligt hij of zij dan wel? Er zijn nogal wat manieren waarop je kindje in je buik kan liggen. Bij sommige liggingen is een natuurlijke bevalling mogelijk, maar kan het lastiger zijn. Soms wordt er, als de afwijkende ligging bekend is, gekozen voor een keizersnede.

  1. Sterrenkijker

    Bij een sterrenkijker ligt het hoofdje van de baby ligt keurig naar beneden, maar hij kijkt omhoog. Een natuurlijke bevalling wordt hierbij bemoeilijkt, omdat je kindje lastiger de draai kan maken en vaak weer een stukje terug zakt bij de uitdrijving.

  2. Voorhoofdsligging

    Het voorhoofd van de baby ligt naar beneden. Bij deze ligging is een natuurlijke bevalling erg lastig en wordt er vaak gekozen voor een keizersnede.

  3. Dwarsligging

    De baby is letterlijk een dwarsligger en ligt dus dwars in je baarmoeder. De verloskundige doet vaak een poging om de baby te draaien, als dat niet lukt is een keizersnede noodzakelijk.

  4. Kruinligging

    Het kruintje van de baby ligt naar beneden. Hierdoor is de doorsnede van het hoofdje groter en kan de baby dus moeilijker door het geboortekanaal. Een keizersnede heeft in dit geval meestal de voorkeur.

  5. Aangezichtsligging

    Het kindje ligt met het gezichtje naar beneden. Bij een aangezichtsligging is soms is een natuurlijke bevalling mogelijk, maar vaak kiest men toch voor een keizersnede.

  6. Stuitligging

    De stuitligging is meest bekende afwijkende ligging. De baby ligt hierbij met het hoofdje omhoog en de billen naar beneden. Vaak wordt gekeken of de baby kan worden gekeerd. Als dit het geval is zal dit eerst vanaf de buitenkant worden geprobeerd. De arts pakt hierbij de billen van de baby en zal deze voorzichtig proberen omhoog te duwen, door de buik van de moeder heen. Bekijk hier een video van het draaien van een baby.

    Mocht dit niet lukken dan is er nog de mogelijkheid om een inwendige kering te proberen. Via de vagina wordt geprobeerd de billen van de baby omhoog te duwen. Dit wordt vaak als behoorlijk ongemakkelijk ervaren. Een andere optie is moxatherapie bij stuitligging.

Als je geluk hebt, ligt je baby enkele weken voor de uitgerekende datum dus braaf in de achterhoofdsligging. Maar mocht dit niet het geval zijn is de kans op een natuurlijke bevalling dus niet meteen verkeken. Je zou dus zelfs door oefeningen kunnen proberen om de baby in de juiste houding te krijgen voor de bevalling. Maar of dat werkt?



blije doos banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019