Je weet zeker dat je jouw baby hoort huilen. Op het moment dat je het kamertje binnen loopt, ligt je kindje heerlijk te slapen. Of je hoort je kindje voor de zoveelste keer en als je binnen komt lopen zie je dat de baby zijn ogen dicht heeft, lijkt te slapen en toch huilt. Hoe zit dat, kan een baby huilen in zijn slaap?
Hoe werkt slapen bij een baby?
Slapen doe je in verschillende fases, dat doen wij als volwassenen, maar dat doen baby’s ook. De slaap van je baby bestaat uit 4 of 5 fases. Fase drie en vier worden vaak ‘samengevat’.
- In slaap vallen (fase 1). De overgang tussen wakker zijn en slapen.
- De lichte slaap (fase 2). Het begin van de echte slaap.
- De overgangsfase naar diepe slaap (fase 3).
- Diepe slaap (fase 4).
- REM-slaap (Rapid Eye Movement, fase 5). De fase waarin je droomt en jouw ogen snelle bewegingen maken. De hersenen zijn in deze slaapfase erg actief.
Deze slaapfases samen noemen we de slaapcyclus. Merk je dat jouw baby vaak na 45 minuten wakker wordt? Dat kan heel goed kloppen. De slaapcyclus van een volwassene duurt namelijk 90 minuten, die van een baby maar 45.
Waarom huilt de baby in zijn slaap?
Baby’s zijn vaak erg onrustig op het moment dat ze van de ene slaapfase de andere fase in gaan. Dit is ook vaak het moment waarop de baby gaat huilen. Maar van zijn eigen gehuil wordt jouw baby lang niet altijd zelf wakker (jij helaas waarschijnlijk wel).
Omdat de slaapcyclus van een baby maar 45 minuten duurt, gaan ze dus meerdere keren per nacht een nieuwe cyclus in. Het is helemaal niet vreemd dat jij jouw baby hoort huilen, terwijl het toch echt lijkt alsof hij slaapt.
Natuurlijk kan een baby ook om andere redenen huilen in zijn slaap, bijvoorbeeld door honger of een vieze luier. Toch zal je vaak zien dat je kindje dan wel wakker is, of wakker wordt als jij in zijn buurt komt.
Wat kan je doen als de baby huilt terwijl hij slaapt?
Jouw eerste reactie is natuurlijk om de baby te troosten. Door een liedje te zingen, een sussend geluidje te maken of je hand even op het rugje of buikje van de baby te leggen. Dat is een logische reactie, zeker als jouw baby wakker is.
Maar als je kindje slaapt en toch huilt, wat doe je dan? De kans dat jouw baby juist wakker wordt, is aanwezig en misschien wil hij juist daarna niet meer slapen.
De baby laten huilen, vind je waarschijnlijk ook geen fijn idee. Ook niet omdat eventuele broertjes en zusjes daar juist weer wakker van kunnen worden. Als de baby wakker is omdat hij tussen twee slaapfases in zit, of omdat hij aan het eind van zijn slaapcyclus is, kan je hem het beste even met rust laten. De kans is heel groot dat jouw baby na een paar minuutjes weer rustig verder slaapt alsof er niets aan de hand is.
Lees ook: Wat doe je als een baby huilt?
Zichzelf in slaap huilen!
Hierover zijn de meningen nog steeds erg verdeeld. De ene ouder vindt het onmenselijk om een baby te laten huilen, de ander heeft er meer moeite mee. Maar er zijn nu eenmaal kinderen die zichzelf in slaap ‘moeten’ huilen om in slaap te kunnen vallen.
Onze oudste was er zo een. Vreselijk vond ik het in het begin. Ik ging dan ook iedere keer weer naar haar toe om haar te troosten, maar daarna huilde ze weer. Uiteindelijk ben ik op de veranda gaan zitten (onder streng toeziend oog van mijn moeder) zodat ik haar niet kon horen. Daar ben ik 10 minuten gebleven en toen ik weer binnen kwam, sliep ze. Ze had het op de een of andere manier nodig. Toen ik dat wist vond ik het prima en ging ik stofzuigen als ik haar in bed had gelegd. Als ik klaar was, sliep ze. En deze fase is na een paar maanden vanzelf over gegaan. Klein voordeel: onze vloer was in die tijd altijd schoon. 😉
Als de baby gaat huilen in zijn slaap, is dat misschien een hele rare gewaarwording voor je. Het ziet er ook best gek uit. Zo’n huilend kindje die zelf niet lijkt te merken wat hij doet. Als je merkt dat je kindje eigenlijk nergens ‘last’ van heeft, kan je dus het beste even afwachten voor je iets doet. Huilen in de slaap is iets wat heel veel baby’s doen!
Lees ook: Hoe en wanneer een baby wakker maken voor een voeding?