Wil je graag je kindje lekker veel bij je dragen, dan is een draagdoek echt ideaal. Jouw baby kan lekker tegen je aan liggen en jij hebt je handen vrij om nog wat te doen. Wat is voor jou de beste draagdoek voor de baby? Ik help je hier een antwoord op te geven!
Wat is een draagdoek?
Zoals de naam het eigenlijk al zegt, is een draagdoek een lange doek die je om je heen kunt knopen zodat je jouw baby dichtbij je kunt dragen. Het is een soort van hangmat die jij dicht tegen je lichaam draagt. Misschien ken je het wel van het beeld van Afrikaanse vrouwen die vaak een baby’tje op de buik of rug dragen. Nou, dat is dus een draagdoek.
Ook in Nederland en andere westerse landen zijn deze doeken erg populair geworden omdat ze veel voordelen bieden.
Soorten draagdoeken
Er zijn doeken in diverse maten en soorten. Grofweg heb je twee soorten: de geweven draagdoek en een rekbare versie. Er bestaan ook ringsling draagdoeken, in deze doeken wordt je baby horizontaal gedragen.
Het gebruik van dit soort slings wordt afgeraden omdat je kind in ademnood kan verkeren als het hoofdje richting de borst zakt. Om die reden behandel ik de slings niet in deze blog.
Om te bepalen wat voor jou de beste draagdoek is, is het goed te bekijken welke soort draagdoek jouw voorkeur heeft. Hierbij moet je rekening houden met de leeftijd en het gewicht van je baby!
-
Rekbare draagdoek
Een rekbare draagdoek is van soepel materiaal gemaakt (vaak tricot) dat een beetje mee rekt. Deze rekbare versie is geschikt vanaf de geboorte. Deze doek kan je niet heel lang gebruiken. Als de baby zwaarder wordt, dan zakt hij teveel in de stof.
Doorgaans kan je een rekbare doek gebruiken tot je kind 7 tot 9 kilo is. Wat erg handig is bij een rekbare doek, is dat je deze kunt ‘voorknopen’. Je kunt het dus eerst rustig omknopen en vervolgens jouw baby erin zetten of leggen. Ook kan je heel handig jouw baby erin en eruit halen zonder dat je de hele doek weer moet afdoen.
-
Geweven draagdoek
Een geweven doek is een stuk stugger dan een rekbare variant en is ook van sterker materiaal gemaakt. Deze doek kan je gebruiken vanaf de geboorte tot de kleutertijd. Je kunt je kind in het begin op jouw buik dragen en later (als de baby wat zwaarder wordt en goed kan zitten) op de rug of heup.
Voordeel is dus dat je jouw kind lang in deze doeken kunt dragen en dat je verschillende draagmethodes kunt toepassen. Nadeel van een geweven doek is dat het knopen van de draagdoek even wat oefening vergt en dat je altijd de doek helemaal moet afdoen als je jouw baby eruit haalt. Je kunt hem ook niet ‘voorknopen’.
Wat is het verschil tussen een draagzak en draagdoek?
Een draagdoek is overigens niet hetzelfde als een draagzak. Een draagzak lijkt een klein beetje op een rugzak, het is een voorgevormde zak waar je jouw kindje in kunt ´zetten´. Je hoeft de draagzak niet te knopen maar je maakt het vast door middel van banden die je in elkaar kunt klikken. Lees hier meer over een draagzak voor de baby gebruiken en waar je op moet letten.
Wat zijn de voordelen van een draagzak en draagdoek?
Of je het beste een draagdoek of draagzak kunt kopen, is een beetje jouw eigen keuze. Veel draagdoek consulenten zullen je vertellen dat een draagdoek beter is omdat het meer ergonomisch is voor je baby. Daarentegen is een draagzak wel makkelijker (omdat je niet hoeft te knopen) en als je een goede koopt, heeft jouw baby wel gewoon de juiste ondersteuning. Laat je dus altijd goed informeren.
Een draagzak of draagdoek heeft de volgende voordelen:
-
Veiligheid en geborgenheid
Pasgeboren baby’s hebben ‘huidhonger’; ze willen veel lichamelijk contact omdat ze zich zo veilig en geborgen voelen. Ze voelen jouw warmte, horen je hartslag en ruiken je geur. Dit doet je baby denken aan het relaxte leven in de baarmoeder en daar wordt dat kleintje heel rustig van.
-
Vermindert huilen
Het schijnt dat je baby dragen in een draagdoek ervoor zorgt dat de baby een stuk minder vaak huilt omdat hij zich heerlijk voelt daar in die doek. Men beweert zelfs dat er in Afrika geen huilbaby’s bestaan omdat ze daar de baby’s altijd in draagdoeken dragen.
-
Kan helpen tegen darmkrampjes en reflux
Doordat de baby zich lekker veilig voelt, kan hij de pijn van de krampjes wat beter verdragen. Daarnaast kan het ook helpen tegen reflux als je jouw baby verticaal draagt.
-
Goede houding
In de draagdoek en -zak moet de baby altijd in een ‘kikkerhouding’ gedragen worden (knietjes hoger dan de billen). Deze houding zorgt voor een goede ontwikkeling van de rug- en nekspieren.
-
Je handen vrij
Als de baby huilt hoef je niet de hele tijd met je baby in je armen rond te lopen. Zo kan je jouw kleintje troosten terwijl je toch je handen vrij hebt om wat andere taken uit te voeren. Handig toch?!
-
Handig bij drukte
Moet je drukke straten door met je kleintje? Als je een draagdoek gebruikt ben je zo door de menigte heen en wordt je baby ook nog eens beter beschermd.
Lees hier nog meer voor- en nadelen en andere tips over draagdoeken!
Waar moet je op letten bij het kiezen van de beste draagdoek voor een baby?
Aangezien de draagdoeken zeer populair zijn geworden, is de keuze best groot. Wat voor jou de beste draagdoek is, is een beetje persoonlijk en afhankelijk van een aantal factoren zoals:
- Je postuur en lengte;
- Vanaf en tot welke leeftijd en gewicht je jouw baby wilt dragen;
- Het seizoen. Bij hogere temperaturen is het goed om voor materiaal te kiezen dat luchtig is en goed ‘ademt’. Denk aan bamboe.
- Hoeveel geduld je hebt met het goed leren knopen.
Je weet pas echt wat voor jou en jouw baby de beste draagdoek is, als je jezelf laat informeren door een draagdoekconsulent. Dit is geen overbodige luxe, want een consulent luistert naar jouw wensen en kan je als de beste instrueren over jouw ideale draagdoek en het gebruik ervan.
Wil je weten wat andere ouders de beste draagdoek voor de baby vinden?
Onderstaand een overzicht van de beste merken draagdoeken. Staat jouw favoriete merk er niet bij? Tip ons dan!
Lees ook: Eerste hulp bij het huilen van een baby!