blije doos banner
Babykwaaltjes

De BMR prik bij kinderen

Het vaccinatieprogramma. Elk artikel wat erover geschreven wordt zorgt weer voor gemengde reacties. Er zijn nu eenmaal voor- en tegenstanders wat betreft het inenten van je kind. Een van de vaccinaties die deel uitmaakt van het rijksvaccinatieprogramma is de BMR prik. Wat houd deze prik in? Komen deze ziektes nog voor en wanneer krijgt je kind deze inenting? Ik zocht het voor je uit.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Wat is de BMR prik?

Bof, Mazelen en Rodehond, daar staat BMR voor. De vaccinatie bestaat uit een zwak gemaakt bof-, mazelen- en rodehond virus. Hierdoor word je niet ziek, maar bouw je juist afweer tegen de ziekte op. Doordat de zwak gemaakte virussen in je lichaam worden gespoten wordt je afweersysteem aan het werk gezet. Vaccinatievirussen zijn niet besmettelijk, maar zodra je zelf in aanraking komt met een ‘echt’ mazelen-, rodehond- of bofvirus herkent je lichaam dit en gaat je afweersysteem aan de slag.

Waarom een vaccinatie voor Bof, Mazelen en Rode Hond bij kinderen?

Deze drie infectieziekten kunnen voor jonge kinderen en zwangere vrouwen gevaarlijk zijn. De bof kan een ontsteking aan de speekselklieren veroorzaken. Door deze ontsteking zwelt de wang op.

Van mazelen, een van de meest besmettelijke ziektes, krijgt je kind hoge koorts en ruwe huiduitslag. De koorts gaat vaak samen met waterige rode ogen, hoesten en een loopneus. De weerstand van je kind blijft nog een tijdje laag als de mazelen weer over zijn, waardoor je kind tot 2 jaar lang meer vatbaar is voor andere infectieziekten.
Rodehond is een besmettelijke ziekte. Verkoudheidsklachten, rode uitslag en lichte koorts zijn symptomen. Deze ziekte is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen en met name voor het ongeboren kind. Lees hier meer over Rodehond en zwangerschap.

aerosleep babymatras veilig slapen

Wanneer krijgt je kind de BMR vaccinatie?

De BMR prik wordt twee keer gegeven. De eerste prik ontvangt je dreumes als hij of zij 14 maanden is. Maar 5% van deze vaccinaties slaat niet aan. Als je kind 9 jaar oud is krijgen ze de tweede prik. Na deze 2 vaccinaties is meer dan 99% van de kinderen langdurig beschermd tegen de mazelen, bof en rodehond.

In Nederland is het risico op het oplopen van mazelen minder hoog dan in sommige andere landen. Daarom wordt bij reizen en vakantie naar de volgende landen bij baby’s tussen de 6 en 12 maanden geadviseerd een extra BMR vaccinatie te geven. Het gaat om deze landen: Polen, Tsjechië, Slowakije, Italië, Frankrijk, Bulgarije, Litouwen en Bosnië-Herzegovina. Voor deze landen geldt dit advies alleen als je in aanraking komt met de lokale bevolking.

In veel niet Westerse landen zoals Afrika, Azië, Venezuela en Haïti komen de mazelen nog voor. Maar ook in verschillende wijken in New York! Op de site van het RIVM is een complete landenlijst te vinden waarin alle risico gebieden zijn opgenomen.
bijwerkingen BMR vaccinatie kind

Mogelijke bijwerkingen van de BMR vaccinatie bij je kind

Vaak merk je na een vaccinatie wel dat je kind wat hangerig is. Er kunnen dan ook wat bijwerkingen optreden op de dag van de vaccinatie, of op de dag erna. Dit zijn de meest voorkomende bijwerkingen: koorts, huilen, hangerigheid.

Ook een aantal dagen later (tussen de 5 en 12 dagen) kan je kind klachten krijgen die lijken op de ziekten waartegen gevaccineerd is. Het zijn klachten die vanzelf weer verdwijnen en waar geen behandeling voor nodig is, namelijk: koorts, een dikke wang en vlekjes. Soms komen er andere bijwerkingen voor. Indien je kind last krijgt van een bloeduitstorting, gewrichtsklachten, hoge koorts of heftige huiduitslag is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts.

Of je ervoor kiest om mee te doen met het rijksvaccinatieprogramma is een andere discussie. Doe je het wel? Dan krijg je vanzelf bericht via de GGD. Als je baby geboren is komt de wijkverpleegkundige bij je langs om de eerste informatie met je door te spreken over de onder andere de BMR prik. Daarna ontvang je (digitaal) een uitnodiging voor je nieuwe afspraak, waarbij je soms een vragenlijst in moet vullen over je kindje, en waarbij dus om de zoveel tijd een vaccinatie wordt gegeven. Kijk hier voor meer informatie over het rijksvaccinatie programma.

banner vitamine-D kind

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019