Voor veel moeders niet het meest favoriete moment van de babytijd; de eerste prikjes of inentingen. Dit bezoek aan het consultatiebureau zal jij je vast nog lang herinneren. Maar, wanneer krijgt jouw baby zijn eerste prikjes? En hoe gaat dat? Ik vertel je alles over de eerste prikjes uit het rijksvaccinatieprogramma.
De eerste prikjes van de baby
Waarschijnlijk zie je er als een berg tegenop, die allereerste prikjes. Je baby is nog zo klein en hulpeloos en moet het maar gewoon ondergaan. Klopt, maar troost je met de gedachte dat je kindje het zo weer vergeten is. Weet jij nog dat je een vaccinatie kreeg toen je een baby was? Nee dus. Ik moet binnenkort met onze bijna vierjarige een prik halen en ik denk dat dat een grotere opgave wordt dan het was met de kleine meid van drie maanden.
De eerste prikjes krijgt je baby als hij drie maanden oud is. Het zijn twee vaccinaties, meestal in het bovenbeen en deze bieden bescherming tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP), hib ziekte, hepatitis B en pneumokokken ziekte.
Heb jij de 22 weken prik niet gehaald toen je zwanger was? Dan krijgt je kindje de eerste prik al een maand eerder. Als je baby 5 maanden en 11 maanden oud is worden ze herhaald. Met 14 maanden krijgt je baby dan de BMR prik.
Heeft je baby na de inentingen heftige pijn, blijft hij langer dan 3 uren onafgebroken huilen en is hij ontroostbaar? Neem dan voor de volgende inenting contact op met de jeugdverpleegkundige of jeugdarts.
Voorbereiden op de eerste prikjes en inentingen!
Kan je de baby voorbereiden op de prikjes? Niet echt, vind ik. Yinthe heeft van geen enkele inenting last gehad, bij Myrah heb ik me er dus ook niet al te druk over gemaakt. Ik heb haar opgehaald bij de gastouder, ben even met haar naar het consultatiebureau gegaan en heb haar daarna gewoon weer naar de gastouder gebracht. Natuurlijk hadden we afgesproken dat ik haar zou komen halen als ze er last van zou krijgen. Maar op wat koorts na gebeurde er weinig, en sliep ze lekker de rest van de dag.
Je kunt ervoor zorgen dat je een zetpil met paracetamol in huis hebt, mocht je baby (hoge) koorts krijgen of echt veel pijn hebben. Toch wordt niet aangeraden om enkel voor koorts paracetamol te geven. Kleed je kindje luchtig en leg alleen een lakentje over hem heen in plaats van een dekentje. Een koud washandje kan ook verkoelend helpen.
Paracetamol kan effect hebben op de werking van het vaccin, geef dit dus alleen als je het echt nodig vindt. Ook uit voorzorg je kindje een zetpil geven is niet het beste plan, je weet namelijk helemaal niet hoe je baby reageert. Voor hetzelfde geld heeft hij nergens last van, en geef je voor niks paracetamol.
5 Tips als de baby de eerste vaccinaties krijgt
-
Pijn
Heeft je kindje pijn op de plek van de prik? Fietsen met de beentjes geeft vaak verlichting, evenals een koud washandje op de zere plek. Koel niet met ijs, dit kan voor bevriezing zorgen.
-
Niet kijken
Ben je zelf niet zo’n held? Kijk dan vooral niet op het moment dat je kindje de prikjes krijgt. Zo voorkom je dat je zelf nog harder huilt dan je baby. Een baby zal er nog niet veel van meekrijgen als jij wit wegtrekt of bang kijkt, maar als je kindje groter is wordt dat wel anders.
-
Troost
Is je kindje gek op zijn speen? Neem die dan vooral mee, alles wat troost bied is fijn op zo’n moment.
-
Rustige dag
Zorg dat je de rest van de dag niet te veel gepland hebt. Of zorg voor een back-up plan. Moet je werken en gaat je kind naar de opvang? Regel dan met je werkgever dat je eventueel weg kan mocht dit nodig zijn.
-
Draagdoek
Is je kindje onrustig en verdrietig van de eerste prikjes? Een draagdoek kan uitkomst bieden. Zo is je kindje dicht bij jou en kan jij toch nog een beetje je eigen ding doen.
Op internet zijn veel doemscenario’s te vinden. Dat je kind de hele dag alles bij elkaar gaat huilen en jij nergens meer aan toe komt. Ja, het kan best zijn dat je kindje wat huilerig is. Maar mijn ervaring is gelukkig dat het allemaal wel mee valt.
Twijfel jij over de reactie op de eerste prikjes van de baby? Denk je dat de reactie te heftig is? Neem dan altijd contact op met de huisarts.
Lees ook: Er zijn aanwijzingen dat de BMR prik helpt tegen corona