De latente fase is de eerste fase van de bevalling. Sommige zeggen dat deze fase hoort bij de ontsluitingsfase, omdat het een soort van voorbode is dat de bevalling gaat beginnen en je dus ontsluiting krijgt. Maar in dit artikel hebben we de latente fase losgekoppeld.
De latente fase
In deze fase gaat de bevalling echt beginnen. Wanneer dit is, is lastig te voorspellen. Ondanks dat je bent uitgerekend op een bepaalde datum, komt het niet heel vaak voor dat je precies op die dag gaat bevallen. Sommige vrouwen bevallen al na 37 weken zwangerschap en andere moeten eerst 42 weken uitzitten voordat het kindje er klaar voor is om op onze wereld gezet te worden.
Kortom: het is simpelweg niet goed te voorspellen wanneer je precies gaat bevallen. Het enige wat je kunt doen is goed naar je lichaam luisteren en opletten of je voortekenen hebt. Wat die voortekenen van de bevalling zijn? Dat gaan we je allemaal vertellen!
Voortekenen van de bevalling in de latente fase
De voortekenen dat je bevalling gaat beginnen zijn weeën en het breken van je vliezen. Sommige vrouwen denken dat de bevalling begint bij het breken van de vliezen maar dat is maar bij 10 tot 15% van de vrouwen het geval. Bij de andere 85 tot 90% begint het met de weeën.
Lees ook: Hoe lang duurt een bevalling?
Hoe voelen echte weeën?
Als je nog nooit bent bevallen kan het lastig zijn om te bepalen wanneer je nu echte weeën hebt. Want de kans is groot dat je tijdens de zwangerschap vaker harde buiken of krampen hebt gehad. Deze krampen worden ook wel ‘oefenweeën’ genoemd (Braxton Hick-weeën). Maar dat is dus nog niet het ‘echte werk’.
Hoe weet je nu dat de bevalling begint?
Een wee herken je aan het feit dat het een aanloop heeft, een hoogtepunt en dat het vervolgens weer wegebt. Wat je op dat moment voelt is een kramp of een pijn in je buik. De pijn die je voelt wordt veroorzaakt door de ontsluiting die op gang komt.
In de eerste fase komt de wee zo ongeveer om de 10 minuten weer terug. Als je deze regelmaat ontdekt, dan kun je er zeker van zijn dat de bevallig is gestart. Het kan voorkomen dat je tijdens deze beginnende weeën wat bloederig slijm verliest. Maak je dus geen zorgen: dat hoort erbij. Lees hier meer over weeën herkennen.
Wat gebeurt er tijdens de latente fase?
De weeën die ontstaan tijdens de latente fase (dus de eerste ‘echte weeën’) zorgen ervoor dat de ontsluiting intreedt. In deze fase krijg je ongeveer 3 tot 4 centimeter ontsluiting. Hoewel de latente fase het begin van de bevalling betekent, hoef je nog niet meteen naar het ziekenhuis te gaan.
De latente fase duurt gemiddeld ongeveer 12 tot 14 uur, maar bij je eerste bevalling kan het 24 tot zelfs 48 uur duren. Het beste is om rustig proberen te blijven en door te gaan met je dagelijkse bezigheden. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is toch het advies dat meestal gegeven wordt. Blijf natuurlijk wel naar je lichaam luisteren.
Lees ook het verhaal van deze moeder: Mijn snelle bevalling duurde slechts 25 minuten!
Wanneer de weeën elkaar sneller op gaan volgen en dermate heftig zijn dat je niet meer jezelf kunt bezig houden met andere dingen, betekent dit dat je naar de volgende fase van de bevalling gaat: de ontsluitingsfase.