Als borstvoeding geven niet gemakkelijk gaat en je wel graag wil dat jouw baby borstvoeding krijgt, dan is daar een mogelijkheid voor. Maar ook als jij te veel melk aanmaakt, kan je er over nadenken om die moedermelk te doneren. Dit gaat allemaal via een moedermelkbank. Hoe dat werkt? Dat lees je nu.
Wat is de moedermelkbank?
De Nederlandse moedermelkbank zit in het UMC in Amsterdam. De moedermelkbank is er om aan alle baby’s donormelk te geven waarvan de moeder zelf geen of onvoldoende melk produceert of waarvan de moedermelk niet kan worden gebruikt.
Wanneer heeft een baby recht op moedermelk van de moedermelkbank?
Op dit moment zijn dat alle te vroeg geboren baby’s of baby’s met specifieke darmproblemen, die zijn opgenomen op een van de intensive care afdelingen voor pasgeboren baby’s in Nederland. Donormelk is nu standaard beschikbaar voor te vroeg geboren kinderen in verschillende ziekenhuizen in Amsterdam, Rotterdam, Maastricht en Nijmegen.
Ook de Neonatale Intensive Care Units (NICU’s) van in totaal 10 ziekenhuizen kunnen een beroep doen op de moedermelkbank.
Als er genoeg melk beschikbaar is, kunnen ook ouders van op tijd geboren kinderen donormelk aanschaffen tegen kostprijs.
Hoe komt de moedermelkbank aan de moedermelk?
Door donaties van andere moeders. Het is voor deze moedermelkbank helaas alleen mogelijk om moedermelk te doneren als je in de randstad woont.
De meeste moeders die melk gaan doneren doen dit als hun baby ongeveer een maand oud is. Als je op dat punt bent, is de borstvoeding vaak goed op gang gekomen en weet je of je genoeg melk hebt voor de baby, en dus om te doneren. Maar als dit eerder het geval is, mag je je natuurlijk ook eerder aanmelden.
Lees ook: Wat is de beste, kleinste en stilste borstkolf van dit moment?
Hoe werkt moedermelk doneren?
Als je donor wilt worden moet je eerst goedgekeurd worden. Hiervoor moet je een screening doen die alleen plaats kan vinden in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht of Nijmegen. Ook als je bent goedgekeurd moet je iedere 3 maanden een screening doen. Er wordt gekeken naar jouw leefstijl, gezondheid en je krijgt ook een bloedonderzoek en vragenlijst.
Lees ook: Hyperlactatie syndroom: Deze moeder is net een melkfabriek!
Ben je goedgekeurd? Dan kan je thuis kolven en de melk opslaan in de vriezer. Minimaal een keer in de 8 weken gaat jouw moedermelk naar de moedermelkbank per koerier, afhankelijk van jouw postcodegebied. Je kunt er ook voor kiezen om zelf de melk naar Amsterdam te brengen. Lees hier meer over hoe je moedermelk het beste kan bewaren en opwarmen.
Kan iedere moeder die borstvoeding geeft donor worden?
Kijk voor de volledige voorwaarden op de website van de moedermelkbank, maar je mag in ieder geval geen melk doneren als:
- Je rookt of nicotinepleisters gebruikt.
- Als je meer dan twee glazen alcohol per week drinkt.
- Je drugs gebruikt of dat het jaar voor je borstvoeding bent gaan geven hebt gedaan.
- Als je ooit een positieve serologische testuitslag hebt gehad voor HIV 1 of 2, hepatitis B of C, humaan, T-lymphoma virus (HTLV) type 1 of 2 of syfilis.
- Je een verhoogde kans hebt op ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD).
- Je bepaalde medicijnen/vitaminepillen of kruidenpreparaten gebruikt.
- Als je tijdens je werk of hobby met gevaarlijke producten in aanraking komt.
- Je een bepaald dieet volgt (bijvoorbeeld een crashdieet met vermageringspreparaten).
- of als je meer dan matig cafeïnehoudende producten, kruidenpreparaten, vitaminepreparaten of vette vis gebruikt.
Andere manieren om moedermelk te doneren of ontvangen
Woon je niet in de buurt van Amsterdam, of wil je op een andere manier moedermelk doneren of ontvangen? MoM&e en Borstvoeding Aardig brengen vraagmoeders en donormoeders bij elkaar in een besloten Facebook groep. Om in deze Facebookgroep te komen moet je door een bepaalde aanmeldingsprocedure. Kijk ook eens op de website van het Moedermelk Netwerk.
Het is een fijn idee om jouw moedermelk te kunnen doneren aan baby’s die het heel hard nodig hebben. Er zijn veel moeders die heel graag borstvoeding zouden willen geven, maar bij wie het gewoon niet lukt. Op deze manier kunnen moeders elkaar en elkaars baby’s helpen. Goede oplossing toch, de moedermelkbank?