“babydeals
Baby

De pincetgreep

Al vanaf de derde maand gaat je baby steeds meer naar dingen grijpen. Dit begint met de ‘vuistgreep’ en zal in de maanden die volgen steeds verder ontwikkelen totdat je baby vanaf de 9 maanden de pincetgreep gaat oefenen. Dankzij deze techniek kan je baby kleine objecten vastpakken. De pincetgreep is een erg belangrijke ontwikkeling van de fijne motoriek.

cheezzbaby banner

Wat is fijne motoriek?

Alle bewegingen die een mens kan maken worden grofweg ingedeeld in twee groepen: de fijne motoriek en de grove motoriek. De grove motoriek is een aanduiding voor alle grote bewegingen, waarbij grote lichaamsdelen gebruikt worden (benen, armen). Denk aan kruipen, lopen, zwaaien en rechtop zitten.




De fijne motoriek gaat over de fysieke handelingen die bestaan uit kleine bewegingen die meer precisie vragen. Meestal worden hier de handen en vingers voor gebruikt. Denk aan het oppakken van iets kleins zoals een rozijntje of het vasthouden van een pen. Voor de pincetgreep is het nodig dat de fijne motoriek ontwikkeld is.

Lees hier meer over de motorische ontwikkeling van een peuter en dreumes.

Wat is de pincetgreep?

De pincetgreep is een greep die je baby gebruikt om iets vast te pakken of op te rapen. Bij de pincetgreep vormen de wijsvinger en duim een cirkeltje en houdt je baby iets vast tussen deze twee vingers. Dankzij deze greep is je baby in staat kleine objecten vast te houden, denk aan rozijntjes, knopen en kleine stukjes brood.

In het begin zal je baby alles vastpakken tussen de wijsvinger, duim en middelvinger. Als de pincetgreep meer is ontwikkeld kan je baby alles tussen alleen de wijsvinger en duim vasthouden.

speelgoed banner

Is de pincetgreep belangrijk voor de ontwikkeling?

De pincetgreep is zeker belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Let er maar eens op hoe vaak je iets pakt met deze techniek, dan besef je dat je eigenlijk niet zonder kan. Voor je baby is het ook belangrijk, want door de pincetgreep te gebruiken kan je kind werkjes bouwen met zijn of haar handen. Zoals torens bouwen of tekeningen maken.

Tussen de 9 en 12 maanden oud krijgt jouw baby de fascinatie voor details. Ze willen alle kleine dingetjes oppakken, bestuderen en in het mondje stoppen. Om dit te kunnen doen is de pincetgreep nodig en daarom zal je baby het met name in deze periode steeds meer onder de knie krijgen.

Als je baby 1 jaar is, kan je baby al het klein grut oppakken zoals ook wij dat als volwassenen ook kunnen. Heel fijn voor je baby natuurlijk, maar let als ouder wel op want nu gaat er weer een nieuwe deur van gevaren open. Zoals verstikkingen in kleine objecten zoals een knikker. Niets is meer veilig voor de kleine handjes!

Lees ook: Weet je wat je moet doen als de baby stikt?

libido banner

Tips om de pincetgreep of tanggreep te stimuleren

De ontwikkeling van de fijne motoriek, waar de pincetgreep dus ook bij hoort, is belangrijk voor tal van handelingen die mensen uitvoeren. Denk eens aan een pen vasthouden, je mobiele telefoon gebruiken, een schaar hanteren of het spelen van een muziekinstrument. Het is daarom belangrijk dat je baby de pincetgreep onder de knie krijgt.

Je kunt de baby helpen de pincetgreep te leren door:

  1. Je kind veel te laten onderzoeken met de handjes zoals speelgoed en stoffen voelen met verschillende texturen.
  2. De baby te stimuleren kleine zachte hapjes op te pakken zoals gekookte worteltjes of stukjes broccoli.
  3. Laat je kind spelen met ballen van verschillende grootte en structuren. Het gooien en knijpen in deze ballen is een goede manier om de pincetgreep te bevorderen en tevens helpt het bij de coördinatie.
  4. Speelgoed waarin geknepen kan worden of die je baby uit elkaar kan trekken, zijn ook heel goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek omdat het de spiertjes in de handen traint.
  5. Je kind te laten gooien, stapelen, kiezen en spelen met stapelringen en blokken
beste babyfles banner

Pincetgreep oefenen

Als je kind met veel speelgoed heeft gespeeld dat de pincetgreep bevordert, zal je kind vanzelf de greep een keer proberen en verder ontwikkelen. Meestal begint dit tussen de 9 en 12 maanden. Is je kind 1 jaar en kan hij de pincetgreep nog niet, maak je geen zorgen, dat komt vanzelf. Geef het voor de zekerheid wel aan bij het consultatiebureau.

Merk je dat je baby de pincetgreep aan het oefenen is, stimuleer je kind dan extra door:

  • Je baby te stimuleren kleine hapjes te pakken zoals gekookte stukje wortels, brood of broccoli.
  • Samen met je kind te kleien. Kleien is een super goede manier om de spiertjes in het handje te trainen. Let er alleen wel op dat je kind niet alle klei op eet. Merk je dat alles standaard in het mondje gaat? Klei dan met brooddeeg.
  • Leuk speelgoed te gebruiken om de pincetgreep mee te oefenen zoals de blokkenstoof, kralenspiraal of iets waarbij je baby op knoppen kan drukken.
  • Plak papier op de grond en laat je kind hieraan krabbelen.
  • Je baby altijd aan te moedigen om beide handen te gebruiken voor de pincetgreep. Als je kind bijvoorbeeld iets in het ene handje vast heeft, geef je iets voor het andere handje.

Lees ook: Tips waarmee je de ontwikkeling van de baby kan stimuleren!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019