Er zijn veel ziektes op de wereld waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. De tamponziekte kan er zomaar een van zijn. Een hele gevaarlijke ziekte die door zijn symptomen lastig op te merken is. Wat is de tamponziekte precies?
Wat is de tamponziekte?
De officiële benaming van de tamponziekte is Toxic Shock Syndrome. Het is een ernstige acute ziekte die levensgevaarlijk kan zijn. Natuurlijk komt hij het meest voor bij jonge, menstruerende vrouwen die tampons gebruiken. Maar je zou het misschien niet denken, maar deze ziekte kan ook bij mannen voorkomen! Uiteraard dan niet als gevolg van het gebruiken van een tampon.
Wat is de oorzaak van de tamponziekte?
De oorzaak van de tamponziekte is de bacterie Stafylococcus Aureus. Deze bacterie zorgt voor een infectie die de ziekte veroorzaakt. Meestal krijg je de tamponziekte door het langdurig inhouden van tampons. Maar ook beschadigingen van de huid en slijmvliezen kunnen ervoor zorgen dat de bacterie in het bloed komt en je ziek kan maken.
Normaal is deze bacterie onschuldig en komt hij voor op de huid en in de neus. Maar deze “onschuldige bacterie” kan ook andere ziektes veroorzaken, zoals de vrij onschuldige krentenbaard, cellulitis en puistjes. Maar ook ernstigere ziektes zoals bloedvergiftiging, gewrichtsontstekingen of longontsteking.
Hoe herken je de tamponziekte?
Het kan lastig zijn om te merken dat je de tamponziekte hebt. Doordat de symptomen ook veel bij griep voorkomen, kan je denken dat er weinig aan de hand is. Vaak beginnen de symptomen vlak na of tijdens de menstruatie. In andere gevallen kan het heel onvoorspelbaar zijn. In het ergste geval kan je door hevige bloeddrukdalingen in shock raken.
Maar ook hoge koorts, hoofdpijn, diarree, roodheid over het hele lichaam en rode ogen zijn symptomen van de tamponziekte. Net als keelpijn, spierpijn, braken, vermoeidheid, duizeligheid of flauwvallen.
Na 3 tot 7 dagen kan je huid gaan schilferen en al binnen een week zijn je eerste organen beschadigd, zoals nieren, lever, hart en longen. Gelukkig herstellen je organen vaak volledig na de behandeling.
Hoe kan het Toxic Shock Syndrome behandeld worden?
Als je ook maar een klein beetje het vermoeden denkt te hebben dat je de tamponziekte hebt, is het heel belangrijk om direct je huisarts te bellen. De antibiotica behandeling moet zo snel mogelijk gestart worden. In 5% van de gevallen is deze ziekte dodelijk, het kan dus erg gevaarlijk zijn.
Hoe kan je deze ziekte voorkomen?
Als je gebruikster van tampons bent is het belangrijk om de volgende punten op te volgen. Zo kan je misschien de tamponziekte voorkomen.
- Was voor het inbrengen van een tampon je handen.
- Gebruik geen grote tampons, deze houd je vaak te lang in. Ben je hevig ongesteld en wil je wel een grote tampon gebruiken? Wissel deze dan vaak!
- Verwissel je tampon regelmatig.
- Wissel tampons af met maandverband.
Had jij enig idee dat de tamponziekte bestond? Of ken je misschien wel iemand die deze enge en gevaarlijke ziekte gehad heeft? Het kan nooit kwaad om elkaar ervoor te waarschuwen en verstandig om te gaan met tampons. Want, hoe handig ze ook zijn, een klein beetje gevaarlijk zijn ze dus ook!