Het moment is eindelijk daar: de bevalling kan beginnen! Dit betekent dus dat je mag toegeven aan de persdrang. Maar niet voordat de verloskundige met een inwendig onderzoek heeft gecontroleerd of je volledige ontsluiting hebt. Het is niet verstandig om al voor volledige ontsluiting te persen, omdat de baarmoedermond op dat moment nog niet ver genoeg is opgerekt om het hoofdje van de baby door te laten. Ben je (eindelijk!) op het moment gekomen dat je mag persen, dan gaat officieel de uitdrijvingsfase van start.
Hoe lang duurt de uitdrijvingsfase?
De duur van de uitdrijvingsfase hangt af van het feit of dit je eerste bevalling is of dat je al eerder bent bevallen. Is het de eerste keer dat je bevalt dan kan deze fase ongeveer een uur duren, hoewel het soms aanvoelt alsof dit veel langer is. Dat komt omdat er nog wat weefsel opgerekt moet worden voordat de ‘weg vrij is’.
Zoals bij alles tijdens de bevallig is de tijd die vrouwen erover doen nooit precies hetzelfde. Sommige vrouwen persen langer en andere vrouwen hoeven maar voor een korte periode te persen. Is deze bevalling niet jouw eerste dan zal het gehele proces (verloop ontsluiting en de uitdrijvingsfase) een stuk sneller gaan.
Mijn bevalling duurde 57 uur! Lees het bevallingsverhaal van een lezer
Welke houding voor het persen tijdens de bevalling?
Tijdens het persen kan je diverse houdingen aannemen. Het belangrijkste is dat je een houding aanneemt die voor jou het meest prettig aanvoelt. Je kunt op je zij of op je rug liggen of half zitten. Maar je kunt ook staan, op handen en knieën plaatsnemen of hurken.
Op zich heeft het niet veel zin om nu al een besluit te nemen over welke houding je gaat aannemen. Het komt vaak voor dat vrouwen tijdens de bevalling een hele andere houding toch fijner vinden. Dit is geheel afhankelijk van wat je op dat moment voelt tijdens de bevalling.
Lees ook eens de bijzondere ervaringsverhalen van andere mensen, mooi en emotioneel.
De geboorte van je kindje
Tijdens het persen zakt je kind langzaam naar beneden in het geboortekanaal. Als eerste komt het achterhoofdje van de baby naar buiten, vervolgens het voorhoofdje, neusje, kin en hierna volgt al snel de rest van het lichaampje.
En daar is je baby dan EINDELIJK! Gefeliciteerd!
Voordat je jouw baby in de armen kun nemen, worden er eerst wat kleine controles uitgevoerd. Hiervoor wordt de Apgarscore gebruikt, waarbij er op 5 punten wordt gelet: de ademhaling van je kind, kleur, reactie, hartslag en spierspanning.
Na deze controle mag je jouw lieve baby tegen je lichaam aanhouden. Dit is zelfs heel goed voor je baby omdat hij of zij zo de warmte van jouw lichaam kan voelen en zo tot rust komt.
Welke fase na de uitdrijvingsfase?
Nu je kind is geboren ben je helaas nog niet klaar. Er volgt nog een fase, namelijk de nageboorte fase. Je kunt hier meer lezen over deze fase van de bevalling.
Lees ook: Hoe lang duurt een bevalling?