We weten als geen ander hoe belangrijk het is om je kind van jongs af aan voor te lezen. Het is ook nog erg gezellig, lekker samen op de bank met een boekje. Ook voor opa’s en oma’s is dit vaak een populair moment tijdens het oppassen. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom zetten we deze keer een stichting in het zonnetje die zich hiervoor wil inzetten: maak kennis met de VoorleesExpress!
Wie zijn de VoorleesExpress?
In 2006 werd de VoorleesExpress gestart door twee zussen, Anne en Marieke Heinsbroek. Anne woonde jaren geleden in de Utrechtse wijk Kanaleneiland samen met een Turkse vriendin. Ze zag hoe de neefjes van haar vriendin amper Nederlands spraken en zij begon ze voor te lezen. Al snel werd duidelijk hoeveel verschil dit maakte. De jongens begonnen meer te praten en begrepen steeds meer van de verhalen.
Zus Marieke gaf als vrijwilliger huiswerkbegeleiding aan kinderen met een taalachterstand. Samen met een aantal vriendinnen begonnen ze bij 10 gezinnen met voorlezen. Het begin van de VoorleesExpress. Inmiddels zijn er al bijna 40.000 gezinnen begeleid en heeft de stichting partners als Bol.com, Kinderzwerfboek en Stichting Lezen.
Wat is het doel van de VoorleesExpress?
De stichting VoorleesExpress wil vooral inzetten op gelijke kansen in het onderwijs. Laaggeletterdheid komt veel voor en helaas wordt het steeds meer.
Sinds 2003 is het percentage laaggeletterden van 12% naar 18% gegaan. Veel jongeren en kinderen hebben dus een taalachterstand. Zij hebben meer moeite om hun schoolboeken te begrijpen en kunnen daardoor moeilijker meekomen op school.
Bij een kind van 3 jaar kan je al een groot verschil zien in woordenschat, als het kind veel in aanraking komt met voorlezen en de Nederlandse taal. De VoorleesExpress wil kinderen die moeite hebben met taal extra aandacht geven.
Hoe werkt de VoorleesExpress?
De VoorleesExpress werkt met veel vrijwilligers. Als vrijwilliger word je gekoppeld aan een gezin in jouw eigen buurt. Deze gezinnen hebben zichzelf opgegeven. De ouders zijn dus gemotiveerd om hun kind(eren) te helpen met de Nederlandse taal.
Je gaat een of meerdere keren per week aan de slag met jouw gezin. Door voor te lezen of taalspelletjes te doen. Deze momenten kan je zelf met je gezin inplannen. Dit kan bij het gezin thuis, maar ook online of op een openbare plek. Ieder gezin krijgt 20 sessies met een vrijwilliger.
Lees ook: Waarom voorlezen goed is voor een kind! en handige tips hoe je het beste kan voorlezen aan een peuter!
Het nut van de VoorleesExpress
Inmiddels is al lang gebleken dat de VoorleesExpress onmisbaar is voor heel veel kinderen en gezinnen. De VoorleesExpress is dan ook opgenomen in de databank van Het Nederlands Jeugdinstituut. Het wordt bestempeld als ‘effectief volgens eerste aanwijzingen’. Zij vinden het een laagdrempelig programma met mooie materialen.
Ook Koningin Maxima heeft een warm hart voor de stichting. Ze bezocht in 2010 de Joop Westerweelschool in Amsterdam om te kijken hoe de VoorleesExpress te werk gaat.
Vrijwilliger worden?
Heb jij zin om je in te zetten voor deze geweldige stichting? Dat kan. Via de website kan je je aanmelden als vrijwilliger. Zodat je snel met een gezin in jouw buurt aan de slag kan.
Een van de vereisten is wel dat je een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) kunt overleggen. Wil je liever achter de schermen aan de slag? Er is genoeg ander werk te doen, zoals coördineren of organiseren.
Is de VoorleesExpress (nog) niet in jouw buurt te vinden? Dan kan je een voorleespakket bestellen om gezinnen in jouw omgeving op weg te helpen.
De VoorleesExpress doet dus heel goed werk voor kinderen die een taalachterstand (dreigen te) hebben. Dit is goed voor hun toekomst, voor hun prestaties op school. Maar ook voor het zelfvertrouwen van de kinderen. Want hoe moeilijk moet het zijn om in een land op te groeien waar je de taal eigenlijk niet goed begrijpt? Het is heel fijn dat kinderen op deze manier op gang worden geholpen.
Lees ook: Goed doel: De cursus muziek op schoot! en Goed doel voor kinderen: Stichting Vrienden Beatrix kinderziekenhuis