prenatalbanner sale
Peuter

De waarom fase bij een peuter

Waarom is de buurman onze buurman, waarom heeft die hond een staart? Mama, waarom is oma grijs en waarom kan die meneer niet lopen? Waarom is opa dood? Waarom… dit is nog maar het begin. Vroeg of laat komen de meeste peuters terecht in de waarom fase. En die van jou dus ook. Hoe ga je om met die (schattige maar vermoeiende) fase?

banner winkelpromo

Wat is de waarom fase bij een peuter?

Als je dreumes tussen de 1 en 2 jaar oud is, gaat hij beginnen met praten. Bij de een duurt dit wat langer dan bij de ander. Er zijn kindjes die op hun 2e zich echt al verstaanbaar kunnen maken, maar ook kinderen van drie die daar nog veel moeite mee hebben. Net als met alles ontwikkelt jouw peuter zich in zijn eigen tempo. Lees hier meer over wanneer gaat een kind praten.

Als je kindje een beetje kan praten zal hij ook vragen gaan stellen. Vaak begint dit met de wat, waar en wie vragen. Wie is dat? Wat is dit? Waar zijn we? Na deze vragen komen de Waarom vragen bij een peuter. Deze vragen zijn moeilijker en vergt wat meer denkwerk van je peuter. Erg goed dus!




Waarom bestaat die waarom fase?

De vragen die je peuter gaat stellen zijn dus vaak vragen waar serieus over is nagedacht door je peuter. Het is heel nuttig dat hij deze vragen gaat stellen en een belangrijke fase in de ontwikkeling. Vragen stellen is goed voor zijn taal- en kennisontwikkeling.

Jouw peuter krijgt er een grotere woordenschat door en leert steeds meer over hoe de wereld in elkaar zit. Maar het betekent ook dat je peuter niet zomaar alles aanneemt en echt ergens over na gaat denken.
Hij leert om zijn gedachten onder woorden te brengen en te oefenen met vragen stellen. Ook stilt hij zijn honger naar nieuwe kennis.

luierkorting op pampers banner

Waarom blijven die vragen maar komen?

Voor peuters is de waarom fase vooral een ontwikkelingsfase waarin ze heel veel leren op taalgebied. Maar je kindje zal ook al snel doorhebben dat hij op waarom vragen een veel leuker antwoord krijgt dan op de wat, waar en wie vragen.

Veel van die vragen zijn echt bedacht, maar het kan ook best voor komen dat jouw peuter het antwoord niet eens wil weten. Hij vindt het gewoon heel interessant om een gesprekje met je te kunnen voeren en een op een aandacht van je te krijgen.

Maar veel vragen stellen kan ook een andere reden hebben. Wil jouw peuter rond bedtijd ineens van alles weten? Dan is hij gewoon aan het rekken omdat jouw peuter niet naar bed wil.

Tips hoe overleef je de waarom fase bij een peuter?

De waarom fase kan aan de ene kant heel schattig zijn. Je kunt je verwonderen over het feit dat je peuter al zoveel kennis heeft en zoveel woorden kent. Maar het is ook niet gek om soms doodmoe te worden van al die vragen. Met de volgende tips kom je de waarom fase bij een peuter wel door.

  1. Geef een echt antwoord, niet de ‘omdat mama het zegt’ of ‘daarom’ variant

    Deze heeft sowieso weinig zin, omdat je peuter dan gewoon weer een nieuwe vraag verzint.

  2. Wees kort en bondig!

    Je hoeft niet de hele geschiedenisles erbij te geven, als je kindje vraagt waarom die mevrouw de koningin is. Geef een kort en duidelijk antwoord. Een simpele uitleg is meer dan genoeg. De kans is zelfs aanwezig dat je peuter al een nieuwe vraag gesteld heeft voordat jij je antwoord hebt kunnen afmaken.

  3. Weet je het antwoord op de vraag niet?

    Draai de rollen dan eens om, stel een wedervraag. “Waarom denk JIJ dat er wolken in de lucht zijn?” Dit zet je peuter op een andere manier tot nadenken. Maar je mag ook best eerlijk zeggen dat je het niet weet, mama’s zijn ook maar gewoon mensen.

  4. Heb je echt even geen zin?

    Of begint je peuter op een heel verkeerd moment met een vragenvuur? Dan kan je ook prima aangeven dat je er later op terugkomt. Simpelweg omdat je er nu even geen tijd of zin in hebt. Zeg duidelijk dat dit niet het moment is voor vragen (want hij moet slapen, en je zal het morgen vertellen, of het bord moet eerst leeg).

  5. Geef overal antwoord op

    Er zijn geen vragen waar kleuters te klein voor zijn, zelfs niet voor de ernstige onderwerpen als dood en ziektes. Maar jij kunt wel bepalen wat je wel en niet als antwoord geeft. Houd het luchtig en simpel.

Lees ook: Vertellen over de dood aan een peuter met hulp van een boekje!

Die waarom fase bij een peuter is dus eigenlijk, behalve dodelijk vermoeiend, super leerzaam. Misschien ook wel voor jou! Want als jouw peuter een moeilijke vraag stelt, is er altijd nog Google, en zo leer je zelf ook nog iets bij! Win-win dus eigenlijk. Stelt jou peuter ook van die onmogelijke waarom vragen?



verzwaringsdeken banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019