Je zal het op je eerste echo al zien, wat een wonder het is dat zo’n klein vruchtje uiteindelijk een echte baby wordt. En met iedere echo zie je dat beeld veranderen. Ondertussen ga je gaandeweg de zwangerschap allerlei dingen voelen. Maar weet jij eigenlijk welke dingen een baby in de buik doet?
Dingen die een baby in de buik doet, de eerste weken van de zwangerschap
Al heel vroeg in de zwangerschap gaat jouw baby ruiken. Hij gaat de geur van jouw vruchtwater herkennen en dus als hij geboren is de geur van jou! Dit is heel belangrijk voor je kindje, want voor hem is dit de geur van veiligheid.
Je kunt de laatste weken van de zwangerschap alvast gaan slapen met een knuffeltje of knuffeldoekje, die je dan straks bij jouw baby in de wieg kunt leggen. Zo zit jouw geur aan het knuffeltje en kan dat jouw baby een veilig gevoel geven! 🙂
Vanaf 7 weken
De baby is al druk aan het bewegen, maar je voelt er natuurlijk nog helemaal niets van. Dit komt pas later in je zwangerschap en dat is een moment dat je nooit meer vergeet. Als je voor het eerst zwanger bent, duurt het vaak wat langer voordat je de baby voor het eerst voelt, meestal ongeveer ronde de 20e week. De eerste schopjes, wanneer voelde jij ze?
Maar het ligt er ook aan hoe je placenta ligt. Ligt deze aan de voorkant? Dan moet je baby echt al behoorlijk hard schoppen om er doorheen te komen. Op den duur gaat jouw baby steeds meer naar je hand toe bewegen. En ook echt alleen naar jouw hand, vaak stoppen ze met schoppen als er een ‘vreemde’ hand op de buik ligt.
Naarmate je richting het eind van je zwangerschap gaat, zal je baby steeds vaker op dezelfde plek schoppen. Misschien wel met inwendige blauwe plekken en zelfs gekneusde ribben tot gevolg.
Na 10 weken zwangerschap
Als je 10 weken zwanger bent, kan de baby al gapen en dit doet hij twee keer zo vaak als een volwassene. Ook rekt hij zich al uit en zal de hij af en toe de hik hebben. Dit hikken van de baby zal je in het begin nog niet voelen. Maar op een gegeven moment herken je het gevoel en zie je het misschien wel aan je buik. Het zijn kleine ritmische klopjes die anders voelen dan schopjes.
Als je 12 weken zwanger bent
De smaakpapillen van je baby zijn al vanaf de 12e week aanwezig, maar hij gaat ze pas gebruiken als hij gaat drinken. De baby kan inmiddels ook al duimzuigen, wat vaak een teken is van een gezonde baby. Ook voelt hij met zijn handjes aan zijn lijfje en zijn gezicht en trekt hij aan de navelstreng.
Dingen die een baby in de buik doet vanaf 16 weken
Plassen en drinken. De smaakpapillen die je kindje al had, gaat hij nu gebruiken. Je baby drinkt namelijk vruchtwater en plast dit ook weer uit. Maar het vruchtwater wordt steeds ververst dus je kindje drinkt niet zijn eigen urine.
Op de helft! Vanaf de 20e week
Je baby kan horen in de buik! Vanaf nu kan je baby jouw hart horen kloppen. Hij hoort je bloedsomloop ruisen en je darmen rommelen. Maar ook jouw stem en andere geluiden van buiten komen inmiddels bij je baby aan.
Wist je dat je baby kan zelfs schrikken? Ook gaat hij jouw stem herkennen. Het is dus niet gek dat baby’s graag bij mama zijn in de eerste weken. Ze kennen jouw geur en ook je stemgeluid. Lees hier meer over waarom je moet praten tegen je ongeboren baby.
Het derde trimester: vanaf 28 weken
Inmiddels kan je baby ook kijken. Hij doet zijn ogen open als hij wakker is en dicht als hij slaapt. Het blijkt dat foetussen fel licht vermijden door zich weg te draaien. Probeer het eens met de zon of een lamp! Je baby heeft nu een vast slaap-wakker ritme, met perioden van REM slaap. Hij kan dus nu ook al dromen.
En hoe zielig het ook lijkt, je kindje kan nu ook al huilen. Maar leren huilen is heel belangrijk voor je baby, het is namelijk de enige manier van communiceren die hij heeft als hij eenmaal geboren is.
Bizar hè? Wat je baby allemaal in de buik doet en wat hij al kan terwijl hij nog ronddobbert in je buik? En dat is nog lang niet alles. Hij kan jou aan het huilen maken bijvoorbeeld, maar ook aan het lachen. Ook maakt hij je misschien nu al eens onzeker, of kotsmisselijk. Knap toch? En dat terwijl je kindje nog niet eens geboren is!